327
|

Βράχοι, Χαδούλης και νησί

Avatar protagon.import 16 Ιουλίου 2014, 00:29

Βράχοι, Χαδούλης και νησί

Avatar protagon.import 16 Ιουλίου 2014, 00:29

Είναι παράξενο αυτό που γίνεται με τους βράχους του Χαδούλη, φαίνονται σαν να ήταν από πάντα εκεί, όμως αυτό δεν ισχύει. Στα έργα του, ο χρόνος γίνεται ιδιαιτέρως σχετικός, παρότι ξέρουμε ότι κυλάει. Τι να κάνει; Ένας είναι κι αυτός, ίδιος σε άλλες στιγμές για όλους.

Σώματα -που πονάνε ή έχουν πονέσει πολύ- απουσιάζουν. Πολλά χρόνια τώρα ― απ' όταν ο Γιώργος ζωγράφιζε ανθρώπους σαν εμάς μέσα σε κάποια φύση. Μετά γύρισε τους ανθρώπους πλάτη -ως γέρους που κολυμπούν στη θάλασσα-, μετά ζωγράφισε φύση, μετά πάλι πορτρέτα ― ανθρώπων σκέτων, στον εντελώς δικό του χώρο, στο ατελιέ του.

Τώρα, επιστρέφει.

Φέρνει στο νησί τούς εντελώς δικούς του βράχους. Θα τους ξαναπάρει πίσω, στην Αθήνα. Οι εκθέσεις του, διαφέρουν απ' όσα κάθε μέρα κάνει. Ο καθένας μας, φιλοδοξεί, φοβάται, δεν έχει τρόπο να ελπίσει. Επειδή έχει δει το νερό, που έρχεται από όσο πιο κάτω γίνεται, ή από ψηλά ― από πάνω.

Λάθος παρελθόν κοιτάμε τόσα χρόνια. Καθόλου δεν μπορεί να εξηγήσει όσα τώρα συμβαίνουν. Μετακινούνται οι βράχοι· πολλοί από ατύχημα, οι περισσότεροι όταν πρέπει.

Όμως τα τελευταία χρόνια βράχοι χαλάνε με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Βράχοι που έρχονται, πάντως ποτέ δεν θα μείνουν εκεί που θα ήταν βολικό για εμάς να είναι. Ούτως ή άλλως, είναι ανέτοιμοι να λειτουργήσουν ως νησιά, ώστε να μας φιλοξενήσουν. Ο ζωγράφος Γιώργος Χαδούλης εισηγείται την πραγματικότητα, όπως μόνο στο ατελιέ του έχει υπάρξει.

Η έκθεση του Γιώργου Χαδούλη με τίτλο «Ζωγραφική και Κεραμικά» εγκαινιάστηκε στις 12 Ιουλίου στο Κάστρο της Σίφνου και θα διαρκέσει ως και το Σάββατο 2 Αυγούστου. Αποτελείται από δύο ενότητες, στην πρώτη παρουσιάζονται οι «Βράχοι» και στη δεύτερη εκτίθεται μια σειρά πρωτότυπων κεραμικών, ειδικά πλασμένων και ζωγραφισμένων από τον ίδιο. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Δήμου Σίφνου & σε συνεργασία με την Γκαλερί Σκουφά.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2014
Παλαιό Σχολείο // Κάστρο Σίφνου
ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ: Σκουφά 4, Κολωνάκι, 106 73

* Ο Γιώργος Ψάλτης είναι συγγραφέας και το νέο βιβλίο του "Παναγιές Ελένες" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News