644
Eξώφυλλο του Time τον μάρτιο του 1983: ο πρόεδρος Ρέιγκαν έχει μόλις εξαγγείλει το Star Wars Program | CreativeProtagon

Οι Πόλεμοι των Αστρων ενός άλλου αιώνα 

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 21:30
Eξώφυλλο του Time τον μάρτιο του 1983: ο πρόεδρος Ρέιγκαν έχει μόλις εξαγγείλει το Star Wars Program
|CreativeProtagon

Οι Πόλεμοι των Αστρων ενός άλλου αιώνα 

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 21:30

Στο παρελθόν επιστρέφει ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera με αφορμή τις αμερικανικές ανησυχίες περί της προόδου της Ρωσίας στην ανάπτυξη διαστημικών πυρηνικών όπλων. Ο ιταλός ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη θυμίζει πως πριν από περισσότερα από σαράντα χρόνια, στις 23 Μαρτίου 1983, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατέπληξε την Αμερική και τον κόσμο, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο με απώτερο σκοπό την απόλυτη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ και στο Διάστημα, μέσω της δημιουργίας ενός περίπλοκου πυραυλικού συστήματος σε τροχιά γύρω από τη Γη και ικανού να εξουδετερώνει οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση στην επιφάνεια του πλανήτη.

Η Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία (Strategic Defense Initiative) του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, που ορίστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως «διαστημική ασπίδα», μετονομάστηκε αμέσως σε Star Wars Program, αναπόφευκτα μάλλον, καθώς το περίφημο κινηματογραφικό έπος είχε ήδη εντυπωθεί στο συλλογικό φαντασιακό των ΗΠΑ και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου. Επιπλέον, λίγα χρόνια νωρίτερα σενάρια όχι πολύ διαφορετικά από αυτά που είχε κατά νου ο Ρέιγκαν, είχε παρουσιάσει στην οθόνη το εξίσου διάσημο «Σταρ Τρεκ».

Ο αμερικανός πρόεδρος, απορρίπτοντας τη λογική της «ισορροπίας του τρόμου», όριζε το εφιαλτικό δόγμα της «αμοιβαίας καταστροφής» ως «σύμφωνο αυτοκτονίας», οπότε σκέφτηκε να το αντικαταστήσει με ένα σχέδιο που υποτίθετο ότι θα παρείχε στην Αμερική τη δυνατότητα να εξουδετερώνει οποιαδήποτε ρωσική επίθεση.

«Διατηρούμε την ειρήνη μέσω της δύναμής μας. Η αδυναμία φέρνει μόνο επιθετικότητα», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, έχοντας κάνει λόγο νωρίτερα για μια απόφασή του (περί της «διαστημικής ασπίδας») «που προσφέρει μια νέα ελπίδα για τα παιδιά μας στον 21ο αιώνα» (ο Μάσιμο Γκάτζι θυμίζει εύστοχα στο κείμενό του πως «Μια Νέα Ελπίδα» – A New Hope – ήταν ο υπότιτλος της πρώτης ταινίας Star Wars που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1977).

«Μεγάλα έργα, επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, έρευνα σε εργαστήρια σε κάθε γωνιά της Αμερικής και μια περίπλοκη στρατιωτική οργάνωση που ανατέθηκε στον στρατηγό Τζ. Α. Εϊμπραμχάμσον (πρώην διευθυντή του Προγράμματος Διαστημικών Λεωφορείων της NASA)», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, συνοψίζοντας τη συνέχεια.

Ωστόσο έπειτα από τέσσερα χρόνια, το 1987, η American Physical Society έκρινε ότι η υλοποίηση του σχεδίου του Ρέιγκαν ήταν αδύνατη, επειδή βασιζόταν σε τεχνολογία που δεν υπήρχε ακόμα, με τους αμερικανούς φυσικούς να κρίνουν πως θα χρειάζονταν ακόμη μερικές δεκαετίες για την ανάπτυξη ενός παρόμοιου διαστημικού υπερόπλου.

Στο σχέδιο του Ρόναλντ Ρέιγκαν, το οποίο αποσκοπούσε στην εξουδετέρωση σοβιετικών επιθέσεων, δεν προβλεπόταν ο εξοπλισμός των διαστημικών υποδομών με πυρηνικά όπλα, όπως φαίνεται πως επιδιώκει να κάνει σήμερα το Κρεμλίνο. Δεν προβλεπόταν γιατί μερικά χρόνια νωρίτερα (το 1967) οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΣΣΔ είχαν υπογράψει την Outer Space Treaty, μια συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα. Αυτή η συνθήκη είναι ακόμη σε ισχύ, αλλά σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο μπορεί να έχει συλλάβει ένα σχέδιο που να την αγνοεί: ο Πούτιν έχει ήδη καταγγείλει διάφορες συνθήκες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και θα μπορούσε επίσης να αποσύρει τη Ρωσία και από αυτή που απαγορεύει την ανάπτυξή τους στο Διάστημα.

Δέκα χρόνια μετά την ανακοίνωσή της, το 1993, ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον τερμάτισε με συνοπτικές διαδικασίες την δαπανηρή και άχρηστη, όπως αποδείχθηκε, Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία του Ρόναλντ Ρέιγκαν. «Σαράντα χρόνια μετά ελάχιστα απομένουν από το όνειρό του για αστρική στρατιωτική υπεροχή», γράφει ο Μάσιμο Γκάτζι. «Η Μόσχα και το Πεκίνο εργάστηκαν σκληρά για να κατασκευάσουν δορυφόρους ρομπότ, ικανούς να δημιουργούν παρεμβολές, όντας σε τροχιά, σε εχθρικούς δορυφόρους, ακόμη και να τους επιτίθενται. Οι τρεις διαστημικές δυνάμεις – ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία – έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους με τους πυραύλους τους και η Μόσχα το έκανε επίσης με δορυφόρους καμικάζι που, επιπλέον, όταν εκρήγνυνται, σκορπίζουν επικίνδυνα σμήνη συντριμμιών στο Διάστημα», προσθέτει.

Πριν από λίγα χρόνια, το 2019, το Πεντάγωνο αντέδρασε, δημιουργώντας μια νέα ένοπλη δύναμη, την Space Force ενώ την ίδια χρονιά, με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ένας νόμος για την τόνωση των επενδύσεων στην άμυνα, είχε ως αποτέλεσμα τη σύσταση της Space Development Agency με στόχο την πραγματοποίηση του ονείρου του Ρέιγκαν, δηλαδή την στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ και στο Διάστημα χάρη στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και, κυρίως, στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...