460
Ο Γιούλιαν Ράιχελτ αρνείται ότι έκανε κάτι επιλήψιμο - αλλά αποπέμφθηκε | EPA/CLEMENS BILAN

Η Bild στη δίνη του #MeToo: Αποπέμφθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Γιούλιαν Ράιχελτ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 10:53
Ο Γιούλιαν Ράιχελτ αρνείται ότι έκανε κάτι επιλήψιμο - αλλά αποπέμφθηκε
|EPA/CLEMENS BILAN

Η Bild στη δίνη του #MeToo: Αποπέμφθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Γιούλιαν Ράιχελτ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 10:53

Στη δίνη του #MeToo βυθίστηκε η κραταιά γερμανική εφημερίδα Bild, καθώς ο εκδοτικός οίκος Axel Springer απομάκρυνε τον διευθυντή σύνταξης του φύλλου, Γιούλιαν Ράιχελτ, έπειτα από καταγγελίες για «κατάχρηση εξουσίας και εκμετάλλευση σχέσεων εξάρτησης έναντι γυναικών συναδέλφων του». Το τελευταίο είναι προφανώς ευφημισμός: ο Ράιχελτ προωθούσε την ερωμένη του, ενώ όπως καταγγέλλεται επρόκειτο για κοινή πρακτική στην εφημερίδα· «εκείνες που κοιμούνται με το αφεντικό παίρνουν τις καλύτερες θέσεις» δήλωσε δημοσιογράφος.

Το ενδιαφέρον, εξάλλου, είναι ότι όλοι ήξεραν για τον Ράιχελτ, και η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Bild. Τον είχαν θέσει σε μια «διαδικασία συμμόρφωσης», όπως σημειώθηκε στη σχετική ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου, αλλά υπήρξαν νέες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έμαθε ότι ο Γιούλιαν Ράιχελτ δεν διαχώριζε προσωπικά από επαγγελματικά θέματα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμόρφωσης και είπε ψέματα σχετικά στο ΔΣ», τόνισαν από τον Axel Springer.

Η εσωτερική έρευνα στην Bild είχε ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη, όταν στα ΜΜΕ είχαν δημοσιευθεί καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και εκμετάλλευση σχέσεων εξάρτησης στην εφημερίδα. Η εταιρεία εξέτασε τότε τους ισχυρισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά τις καταγγελίες, ο Ράιχελτ θα έπρεπε να διατηρήσει τη θέση του. Έπειτα από προσωρινή άδεια, ο 41χρονος δημοσιογράφος, ο οποίος ακόμα και σήμερα αρνείται ότι έχει κάνει κάτι το επιλήψιμο, είχε επιστρέψει στη διεύθυνση της Bild.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, οι New York Times δημοσίευσαν εκτενές άρθρο για τον οίκο Axel Springer, με αφορμή και την επικείμενη αγορά του Politico.

Στο δημοσίευμα των NY Times, υπό τον τίτλο «Στον Axel Springer, καταγγελίες για σεξ, ψέματα και μια μυστική πληρωμή», γινόταν εκτενής αναφορά στις μαρτυρίες τουλάχιστον μιας υπαλλήλου, η οποία κατέθεσε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Γιούλιαν Ράιχελτ από το 2016, όταν ήταν 25 ετών και εκείνος 36. Στη συνέχεια, ο Ράιχελτ πήρε προαγωγή και έδωσε και σε εκείνη μια προβεβλημένη θέση, για την οποία η ίδια δεν ένιωθε έτοιμη. Εξακολούθησε μάλιστα να την προσκαλεί σε δωμάτια ξενοδοχείων στη γύρω περιοχή. «Ετσι είναι πάντα στην Bild. Εκείνες που κοιμούνται με το αφεντικό παίρνουν καλύτερες θέσεις», δήλωσε η δημοσιογράφος στη νομική εταιρεία, η οποία ορίστηκε από τους εκδότες για να ερευνήσει την υπόθεση. Οι εκδότες έκριναν τότε ότι ο διευθυντής σύνταξης μπορούσε να παραμείνει στη θέση του, ωστόσο οι νέες πληροφορίες τους υποχρέωσαν τη Δευτέρα να λύσουν τη συνεργασία τους με τον Ράιχελτ.

Φυσικά, δεν ήταν μόνο ο Ράιχελτ που εκμεταλλευόταν τη δεσπόζουσα θέση του για να ρίξει συναδέλφους του στο κρεβάτι. Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υπήρχε ακόμη αναφορά στην καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που είχε καταθέσει το 2017 εργαζόμενη εναντίον τού τότε εκδότη της Bild, Κάι Ντίκμαν.

Τη θέση του διευθυντή σύνταξης της Bild αναλαμβάνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Axel Springer, ο μέχρι τώρα διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της άλλης εφημερίδας του Ομίλου, Die Welt, Γιοχάνες Μπόιε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...