473
Με διαφοαρετικό τρόπο «βλέπει» η Δύση την Ανατολή και το αντίστροφο | Taschen

Ανατολή και Δύση, δύο ξεχωριστοί κόσμοι

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 18 Δεκεμβρίου 2015, 11:37
Με διαφοαρετικό τρόπο «βλέπει» η Δύση την Ανατολή και το αντίστροφο
|Taschen

Ανατολή και Δύση, δύο ξεχωριστοί κόσμοι

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 18 Δεκεμβρίου 2015, 11:37

Για τον αμερικανό ιστορικό Αντονι Πάγκντεν η συνύπαρξη της Δύσης με την Ανατολή δεν είναι τίποτα άλλο από μια σειρά απηνών πολέμων που οδηγούν σε νέους πολέμους κι αυτοί με τη σειρά της σε μια θορυβώδη ειρήνη που κάποια στιγμή κι αυτή θα διαρραγεί από μια νέα πολεμική σύγκρουση.

Στο βιβλίο του «Κόσμοι σε πόλεμο» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2014) εξηγεί πώς τα τελευταία 2.500 χρόνια δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα στις σχέσεις των δύο γεωγραφικών ζωνών του πλανήτη. Ισως διότι πέραν των γεωγραφικών ορίων, αυτό που ορίζεται ως διαχωριστικό φάσμα έχει να κάνει με την κουλτούρα, την ιδιοσυστασία και τον πολιτισμό. Στοιχεία που από μόνα τους καθορίζουν με τρόπο έντονο την έννοια της διαφορετικότητας.

Υπό άλλο πρίσμα, με μια δόση ειρωνική και δηκτική, και σίγουρα όχι με την εντρύφηση που απαιτεί η χρόνια ενασχόληση με την επιστήμη της Ιστορίας, η κινέζα γραφίστρια Γιάνγκ Λιου, προσπάθησε να εικονοποιήσει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον μέσα άνθρωπο της Ανατολής με αυτόν της Δύσης. Το αποτέλεσμα είναι αρκούντως δηλωτικό των διαφορετικών «τοποθετήσεων» που έχουν οι μεν από του δε, σε θέματα της καθημερινότητας, όπως και σε άλλα που αγγίζουν λεπτά ζητήματα κουλτούρας και θέασης της ζωής.

Το αμερικανικό σάιτ Quarz, εκθέτει κάποιες από τις δημιουργίες της Λιου, οι οποίες προέρχονται από προσωπική παρατήρηση, καθώς έχει το προνόμιο να έχει ζήσει και στις δύο περιοχές. Το 1990, σε ηλικία 13 ετών, η Λιου έφυγε από το Πεκίνο για να ζήσει στο Βερολίνο. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα 13 χρόνια επί γερμανικού εδάφους, για να συγκεκριμενοποιήσει μέσα της, σε ίσο χρόνο, τις διαφορές που συνάντησε στους ανθρώπους.

Για τις ανάγκες της οπτικοποίησης «έβαψε» τον κόσμο της Δύσης με μπλε χρώματα κι αυτόν της Ανατολής με κόκκινα. Πρόκειται για 47 πόστερ που πραγματεύονται όμοια θέματα, αλλά από διττή σκοπιά. Τα έργα της εκτέθηκαν σε ειδική έκθεση στη Γερμανία που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ της χώρας, ενώ το 2007 εκδόθηκε ένα βιβλίο από τον φημισμένο εκδοτικό οίκο τέχνης Taschen με τον τίτλο «East Meets West» (σ.σ.: Η Ανατολή συναντάει τη Δύση).

Οι παρακάτω δημιουργίες, ενδεικτικές του συνόλου της δουλειάς της, καταδεικνύουν τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα τους ανθρώπους της Δύσης και της Ανατολής.

east_west_spreads_1

Η συμπεριφορά στο εστιατόριο

east_west_spreads_2

Το αφεντικό

east_west_spreads_3

Εγώ

east_west_spreads_4

Πώς να λύνεις τα προβλήματα

east_west_spreads_5

Περιμένοντας στην ουρά

east_west_spreads_6

Το να λες την αλήθεια

east_west_spreads_7

Διαχείριση του θυμού

east_west_spreads_8

Προώθηση των ιδεών

east_west_spreads_9

Μετακίνηση

east_west_spreads_10

Εκφράζοντας μια άποψη

east_west_spreads_11

Μιλώντας για χρήματα

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...