719
Ακόμη και ειδικές θήκες για μεγαλύτερη ασφάλεια στη μεταφορά βρεφών διατίθενται στην αγορά | REUTERS/Xihao Jiang

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης ανά ηλικία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 17:08
Ακόμη και ειδικές θήκες για μεγαλύτερη ασφάλεια στη μεταφορά βρεφών διατίθενται στην αγορά
| REUTERS/Xihao Jiang

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης ανά ηλικία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 17:08

Μέχρι στιγμής το βασικό μήνυμα για τον κορονοϊό ήταν ξεκάθαρο: όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος σε ηλικία, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος που διατρέχει. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε και τους νέους ότι δεν είναι «αήττητοι».

«H Covid-19 δεν περιορίζεται στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας», δήλωσε στο BBC η δρ Ροζένα Αλιν-Καν, βουλευτής του κόμματος των Εργατικών και ειδική τραυματιολόγος.

Οι κίνδυνοι ανά ηλικία

Το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό συνεχίζει να ισχύει, όχι όμως η λανθασμένη εντύπωση ότι θύματα είναι μόνο ηλικιωμένοι.

Ερευνητές του  Imperial College στο Λονδίνου ανακάλυψαν μία σαφή σχέση μεταξύ της ηλικίας και της πιθανότητας νοσηλείας από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι ηλικιωμένοι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες, αφού νοσηλευθούν, η κατάσταση της υγείας τους να χειροτερέψει και χρειαστούν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Λιγότερο από 5% των ατόμων κάτω των 50 ετών χρειάστηκε να νοσηλευθεί εξαιτίας των συμπτωμάτων που εκδήλωσε, ωστόσο αυξάνεται στο 24% το ποσοστό νοσηλείας για τα άτομα  από 70 έως 79 ετών.

Παρομοίως, μόνο το 5% των ατόμων κάτω των 40 ετών που κατέληξε στο νοσοκομείο χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με το 27% των ατόμων στην ηλικία των 60 ετών και το 43% των ατόμων στην ηλικία των 70.

Το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 71% για άτομα άνω των 80 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε κρούσματα στην Κίνα και την Ιταλία, δύο από τις χώρες που έχει πλήξει περισσότερο ο κορονοϊός.

Στη Λευκωσία μέχρι πριν από δύο ημέρες οι νέοι έπαιζαν κρίκετ στους δρόμους. Οχι πια… /REUTERS, Yiannis Kourtoglou

Ο μέσος όρος ηλικίας ατόμων που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία ήταν 63 ετών, σύμφωνα με στοιχεία ερευνητικού ιδρύματος που επικαλείται το BBC.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το 53% όσων νοσηλεύθηκαν ήταν άνω των 55 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί ήταν νεότεροι σε γνωστή μέση ηλικία που προκύπτει από Κίνα και Ιταλία.

Οταν πρόκειται για εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς περίπου το 80% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 65 ετών.

Τα εν λόγω δεδομένα αποτελούν μέσους όρους και προκύπτουν ακόμα και από πιο νεαρά άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα της νόσου και ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις κατέληξαν σε θάνατο.

Στην Ιταλία το 0,4% των κρουσμάτων σε άτομα στην ηλικία των 40 ετών κατέληξε σε θάνατο,  σε σύγκριση με το 19,7% των κρουσμάτων σε άτομα στην ηλικία των 80. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ατόμων στην ηλικία των 40 που οδήγησε σε θάνατο ανήλθε σε 0,7%.

Τα παιδιά είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις που προκαλεί ο κορονοϊός, ασχέτως αν στατιστικά είναι λιγότερο σοβαρές από τον θάνατο /REUTERS, Loren Elliott

Ο διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων Αντονι Φαούτσι, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων έτεινε σε συντριπτικό βαθμό προς τους ηλικιωμένους και όσους είχαν υποκείμενα νοσήματα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο ιός δεν είναι μαθηματικός τύπος. Θα υπάρξουν νέοι που θα καταλήξουν να αρρωστήσουν βαριά».

Από την πλευρά του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι «αν και τα στοιχεία που έχουμε υποδεικνύουν  ότι οι άνω των 60 είναι σε υψηλότερο κίνδυνο, νέοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν πεθάνει».

Σύμφωνα με το BBC, μάλιστα, κινεζική μελέτη με περισσότερα από 2.000 παιδιά που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό διαπίστωσε ότι «αν και οι κλινικές εκδηλώσεις σε παιδιά ήταν γενικά λιγότερο σοβαρές από αυτές στους ενήλικους, τα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη, ήταν ευάλωτα σε λοίμωξη».

Υποκείμενα νοσήματα

Ανεξάρτητα από την ηλικία κάποιου που θα νοσήσει και άλλες περιπτώσεις έχουν υψηλό κίνδυνο, όπως άτομα με άλλες χρόνιες παθήσεις. Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, και στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα άτομα με ανοσοκαταστολή.

Το BBC φέρνει ως παράδειγμα 4,3 εκατομμύρια ενήλικες στη Βρετανία που έχουν άσθμα, και σημειώνει ότι το γεγονός αυτό τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά αν κολλήσουν τον κορονοϊό.

Στη Βρετανία το 21% των ατόμων ηλικίας 25 με 44 ετών ανέφερε ότι έχει πάσχει από κάποια χρόνια νόσο, ενώ κάποιο μπορεί και να μην γνωρίζουν την πάθησή τους, όπως ο 21 ετών προπονητής ποδοσφαίρου που κατέληξε στην Ισπανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...