745
Ενας ρομποτικός μηχανισμός βάζει μπίρες φιλοδοξώντας να αποκτήσει μόνιμη θέση σε κάποιο κατάστημα εστίασης | Shutterstock

Ερχονται οι ρομποτικοί μπαρίστες που θα φτιάχνουν τα ποτά μας

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 18:37
Ενας ρομποτικός μηχανισμός βάζει μπίρες φιλοδοξώντας να αποκτήσει μόνιμη θέση σε κάποιο κατάστημα εστίασης
|Shutterstock

Ερχονται οι ρομποτικοί μπαρίστες που θα φτιάχνουν τα ποτά μας

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 18:37

Είναι άραγε όσοι δουλεύουν πίσω από τους πάγκους των παμπ και των μπαρ μια ακόμη κατηγορία εργαζομένων που κινδυνεύει από τη συνεχή εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας; Αρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, όχι απλοί ρομποτικοί μηχανισμοί που μπορούν να σερβίρουν μια μπίρα, αλλά προηγμένα ρομπότ που μπορούν να επικοινωνούν με τους πελάτες και να τους φτιάχνουν ό,τι ποτό ή κοκτέιλ παραγγείλουν. Το BBC, σε ρεπορτάζ του, περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται και το κατά πόσο απειλείται η ανθρώπινη παρουσία πίσω από τις… μπάρες.

Οταν κάποιος πηγαίνει σε ένα μπαρ, αν το προσωπικό είναι φιλικό, η εμπειρία που αποκομίζει είναι ευχάριστη και φυσικά αν το προσωπικό δεν είναι φιλικό, η κατάσταση αντιστρέφεται. Οσοι επιλέγουν αυτό τον τρόπο, αν όχι καθημερινής, πάντως συχνής διασκέδασης, το να κάνουν ένα μπαρ στέκι τους σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το αν το άτομο που τους εξυπηρετεί εκεί έχει καταφέρει να αποκτήσει φιλική σχέση μαζί τους.

Η ισραηλινή εταιρεία Cecilia στοχεύει στο να αλλάξει τις συνήθειες στους πελάτες των μπαρ δημιουργώντας ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που θα τους σερβίρουν. Τα ρομπότ της εταιρείας λειτουργούν όπως οι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί φωνητικών εντολών ή το Siri στα κινητά τηλέφωνα.

Το πρώτο μοντέλο είναι ένα «θηλυκό» ρομπότ, που εξωτερικά θυμίζει τους ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες. Ο πελάτης μπορεί είτε να μιλήσει στο ρομπότ που εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη του μηχανισμού και να παραγγείλει σε αυτή το ποτό του είτε να το πληκτρολογήσει στην οθόνη αφής. Αφού ολοκληρώσει την παραγγελία του, θα πληρώσει είτε με την πιστωτική κάρτα του είτε με το κινητό του τηλέφωνο, στο σχετικό σημείο που θα υπάρχει στο ρομπότ. Το ποτό ή το κοκτέιλ που θα παραγγείλει κάποιος ετοιμάζεται από το ρομπότ στο εσωτερικό του και του το παραδίδει από την ειδική υποδοχή που διαθέτει για αυτόν τον σκοπό. Το ρομπότ μπορεί επίσης να συνομιλεί με τους πελάτες.

Το πεδίο δράσης

Σύμφωνα με τη Cecilia, το ρομπότ της μπορεί να τροφοδοτείται με 70 λίτρα διαφόρων ειδών ποτών και να φτιάχνει 120 κοκτέιλ ανά ώρα. Το ρομπότ κοστίζει 45.000 δολάρια, αλλά μπορεί κάποιος να το ενοικιάζει για 2.000 δολάρια μηνιαίως. Τα στελέχη της Cecilia υποστηρίζουν ότι το ρομπότ τους θα βρει χώρο στα μπαρ, αφού θα εντυπωσιάζει τους πελάτες και γενικότερα μπορεί να λειτουργεί ως ατραξιόν του καταστήματος.

Αλλο ένα πεδίο όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο ρομπότ είναι χώροι για τους οποίους απαιτείται η μόνιμη παρουσία κάποιου ανθρώπου, 24 ώρες το 24ωρο. Για παράδειγμα, τα λόμπι ξενοδοχείων ή οι χώροι αεροδρομίων έχουν αυξημένη δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού για όλες τις βάρδιες, εκτοξεύοντας, φυσικά, το μισθολογικό κόστος, σε ώρες που δεν υπάρχει πελατεία.

Το Cecilia είναι ρομπότ με γυναικεία μορφή που επικοινωνεί με τον πελάτη που θέλει ένα ποτό και στη συνέχεια του το φτιάχνει| Cecilia

Εχουν κατασκευαστεί και άλλα ρομπότ-μπαρίστες, που σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τη Cecilia και την ικανότητα να φτιάχνουν εκατοντάδες ποτά και κοκτέιλ ανά ώρα. Τέτοια ρομπότ απευθύνονται σε μπαρ και χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πελατών για την παρακολούθηση κάποιας εκδήλωσης (αγώνες, συναυλίες κ.ά.) και πρέπει να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα πολλά άτομα και πολύ γρήγορα. Η Royal Caribbean έχει τοποθετήσει τέτοια ρομπότ στα κρουαζιερόπλοιά της.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, όπου οι ιδιοκτήτες μπαρ δυσκολεύονται πολύ να βρουν προσωπικό και ένα τέτοιο ρομπότ θα τους προσέφερε μια ικανοποιητική λύση. Κάποιοι επίσης λένε ότι ένας ρομποτικός μπαρίστας, εκτός των άλλων, θα κάνει οικονομία στο μαγαζί όταν ο μπαρίστας βάζει πιο «γενναιόδωρες» ποσότητες ποτών στους πελάτες ή αρχίζει τα κεράσματα.

Το Barney-Bar είναι ένας ακόμη ρομποτικός μηχανισμός σχεδιασμένος να εργάζεται πίσω από την μπάρα / Reuters/Arne Wiegmann
Τα πρώτα «ναι» και «όχι»

Η βιομηχανία της ρομποτικής θεωρεί ότι υπάρχει πολύς χώρος για τους ρομποτικούς μπαρίστες. Υπάρχουν όμως και παράγοντες της βιομηχανίας που διαφωνούν. «Τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στα μπαρ. Θα βρουν χρήση σε χώρους μαζικής προσέλευσης ατόμων και θα εξυπηρετούν κόσμο που έχει πάει να παρακολουθήσει κάποιο αθλητικό ή ψυχαγωγικό γεγονός, κάτι που δεν συμβαίνει στα παραδοσιακά μπαρ» αναφέρει ο Γιαν Χιρσμένζελ, επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ελβετικής εταιρείας, F&P Robotics που έχει κατασκευάσει το Barney-Bar, έναν ρομποτικό βραχίονα που σερβίρει ποτά.

Η βρετανική εταιρεία αλυσίδας παμπ JD Wetherspoon εξάλλου έκανε γνωστό ότι «δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο και δεν θα το έκανε ποτέ» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός της. Σε κάθε περίπτωση, αυτά δοκιμάζονται στην πράξη. Ανάλογα με την επιτυχία που θα έχει η χρήση αυτών των ρομπότ, θα καθοριστεί τελικά το αν και πού θα βρουν χώρο για να λειτουργήσουν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...