458
Δρόμος 3000 μ. στιπλ στο Diamond League της Ντόχα, στο Κατάρ, τον Μάιο του 2019: η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει τους αθλητές να υπερβούν το εμπόδιο της υπερβολικής ζέστης | REUTERSEPA/NOUSHAD THEKKAYIL

«Ελληνικό» ηλεκτρονικό χάπι για να πολεμούν οι αθλητές τη θερμοπληξία

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 09:15
Δρόμος 3000 μ. στιπλ στο Diamond League της Ντόχα, στο Κατάρ, τον Μάιο του 2019: η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει τους αθλητές να υπερβούν το εμπόδιο της υπερβολικής ζέστης
|REUTERSEPA/NOUSHAD THEKKAYIL

«Ελληνικό» ηλεκτρονικό χάπι για να πολεμούν οι αθλητές τη θερμοπληξία

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 09:15

Ολοι έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό τις δυσάρεστες επιπτώσεις της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο. Φανταστείτε τώρα τι τραβάνε οι επαγγελματίες αθλητές…

Στην Ντόχα του Κατάρ λοιπόν όπου θα φιλοξενηθεί στις αρχές Σεπτέμβρη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το καινοτόμο ηλεκτρονικό χάπι κατά της θερμοπληξίας. Η κάψουλα σχεδιάστηκε προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους των αθλητών που θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Κατάρ.

Οι αθλητές, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στο πείραμα, θα χρειαστεί να πάρουν το χάπι λίγες ώρες πριν αγωνιστούν. Η αισθητηριακή τεχνολογία της κάψουλας θα αναμεταδίδει πληροφορίες σχετικά με τους βιολογικούς δείκτες τους. Με βάρος 1.7 γραμμάρια, η κάψουλα ζυγίζει όσο ένα συνηθισμένο ιατρικό χάπι. Είναι σχεδιασμένη για να διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς τραυματισμό. Αυτό είναι απολύτως ασφαλές καθώς δεν περιέχεται κάποιο φάρμακο στην κάψουλα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητισμού ευελπιστεί ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph αρκετές εθνικές ομοσπονδίες έχουν ήδη δοκιμάσει το χάπι και τα αποτελέσματα ήταν καλά.

Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί από τον Γιάννη Πιτσιλαδή, καθηγητή Αθλητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, ο οποίος συνεργάζεται στενά με την IAAF και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η ομάδα του κ. Πιτσιλαδή θα λαμβάνει πληροφορίες από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τους δορυφόρους κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου στη Ντόχα, όπου οι θερμοκρασίες συνήθως φτάνουν τους 35C το Σεπτέμβριο.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αθλητές έγιναν αισθητοί στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του περασμένου έτους, όπου ο βρετανός μαραθωνοδρόμος Κάλουμ Χόκινς έχασε το χρυσό καθώς κατέρρευσε δύο χιλιόμετρα πριν από τη γραμμή του τερματισμού.

«Η νέα τεχνολογία θα μας βοηθήσει να προστατέψουμε τους αθλητές όχι μόνο στους Αγώνες, αλλά και μετά. Αυτό που συνέβη στον Κάλουμ Χόκινς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη αυτή την στιγμή» τόνισε ο κ. Πιτσιλαδής.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Ιαπωνία συνδέθηκαν με το θάνατο τουλάχιστον 57 ατόμων μεταξύ 29 Ιουλίου και 4 Αυγούστου. Με τον υδράργυρο στο Τόκιο να αγγίζει τους 30C το Σεπτέμβριο, ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος μεταφέρθηκε στις 6 το πρωί προκειμένου να αποφευχθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας.

Οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έχουν ήδη αναλάβει να χαρτογραφήσουν τα μικροκλίματα κατά μήκος της πορείας του μαραθωνίου για να εντοπίσουν καυτά σημεία στα οποία οι θεατές μπορεί να αισθανθούν δυσφορία.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την εφαρμογή αυτής της καινοτομίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», γράφει ο κ. Πιτσιλαδής σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Το σκεύασμα που αναπτύσσουμε επιτρέπει την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι περισσότερες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες χρησιμοποιούν σήμερα μόνο ένα περιβαλλοντικό δείκτη για να καθορίσουν τον κίνδυνο για την υγεία των αγωνιζόμενων. Θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε και άλλες προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία της υγείας των αθλητών, των αξιωματούχων και των θεατών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...