643
Η νέα εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες της να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή ή τη δουλειά άλλων ανθρώπων |

Εφαρμογή για όσους θέλουν να ελέγχουν τη ζωή των… άλλων

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 15:57
Η νέα εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες της να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή ή τη δουλειά άλλων ανθρώπων
|

Εφαρμογή για όσους θέλουν να ελέγχουν τη ζωή των… άλλων

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 15:57

Θα σας φαινόταν ενδιαφέρουσα η προοπτική να αποκτήσετε τον έλεγχο διαφόρων παραμέτρων της ζωής ενός άλλου ανθρώπου, καταβάλλοντας απλώς μια συνδρομή ως αντίτιμο; Μοιάζει με σενάριο ταινίας, αλλά δημιουργήθηκε μια νέα εφαρμογή που κάνει αυτό ακριβώς! Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η εφαρμογή ονομάζεται NewNew και έχει αρχίσει ήδη να αποκτά φίλους και δημοσιότητα.

Πρόσφατα ο βραβευμένος συγγραφέας Μπράντον Βονγκ, που γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ και ζει στον Καναδά, δεν μπορούσε να αποφασίσει τι θα παραγγείλει για φαγητό. Ετσι στράφηκε στους followers που έχει στην εφαρμογή NewNew για να αποφασίσουν εκείνοι για αυτόν. Οσοι ήθελαν να καταθέσουν την άποψή τους έπρεπε να ψηφίσουν σε μια σχετική ψηφοφορία καταβάλλοντας πέντε δολάρια. Για την ιστορία, η πλειοψηφία αποφάσισε κορεάτικο φαγητό και αυτό παρήγγειλε ο συγγραφέας. «Δεν μπορούσα να αποφασίσω ανάμεσα σε κινέζικο και κορεάτικο και έτσι στράφηκα στην εφαρμογή που με βοήθησε. Την έχω χρησιμοποιήσει για να αποφασίσω τα ρούχα που θα φορέσω, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα» αναφέρει ο Βονγκ.

Το νέο app, που βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική μορφή (beta), αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα χρηματιστήριο όπου αγοράζει κάποιος μετοχές στη ζωή αληθινών ανθρώπων, για να μπορεί να ελέγχει τις αποφάσεις τους και να παρακολουθεί το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου». Το όλο εγχείρημα ακούγεται από επικίνδυνο έως ανατριχιαστικό, αλλά η 33χρονη Καναδέζα Κόρτνε Σμιθ, που ζει στο Λος Αντζελες και είχε την ιδέα του app υποστηρίζει ότι είναι λιγότερο ανησυχητική από όσο ακούγεται. Οπως λέει, απευθύνεται κυρίως στον κόσμο των καλλιτεχνών, των μουσικών, των ζωγράφων, των συγγραφέων, των σχεδιαστών μόδας, των bloggers και γενικά όσων ατόμων έχουν followers και θέλουν να έρθουν σε πιο στενή επαφή μαζί τους.

Η Κόρτνε Σμιθ δημιούργησε τη νέα εφαρμογή και υποστηρίζει ότι απλώς φέρνει σε κοντινή επαφή δημιουργούς με τους followers τους. Credit: NewNew
Πώς λειτουργεί

Οταν κάποιος φτιάξει έναν λογαριασμό στο NewNew, χαρακτηρίζεται πλέον «δημιουργός» και αρχίζει να συγκεντρώνει followers. Με διάφορα βίντεο τους καλεί να ψηφίσουν για ζητήματα που αφορούν τόσο τη δουλειά όσο και την προσωπική τους ζωή.

Ο Μπράντον Βονγκ, που γράφει ιστορίες φαντασίας στην ιστοσελίδα Wattpad, δίνει την ευκαιρία στους followers του να αποφασίζουν για το φύλο των ηρώων του, το όνομά τους, ακόμη και την εξέλιξη της πλοκής της ιστορίας που γράφει. Με κάθε ψήφο, ο δημιουργός λαμβάνει το αντίτιμο που πληρώνει ο follower, μείον την προμήθεια της εφαρμογής.

Σε αυτή τη φάση ο δημιουργός θέτει το ερώτημα και στους ακόλουθούς του δίνονται δύο απαντήσεις για να επιλέξουν. Μάλιστα, αν θέλει, μπορεί να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί, αφού φυσικά κάθε φορά πληρώσει το αντίτιμο. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, κανείς δεν παίρνει τα χρήματά του πίσω, αν δηλαδή η τελική απόφαση δεν είναι αυτή που έχει ψηφίσει.

Αν κάποιος follower επιθυμεί κάτι από τον δημιουργό, μπορεί πληρώνοντας, αυτή τη φορά 20 δολάρια, να του το ζητήσει. Στην περίπτωση του Βονγκ, μπορεί να του ζητήσει κάποιος follower να ονομάσει έναν χαρακτήρα του βιβλίου με το όνομα που του προτείνει. Ομως σε αυτή την περίπτωση ο δημιουργός έχει δικαίωμα να αρνηθεί και ο follower θα πάρει πίσω τα χρήματά του.

Η εφαρμογή κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 100 δημιουργούς. Σύμφωνα με ειδικούς στα social media, με το NewNew είναι σαν να συνάντησε το TikTok ένα ριάλιτι τηλεοπτικό πρόγραμμα όπως το «Big Brother», όπου και οι δύο «γονείς» είναι πάρα πολύ δημοφιλείς. Δεν μπορούν όμως με βεβαιότητα να πουν αν το εγχείρημα θα είναι πετυχημένο σε βάθος χρόνου.

Πάντως, υπάρχουν σημαντικοί επενδυτές που βλέπουν μέλλον σε αυτό το app και έχουν προσφέρει χρηματοδότηση. Ενας εξ αυτών είναι ο Πίτερ Τιλ, ένας από τους γκουρού της Σίλικον ΒάλεΪ, που ανάμεσα στα άλλα ήταν συνιδρυτής της υπηρεσίας πληρωμών PayPal και ο πρώτος άνθρωπος εκτός των δημιουργών του που επένδυσε στο Facebook. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν επενδύσει στην εφαρμογή είναι και ο διάσημος ηθοποιός Γουίλ Σμιθ, που δεν έχει κάποια συγγενική σχέση με την δημιουργό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...