422
Πασπαλίζω τα μπισκοτάκια με τις τρύπες με άχνη ζάχαρη και μετά τα τοποθετώ πάνω στις βάσεις | Shutterstock

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με μαρμελάδα φραμπουάζ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 17 Δεκεμβρίου 2019, 10:30
Πασπαλίζω τα μπισκοτάκια με τις τρύπες με άχνη ζάχαρη και μετά τα τοποθετώ πάνω στις βάσεις
|Shutterstock

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με μαρμελάδα φραμπουάζ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 17 Δεκεμβρίου 2019, 10:30

Τα παραδοσιακά βουτυρένια μπισκοτάκια που φτιάχνουν στις γερμανόφωνες χώρες τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά αξιαγάπητα, αφού ο συνδυασμός αμυγδάλου και μαρμελάδας (κατά προτίμηση  κόκκινης, και μόνο ζελέ χωρίς φρούτο) είναι ακαταμάχητος.

Τα λένε και Κατεργάρηδες (Spitzbuben) ή Μάτια της Χίλντα (Hilda’s Augen) αλλά κυρίως είναι γνωστά ως μπισκοτάκια του Λιντς (Linzer Plätzchen), αφού την καταγωγή τους διεκδικεί η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας. Γίνονται λεπτά και σχετικά μαλακά, αλλά αν τα θέλετε πιο τραγανά, απλά τα ψήνετε λίγο περισσότερο.

Την πρώτη ημέρα είναι υπέροχα και τη δεύτερη ακόμα πιο νόστιμα αφού αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο τα αρώματα του βουτύρου, των αμυγδάλων και της μαρμελάδας. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε μεταλλικό κουτί με στρώσεις λαδόχαρτου ανάμεσά τους, σε θερμοκρασία δωματίου για 5-6 ημέρες. Μετά αρχίζουν να στεγνώνουν κάπως.

Αν θέλετε να τα στείλετε δώρο, τυλίξτε τα προσεκτικά ένα-ένα σε κομμάτια λαδόχαρτου, μετά όλα μαζί, και στο τέλος με αεροπλάστ (νάιλον με φουσκάλες), πριν τα βάλετε στο κουτί, για να είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν ακέραια στον προορισμό τους.

Τα έφτιαξα με αλεύρι Μαλακό Νο 2 και μαρμελάδα ζελέ φραμπουάζ χωρίς κουκούτσια. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Και έτσι για τσαχπινιά, στην κλασική γερμανική συνταγή πρόσθεσα λίγο ξύσμα λεμονιού.

Τα έφτιαξα με αλεύρι  και μαρμελάδα ζελέ φραμπουάζ χωρίς κουκούτσια. Και έτσι για τσαχπινιά, στην κλασική γερμανική συνταγή πρόσθεσα λίγο ξύσμα λεμονιού.

Παραδοσιακά μπισκοτάκια του Λιντς

Υλικά

(για περίπου 40 κομμάτια)

  • 400 γρ αλεύρι Μαλακό Νο 2 Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • ½ κ.τ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • 200 γρ ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μικρό βιολογικό λεμόνι (προσοχή, να είναι ακέρωτο)
  • 125 γρ αμύγδαλα
  • 1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 2 ασπράδια αβγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γρ μαρμελάδα
  • επιπλέον αλεύρι και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

Tips

*Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη άχνη στη ζύμη με καστανή ζάχαρη και αν θέλετε να προσθέσετε μια πρέζα σκόνη κανέλας

**Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα, να την χωρίσετε στα δύο, να τυλίξετε τα κομμάτια με διαφανή μεμβράνη και να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να αφήσετε τη ζύμη να μαλακώσει λίγο και να γίνει εύπλαστη για να μπορέσετε να ανοίξετε το φύλλο

***Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα – ζελέ της αρεσκείας σας ή και διαφορετικές για να φτιάξετε μπισκοτάκια διαφόρων χρωμάτων. Και αντί για αμύγδαλα μπορείτε να προσθέσετε κοπανισμένα φουντούκια