455
Η φωτογραφία του Αλντο Μόρο που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι απαγωγείς του στις 20 Απριλίου του 1978 - και η προκήρυξη | EPA/PHOTO ANSA FILES/ Bertolami / Creative Protagon

Υβρις; Η προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών για τον Αλντο Μόρο βγήκε στο σφυρί

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 12:27
Η φωτογραφία του Αλντο Μόρο που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι απαγωγείς του στις 20 Απριλίου του 1978 - και η προκήρυξη
|EPA/PHOTO ANSA FILES/ Bertolami / Creative Protagon

Υβρις; Η προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών για τον Αλντο Μόρο βγήκε στο σφυρί

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 12:27

Μία προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, των απαγωγέων του Αλντο Μόρο, πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Ρώμη παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Στην προκήρυξη αναγράφεται η ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική ακροαριστερή οργάνωση για την απαγωγή του ιταλού πρώην πρωθυπουργού, το 1978, η οποία κατέληξε στη δολοφονία του .

Το ιστορικό ντοκουμέντο πουλήθηκε έναντι 26.000 ευρώ την Πέμπτη, από τον οίκο δημοπρασιών Bertolami της Ρώμης, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό υπολογισμό των 1.300-1.700 ευρώ.

Η απαγωγή και δολοφονία του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών είναι αυτή που σφράγισε τα λεγόμενα «μολυβένια χρόνια» της Ιταλίας, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δολοφόνησαν δεκάδες ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη πράξη, ωστόσο, είχε ξεκάθαρη πολιτική στόχευση: ήταν μια αιματοβαμένη και κυνική επιχείρηση των τρομοκρατών ώστε να εμποδιστεί ο περίφημος «ιστορικός συμβιβασμός», η απέλπιδα προσπάθεια που έκανε εκείνη την ταραγμένη κοινωνικά και οικονομικά περίοδο το ιταλικό πολιτικό σύστημα για μια συνεννόηση μεταξύ των παραδοσιακών αντιπάλων δυνάμεων, των Χριστιανοδημοκρατών και του Κομμουνιστικού Κόμματος υπό την ηγεσία του θρυλικού Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Σύμφωνα με τον οίκο, το φυλλάδιο ήταν ένα από τα προπαγανδιστικά έγγραφα που είχαν μοιράσει στον Τύπο οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, την ημέρα μετά την απαγωγή του Αλντο Μόρο.

Με τη χαρακτηριστική γραμματοσειρά της οργάνωσης και το αστέρι μέσα σε έναν κύκλο, στην προκήρυξη αναγράφεται, μεταξύ άλλων: «Πέμπτη 16 Μαρτίου ένας οπλισμένος πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών απήγαγε και φυλάκισε σε μία φυλακή του λαού τον ΑΛΝΤΟ ΜΟΡΟ, πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών»

Το πτώμα του Μόρο, γεμάτο σφαίρες, βρέθηκε στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, σταθμευμένου στη Ρώμη, 55 ημέρες μετά την απαγωγή του.

Οι τρομοκράτες σκότωσαν επίσης πέντε σωματοφύλακές του, κατά την απαγωγή.

«Αυτές οι σελίδες στάζουν αίμα, δεν μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν, να γίνουν συλλεκτικό κομμάτι», είπε ο Μάριο Καλαμπρέζι, πρώην διευθυντής της La Repubblica και γιος επιθεωρητή της αστυνομίας, τον οποίο δολοφόνησε ακροαριστερή οργάνωση το 1972.

Το μόνο μέρος όπου θα έπρεπε να βρίσκεται το έγγραφο αυτό είναι ένα κρατικό αρχείο, «που θα μας θυμίζει την βαρβαρότητα της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Φίλιπο Σένσι, του Δημοκρατικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter ότι η δημοπρασία «ενός τόσο οδυνηρού ενθυμήματος είναι θλιβερή».

Ενα πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο Πάολο Περσικέτι, ισχυρίστηκε ότι το έγγραφο δεν είναι το πρωτότυπο, αλλά κόπια σαν τις εκατοντάδες που βρίσκονται στα κρατικά αρχεία.

Ο Μόρο είχε συνάψει ιστορική συμμαχία με το ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που ήταν εχθρικό στις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Η προκήρυξη αποκηρύσσει τον ιμπεριαλισμό του κράτους και αποκαλεί τον Μόρο τον «πολιτικό νονό και τον πιο πιστό εκτελεστή των εντολών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Συνεχίζοντας, γράφει ότι ο Μόρο είναι ο βασικός υπεύθυνος για τα «κρατικά αντεπαναστατικά προγράμματα που επιθυμεί η ιμπεριαλιστική μπουρζουαζία»

Το φυλλάδιο υπογράφεται με την φράση: «Για τον Κομμουνισμό, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...