412
Ο Μπέρνι Σάντερς εκλέγεται στο Βερμόντ | REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι ο Μπέρνι Σάντερς

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 14:10
Ο Μπέρνι Σάντερς εκλέγεται στο Βερμόντ
|REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι ο Μπέρνι Σάντερς

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 14:10

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Μπέρνι Σάντερς.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ είναι ίσως το βαρύτερο όνομα που έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των Δημοκρατικών που διαγκωνίζονται για το χρίσμα και θα προσπαθήσουν να εκθρονίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι η δεύτερη υποψηφιότητα του 77χρονου Σάντερς, ο οποίος το 2016 βρέθηκε απέναντι από την Χίλαρι  Κλίντον για τη διεκδίκηση του χρίσματος. Θα είχε αυτός ελπίδες απέναντι στον Τραμπ στη μάχη για τον Λευκό Οίκο;  Αυτό είναι ένα πολυσυζητημένο ερώτημα χωρίς σαφή απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, το 2020 τα πράγματα είναι διαφορετικά και για τους Δημοκρατικούς και για τον ίδιον τον Σάντερς.  Όπως σημειώνει το CNN, ο γερουσιαστής κατεβαίνει πλέον στον αγώνα σαν ένα από τα «δυνατά ονόματα» και όχι σαν υποψήφιος διαμαρτυρίας.

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει χτίσει την εικόνα του προοδευτικού πολιτικού με μια ευρεία ατζέντα για ζητήματα από την κλιματική αλλαγή ως την περίθαλψη. Πολλές χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα) έχουν σύστημα υγείας για όλους, γιατί όχι και οι ΗΠΑ γράφει σε ένα τα μηνύματα στο Facebook  που επανέρχονται συχνά, μήνυμα χαρακτηριστικό για την πολιτική στόχευση του Σάντερς.

«Η καθολική φροντίδα υγείας δεν είναι “ριζοσπαστική ιδέα”» γράφει η διαφήμιση του Σάντερς, που εμφανίστηκε πριν από εβδομάδες στο Facebook. Μία από τις χώρες που την εφαρμόζουν είναι και η Ελλάδα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έσπρωξε το κόμμα προς τα αριστερά – όσοι μπορεί να το πει κανένας αυτό για τα αμερικανικά δεδομένα, κάτι που μάλλον θα φανεί και στις εκλογές του 2020.

Αν μη τι άλλο έχει πλέον μια οργανωμένη βάση οπαδών σε όλη τη χώρα και ένα όνομα που θα του εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη βάση του κόμματος, η οποία το 2016 του είχε αποφέρει πάνω από 200 εκατ. δολάρια.

Δεύτερο πλεονέκτημα: δεν έχει πλέον απέναντί του κατεστημένο υποψήφιο, όπως ήταν η Χίλαρι Κλίντον, υποψηφιότητα με τη δική της ισχυρή πρόσβαση στην κομματική βάση.

Ο Σάντερς, επισημαίνει ακόμη ο Guardian, έχει μεν αρκετούς συνυποψήφιους που είναι προοδευτικοί όπως αυτός, αλλά δεν είναι όσο σοσιαλδημοκράτης είναι ο ίδιος. Αλλά πάντως πολλοί είναι νεότεροι από τον ίδιο ενώ, λόγω καταγωγής, μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα μειονότητες και  κοινότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...