329
Η Καμάλα Χάρις | Saul Loeb/Pool via REUTERS/File Photo

ΗΠΑ: Υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 16:04
Η Καμάλα Χάρις
|Saul Loeb/Pool via REUTERS/File Photo

ΗΠΑ: Υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 16:04

Ενα από τα πλέον προβεβλημένα ονόματα των Δημοκρατικών και ένα από τα πιο ελπιδοφόρα για νίκη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, η γερουσιαστής Καλιφόρνιας Καμάλα Χάρις, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η ανακοίνωση – για την ακρίβεια επιβεβαίωση μάλλον μιας εικασίας που κυκλοφορούσε εδώ και καιρό – έγινε από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ABC «Good Morning America», με τον Τζορτζ Στεφανόπουλος.

«Το κοινό χρειάζεται μια μαχήτρια και κάποια που θα πολεμήσει υπέρ του με ένταση και όχι να πολεμήσει με εγωισμό. Είμαι έτοιμη να το κάνω», είπε η Χάρις.

«Αλήθεια, δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, δημοκρατία. Δεν είναι απλώς λέξεις. Είναι αξίες που τιμούμε οι Αμερικανοί», λέει ακόμη σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η 54χρονη γερουσιαστής Καλιφόρνιας εκλέχτηκε στο Κογκρέσο το 2016, μετά από θητεία ως γενική εισαγγελέας της Πολιτείας και νωρίτερα ως περιφερειακή εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι κόρη μεταναστών από τη Τζαμάικα και την Ινδία.

Η ημέρα της αναγγελίας είναι εξόχως συμβολική για μια Αφροαμερικανή όπως η Χάρις: είναι η ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα χρώματα του λογότυπου της καμπάνιας –κίτρινο και κόκκινο θυμίζουν τα χρώματα της καμπάνιας της Σίρλεϊ Τσίζολμ, της πρώτης Αφροαμερικανής που ήταν υποψήφια για την προεδρία το 1972.

Ωστόσο οι συμβολισμοί –όσο και αν αρέσουν στους Αμερικανούς-  δεν αρκούν. Η Χάρις θα πρέπει να βρει τρόπο να κάνει τη διαφορά σε μια μάχη που άρχισε νωρίς, ένα και πλέον χρόνο πριν από τις πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις.

To Politico σημειώνει ότι η Χάρις προετοιμάζεται από την πρώτη στιγμή που μπήκε στη Γερουσία για την ανακοίνωση.

Εχει ενισχύσει το προφίλ της ως επικρίτριας του προέδρου  Τραμπ, ταξίδεψε αρκετά στο εξωτερικό και κυρίως μέσα στα χώρα, έφτιαξε την τόσο απαραίτητη ψηφιακή υποδομή ενώ σταδιακά έχτισε την ομάδα της.

Στο επιτελείο της Χάρις περιλαμβάνονται και πρόσωπα που είχαν εργαστεί για τον Μπαράκ Ομπάμα (όπως ο δημοσκόπος του) και τον Μπέρνι Σάντερς το 2016. Δίπλα της έχει ακόμη τον σύζυγό της, την αδελφή της και τον γαμπρό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...