298
Ενα παιχνίδι του φακού με την καγκελάριο Μέρκελ | REUTERS/Fabrizio Bensch

Υπό δημοσκοπική κατάρρευση η κυβέρνηση Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2018, 08:28
Ενα παιχνίδι του φακού με την καγκελάριο Μέρκελ
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Υπό δημοσκοπική κατάρρευση η κυβέρνηση Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2018, 08:28

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που συγκυβερνούν  βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά, σύμφωνα με τα δεδομένα δημοσκόπησης που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Είναι η πρώτη έρευνα μετά τον μίνι πολιτικό σεισμό στη Βαυαρία, όπου η CSU κέρδισε με βαριές απώλειες, το SPD κατέρρευσε και οι Πράσινοι αναδείχτηκαν εύκολα σε δεύτερη δύναμη.

Η δημοσκόπηση Deutschlandtrend που διενεργήθηκε για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD σε δείγμα 1.040 ψηφοφόρων, φέρνει το συνασπισμό CDU/CSU μόλις στο 25%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν μόλις το 14%.

Συνδυαστικά και οι δύο παρατάξεις είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν κατά μία εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, σημαίνει πως τα τρία κόμματα δεν θα ήταν σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση εάν διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές την Κυριακή. Μόλις πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2017, στις εκλογές είχαν συγκεντρώσει το 53,5%, σήμερα είναι οριακά στο 39%.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, το ποσοστό των Πρασίνων αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, στο 19%, την υψηλότερή τους επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2011, κάτι που υποδεικνύει ότι μετατρέπονται στη δεύτερη ισχυρότερη πολιτική παράταξη της Γερμανίας, πίσω μόνο από τη Χριστιανική Ένωση.

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2013, παραμένει στην τρίτη θέση, με το ποσοστό του αμετάβλητο στο 16%.

Το φιλελεύθερο FDP αύξησε το ποσοστό του κατά μία μονάδα στο 11%, ενώ το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) βλέπει το δικό του ποσοστό να υποχωρεί κατά μία μονάδα, στο 9%.

Η αποδυνάμωση των μεγάλων λαϊκών κομμάτων φαίνεται ότι δεν αφήνει αδιάφορους τους Γερμανούς, με το 51% να δηλώνει ότι ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και το 47% να μην συμμερίζεται την ανησυχία του. Είναι μάλλον χαρακτηριστικό ότι εκείνοι που ανησυχούν λιγότερο είναι οι υποστηρικτές της AfD.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...