1570
Αυτή την εικόνα είχε η Αττική Οδός το πρωί της Δευτέρας | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χιονίζει στην Αθήνα: Κλειστή η Καλυφτάκη για τα φορτηγά

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 09:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2022, 10:40
Αυτή την εικόνα είχε η Αττική Οδός το πρωί της Δευτέρας
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χιονίζει στην Αθήνα: Κλειστή η Καλυφτάκη για τα φορτηγά

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 09:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2022, 10:40

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της Αθήνας, όπως και τα πρώτα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων κυρίως στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας έκλεισε από το πρωί στο ύψος της Καλυφτάκη για τα φορτηγά. Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών, στο σημείο έχει προκληθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα και σημειώνονται καθυστερήσεις (κάτω η ειδοποίηση από την Αττική Οδό).

Η ανακοίνωση για την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από τον κόμβο της Καλυφτάκη έχει αναλυτικά ως εξής:

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι, λόγω εκδήλωσης Έντονων Καιρικών Φαινομένων, τίθεται σε ισχύ απόφαση της Τροχαίας για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., και ειδικότερα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία, και από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Οινοφύτων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Ταυτόχρονα, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όλους τους οδηγούς ΙΧ.

Παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας.

Τέλος, σημειώνουμε ότι η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Απαγόρευση για τα φορτηγά και από τα διόδια  Τραγάνας προς Αθήνα

Το κλείσιμο της Εθνικής Οδού για τα βαρέα οχήματα επεκτάθηκε μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλαιά Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Κλειστή και στα δύο ρεύματα παραμένει η Λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ επίσης, ισχύει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών- Θηβών από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα προς Θήβα.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

στην οδό Αναστάσεως, στην περιοχή Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια προς τον Υμηττό.

στη Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Νέα Μάκρη) προς Πεντέλη.

στην Καισαριανή στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της Καλοπούλας, προς Υμηττό.

Ακινητοποιημένα είναι τα οχήματα στην Αττική Οδό με το μποτιλιάρισμα να φθάνει μέχρι και την έξοδο προς περιφερειακή Υμηττού, όπως και στη Λεωφόρο Μαραθώνος από Ν. Βουτζά μέχρι Παλλήνη.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 08.00 ώρα της σήμερον 24/1/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

Οχήματα οδικής βοήθειας
Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η απαγόρευση κυκλοφοράις δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

  • Αναλυτική ενημέρωση, ανά Περιφέρεια σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας ΕΔΩ

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, όπου επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στο Μετρό, οι συρμοί της Γραμμής 3 με κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο σταματούν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Στη Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός), λόγω της έντονης χιονόπτωσης, τα δρομολόγια διεξάγονται μέχρι «Ειρήνη«, καθώς είναι σε εξέλιξη εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά.

Με ανακοίνωση, τέλος, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ γνωστοποιείται ότι αναστέλλονται τα απογευματινά τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Κορωπί -Κάντζα.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Για σήμερα Δευτέρα στην Αττική προβλέπεται ένταση της χιονόπτωσης από το μεσημέρι.  

 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη.

Περιοχές χινοπτώσεων μέχρι το απόγευμα

Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές προβλέπονται και για την Τρίτη  στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται να σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 Μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι με μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 10 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν στα ηπειρωτικά στους -5 με -6, στα βορειοδυτικά στους -15 και στα νησιά στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, με τον  υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, στις δηλώσεις του μετά το πέρας ευρείας συντονιστικής σύσκεψης, έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις τις επόμενες 48 ώρες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ισχυρή σύσταση απηύθυνε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό, ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Την Κυριακή ενεργοποιήθηκε το 112, με μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μήνυμα μέσω του 112 θα στέλνεται όπου κρίνεται απαραίτητο με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες.

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Αστυνομία έπειτα και από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Τον επιχειρησιακό συντονισμό των ενεργειών έχει ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου.

Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εκδόθηκαν οδηγίες προς τους οδηγούς και τους πεζούς για τη μετακίνησή τους και υπογραμμίστηκε να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Χαρακτηριστικά, οι οδηγοί:

-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

* Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

* Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

* Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

* Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

* Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

* Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

* Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

* Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

* Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

* Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

* Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

* Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

* Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

* Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

* Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

* Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, τη διακοπή και την αποκατάστασή της, θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. ενώ απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...