345
Η Γιόσι αφέθηκε ελεύθερη στα τέλη του 2017 | aquarium.co.za

Χελώνα-θαλασσοπόρος κάλυψε 35.000 χιλιόμετρα μέσα σε δύο χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 12:22
Η Γιόσι αφέθηκε ελεύθερη στα τέλη του 2017
|aquarium.co.za

Χελώνα-θαλασσοπόρος κάλυψε 35.000 χιλιόμετρα μέσα σε δύο χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 12:22

Μπορεί να μη γνωρίζουμε πώς βιώνουν οι χελώνες τον εγκλεισμό τους στον περιορισμένο χώρο ενός ενυδρείου, ξέρουμε όμως πολύ καλά τι κάνουν μόλις βρεθούν ξανά στην ελευθερία: κολυμπούν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Η Γιόσι, μια απειλούμενη χελώνα καρέτα καρέτα, πέρασε δύο δεκαετίες σε ενυδρείο στη Νότια Αφρική. Πριν από δύο χρόνια την άφησαν ελεύθερη με μια συσκευή καταγραφής.

Αυτό όμως που διαπίστωσαν οι επιστήμονες ήταν ότι από τότε διένυσε περισσότερα από 35.000 χιλιόμετρα στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, δηλαδή περί τα 50 χιλιόμετρα την ημέρα. Είναι νέο παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης για ζώο που επέστρεψε στην ελευθερία.

Οι επιστήμονες, γράφουν οι Times, άφησαν τη Γιόσι στο Ατλαντικό, κοντά στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Περίμεναν ότι η χελώνα θα ταξίδευε προς τον Ισημερινό, είτε στον Ατλαντικό ή στον Ινδικό, και τις παραλίες που επιλέγουν για να γεννήσουν τα αβγά τους.

Πράγματι, πέρασε ένα χρόνο κινούμενη στην περιοχή μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Αγκόλας. Μετά όμως εξέπληξε τους ερευνητές που την είδαν να περνά το Ακρωτήριο και να βγαίνει στον ανοιχτό ωκεανό. Η Γιόσι είναι πια ανοιχτά από τις δυτικές ακτές της Αυστραλίας!

Η θαλάσσια πορεία της χελώνας από τη Νότια Αφρική (16 Δεκεμβρίου 2017, όταν αφέθηκε ελεύθερη) ως την Αυστραλία όπου έφτασε στα τέλη Ιανουαρίου 2020 | thetimes.co.uk

Η χελώνα είχε περάσει πολλά χρόνια σε ενυδρείο, αφότου την είχαν βρει σε κακή κατάσταση σε νεαρή ηλικία. Ανέκαμψε πολύ καλά και έφτασε να γίνει η σταρ του ενυδρείου.

Οι καρέτα καρέτα είναι ιδανικές για την αποκατάσταση και την επανένταξη στη φύση, γιατί περνούν όλη τους τη ζωή χωρίς τη φροντίδα των γονέων τους, αλλά δεν χάνουν ποτέ το ένστικτο της αναζήτησης τροφής.

Θα μπορούσε όμως η Γιόσι να τα βγάλει πέρα στους κινδύνους του ανοιχτού ωκεανού; Τα παραδείγματα έδιναν αισιοδοξία στους βιολόγους: το 1996 μία χελώνα κολύμπησε μόλις απελευθερώθηκε από το Μεξικό ως την Ιαπωνία, διασχίζοντας όλο τον Ειρηνικό.

Οι θαλάσσιες χελώνες προσανατολίζονται χάρη στο μαγνητικό πεδίο της Γης, σαν να έχουν στο κεφάλι τους μια  πυξίδα. Πιστεύεται δε ότι θυμούνται τη μαγνητική υπογραφή της παραλίας όπου γεννούν τα αβγά τους!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...