819
Η ροή συνεχίζεται. Πόσο πιθανό είναι να την αποτρέψουν ή, έστω, να τη μειώσουν τα πλωτά φράγματα; | φωτ. αρχείου

Προβληματισμός για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 11:50
Η ροή συνεχίζεται. Πόσο πιθανό είναι να την αποτρέψουν ή, έστω, να τη μειώσουν τα πλωτά φράγματα;
|φωτ. αρχείου

Προβληματισμός για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 11:50

Η ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού προμήθειας 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, ως μέτρο αντιμετώπισης της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής – προσφυγικής ροής, έγινε δεκτή με έντονη δυσπιστία για την αναγκαιότητα και, το κυριότερο, τη χρησιμότητα ενός τέτοιου πανάκριβου (κόστισε 500.000 ευρώ) συστήματος.

Σε πρώτη φάση το πλωτό φράγμα θα τοποθετηθεί ανοικτά της Συκαμιάς Λέσβου και αν αποδώσει τα αναμενόμενα, πρόθεση είναι να αγοραστούν άλλα 10χλμ

Στο εσωτερικό η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για φαιδρότητες, επισημαίνοντας το… ελάχιστο του μεγέθους του πλωτού φράγματος συγκριτικά με το συνολικό μήκος της ζώνης απέναντι στα τουρκικά παράλια που υποτίθεται προσπαθεί να καλύψει.

«Τι είναι οι μετανάστες, τσούχτρες;» αναφώνησε στη Βουλή, με το γνωστό λαϊκίστικο ύφος του, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία παραλλαγή του επιχειρήματος που είχε προβάλει νωρίτερα ο Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι πλωτό φράγμα, αλλά «δίχτυα για μέδουσες».

Μηταράκης: δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

Από κυβερνητικής πλευράς πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης επέμεινε εκτός από την ουσία και στον συμβολισμό της εγκατάστασης του πλωτού φράγματος, τονίζοντας πως η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ο πλωτός φράχτης «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».

Μίλησε παράλληλα για τεχνολογίες οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια.

Σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από τον πλωτό φράχτη, στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνονται η ενίσχυση του Λιμενικού αλλά και η «ηλεκτρονική κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».

Την ίδια ώρα στο εξωτερικό μιλούν για «ακριβή και παράλογη ιδέα», με την Κομισιόν να χαρακτηρίζει ασαφή τον σκοπό του όλου εγχειρήματος.

«Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Αλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια», σημειώνει χαρακτηριστικά η γερμανική Süddeutsche Zeitung, σε σχόλιό της υπό τον τίτλο «Τείχη στη θάλασσα».

Για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel σχολιάζει:

«Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες».

Στο ίδιο δημοσίευμα, ωστόσο, επισημαίνονται και οι ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό: «Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μιας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τη μεταναστευτική ροή – υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζεται.

Η αυστριακή Der Standard μιλάει για τις εξηγήσεις που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Αθήνα για το αμφιλεγόμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία «η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «στην Αθήνα το σχέδιο για πλωτά φράγματα θεωρείται εσωτερικοπολιτικός ελιγμός λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς ροές σημαίνουν πολιτικό κόστος».

H Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη»

«Τρέλα» χαρακτηρίζει, σύμφωνα με την  Deutsche Welle, τα πλωτά φράγματα ο Κλάους Πέτερ Ράις, πρώην πλοίαρχος σκάφους της ΜΚΟ Lifeline, που έχει διασώσει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει τις ευθύνες της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα.

«Είναι απόλυτη τρέλα», λέει στο Focus Online, «μου θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (…) Το 2012 η ΕΕ είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά η συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα –τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τους κατοίκους της χώρας, που είναι εξαιρετικά φιλόξενοι– δεν δικαιώνει αυτή την τιμή. Είναι υπέροχοι οι άνθρωποι εκεί. Αλλά τους αφήνουμε μόνους με το μεταναστευτικό θέμα και το ίδιο συμβαίνει με τους Ιταλούς».

Στο ερώτημα του Focus Online, εάν θεωρεί την Ευρώπη συνυπαίτια για τις εξελίξεις, ο Κλάους Πέτερ Ράις απαντά: «Ναι. Αυτό που κάνει η Ελλάδα το θεωρώ ένα είδος αυτοάμυνας, γιατί δεν τη βοηθά κανείς. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά έχουν προδιαγραφές για 10.000 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί 40.000. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ούτε μερικές χιλιάδες παιδιά δεν μπορεί να βγάλει από εκεί μέσα η ΕΕ. Πρόκειται για ομολογία πτώχευσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...