593
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Απηύθυνε νέο αυστηρό μήνυμα προς τους πολίτες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με ασυγχώρητη ελαφρότητα την κρίση του κορονοϊού | ERT/WebTV

Χαρδαλιάς: Ξέρουμε (από τις πινακίδες σας) ποιοι φύγατε από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 18:27
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Απηύθυνε νέο αυστηρό μήνυμα προς τους πολίτες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με ασυγχώρητη ελαφρότητα την κρίση του κορονοϊού
|ERT/WebTV

Χαρδαλιάς: Ξέρουμε (από τις πινακίδες σας) ποιοι φύγατε από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 18:27

Μπορεί κάποιοι να αψήφισαν τις εκκλήσεις των υγειονομικών αρχών και του ίδιου του Πρωθυπουργού και να έφυγαν άρον άρον για τα χωριά και τα εξοχικά τους, με κίνδυνο να διασπείρουν τον κορονοϊό σε περιοχές χωρίς διασπορά και χωρίς υποδομές υγείας, αλλά το κράτος ξέρει ποιοι είναι. Και όποτε ληφθούν μέτρα, είτε για αμέλεια είτε για κάτι σοβαρότερο, θα ληφθούν.

Αυτό ήταν, με απλά λόγια, το αυστηρό μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, προς όσους έσπευσαν να εγκαταλείψουν -ως άλλοι εκδρομείς τριημέρου εν μέσω πανδημίας κορονοϊού- το κλεινόν άστυ για την επαρχία, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν το μεσημέρι ουρές στα διόδια Ελευσίνας.

Στην ενημέρωση των ΜΜΕ την Παρασκευή, ο κ. Χαρδαλιάς δεν έκρυψε ούτε τον εκνευρισμό του, ούτε τα λόγια του. Είπε ότι η πλειονότητα των πολιτών συμπεριφέρεται υπεύθυνα και μένει σπίτι, έχοντας περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του, συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια για περιορισμό της διασποράς του ιού. Αλλά υπάρχουν και κάποιου που δυστυχώς αγνοούν τις συστάσεις, επιδεικνύοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Δεν είναι άσκηση ετοιμότητας, είναι μια πραγματική μάχη» τόνισε ο υφυπουργός. Και σχολιάζοντας το φαινόμενο των αυτοκινήτων που έφευγαν σχηματίζοντας ουρές στα διόδια ο κ. Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος:

«Τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια».

Περαιτέρω επισήμανε ότι «κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές όπου πάνε».

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη, αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Σε μια ελληνική εφαρμογή του αμερικανικού δόγματος «shelter in place» o κ. Χαρδαλιάς ζήτησε ακόμα και από όσους έφυγαν για την ύπαιθρο να μείνουν εκεί, στα σπίτια τους, και να μην μετακινηθούν. Ο ίδιος περιέγραψε με λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους δικαιολογείται κανείς να βγει από το σπίτι του: εργασία, ψώνια για τρόφιμα, επίσκεψη στο φαρμακείο ή στον γιατρό, βοήθεια τρίτου προσώπου, άθληση κατά μόνας και βόλτα του κατοικιδίου.

«Από όλους εμάς και τη δική μας συμπεριφορά εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Από το Σάββατο, πρόσθεσε ο υφυπουργός, μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι θα ταξιδεύουν στα νησιά. Απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους ιδιωτικών σκαφών.

Επίσης τόνισε πως αυτό το Σάββατο θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού. Από Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Προηγουμένως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε ότι η ζωή υπό τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, «δεν είναι διακοπές».

Ο επικεφαλής της ad hoc επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κατήγγειλε τις «συμπεριφορές που υποβαθμίζουν όλη την προσπάθεια που γίνεται, και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της νόσου στις μικρές τοπικές κοινωνίες».

Παρακάλεσε δε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα  νησιά, να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορονοϊό.

Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Καρπάθου, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου (εδώ) ήταν επισκέπτης από την Αθήνα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...