428
Screenshot από βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλωτές διαμαρτύρονται εντός της προεδρικής κατοικίας, μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα | News Cutter via REUTERS

Χάος στη Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 19:25
Screenshot από βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλωτές διαμαρτύρονται εντός της προεδρικής κατοικίας, μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα
|News Cutter via REUTERS

Χάος στη Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 19:25

Να φυγαδευτεί από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο υποχρεώθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα σε συνέχεια της κλιμάκωσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα. Λίγα λεπτά αργότερα εισέβαλαν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν σημαίες της Σρι Λάνκα και κράνη. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NewsFirst διαδηλωτές διακρίνονται να έχουν πέσει μέσα στην πισίνα της κατοικίας, η οποία μέχρι πρότινος φυλασσόταν αυστηρά.

Πηγή των υπηρεσιών Αμυνας δήλωσε ότι ο Ρατζαπάξα παραμένει πρόεδρος της Σρι Λάνκα και ότι έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, όπου τον προστατεύει ο στρατός, μετέδωσε το Reuters.

Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο, όπου βρίσκονται διάφορα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας μέχρι να φτάσουν στην οικία του.

Διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την προεδρική κατοικία και τη γύρω περιοχή / REUTERS/Dinuka Liyanawatte TPX IMAGES OF THE DAY

 

Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος από το να περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε προτίθεται να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωσή του, λίγη ώρα μετά τα παραπάνω περιστατικά.

Καρέ από την είσοδο των διαδηλωτών στο προεδρικό Μέγαρο / REUTERS/Dinuka Liyanawatte TPX IMAGES OF THE DAY

Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.

Διαδηλωτές πανηγυρίζουν μετά την είσοδό τους στην προεδρική της κυβέρνησης, μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα / REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Ειρηνικές διαδηλώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας. Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί τον Μάιο, και μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...