192
Ο Λούλα ντα Σίλβα λίγο αφότου ψήφισε για τις τοπικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020 | REUTERS/Amanda Perobelli/File Photo

Βραζιλία: Αποκαθίστανται τα πολιτικά δικαιώματα του Λούλα ντα Σίλβα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 23:25
Ο Λούλα ντα Σίλβα λίγο αφότου ψήφισε για τις τοπικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020
| REUTERS/Amanda Perobelli/File Photo

Βραζιλία: Αποκαθίστανται τα πολιτικά δικαιώματα του Λούλα ντα Σίλβα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 23:25

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ακύρωσε τις ποινικές καταδίκες σε βάρος του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, απόφαση που, αν δεν ανατραπεί, του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Με την απόφασή του, η οποία θεωρείται ότι συνιστά έκπληξη, ο δικαστής Εντσον Φάχιν τόνισε ότι το δικαστήριο της πόλης Κουριτίμπα (στα νότια της χώρας) δεν είχε την αρμοδιότητα να δικάσει τον Λούλα για κατηγορίες διαφθοράς. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δικαστεί εκ νέου σε ομοσπονδιακά δικαστήρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Η απόφαση, η οποία θα επανεξεταστεί από την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποκαθιστά τα πολιτικά δικαιώματα του Λούλα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2022, με αντίπαλο τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο, που αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας δήλωσε πως ο Αουγκούστο Αράς θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Φάχιν.

Ο Λούλα κυβέρνησε την Βραζιλία μεταξύ του 2003 και του 2011. Φυλακίστηκε έχοντας καταδικαστεί για διαφθορά το 2018, γεγονός που τον εμπόδισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές εκείνου του έτους. Αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2019, αλλά δεν μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα λόγω του ποινικού του μητρώου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...