498
Η κοσμική αμερικανίδα καλλιτέχνις και σχεδιάστρια Γκλόρια Βάντερμπιλντ, ήταν μία από τις γυναίκες που προώθησαν τον Γαλανό στην υψηλή πελατεία της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1960 | .

Ενα αντίο για τον Τζέιμς Γαλανό, τον έλληνα σχεδιαστή του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2016, 18:23
Η κοσμική αμερικανίδα καλλιτέχνις και σχεδιάστρια Γκλόρια Βάντερμπιλντ, ήταν μία από τις γυναίκες που προώθησαν τον Γαλανό στην υψηλή πελατεία της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1960
|.

Ενα αντίο για τον Τζέιμς Γαλανό, τον έλληνα σχεδιαστή του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2016, 18:23

«Σχεδιάζω ρούχα μόνο για τις πλούσιες γυναίκες. Οι άλλες δεν με ενδιαφέρουν», τάδε έφη ο μακαρίτης πλέον Τζέιμς Γκαλάνος ή επί το ελληνικότερο Γαλανός, που μεγαλοπιάστηκε στις ΗΠΑ και κατάφερε να εξαργυρώσει το αμερικανικό όνειρο.

Τα ρούχα του σήμερα φαίνονται ξεπερασμένα και ίσως ήταν τέτοια από τότε που πρωτοσχεδιάστηκαν. Ο Τζέιμς Γαλανός δεν υπήρξε ένας ευφάνταστος πειραματιστής. Δεν αναζητούσε μανιωδώς την πρωτοτυπία, όπως άλλοι σύγχρονοι συνάδελφοί του, σαν τον Κριστιάν Ντιόρ, τον Υβ Σεν Λοράν ή την Κοκό Σανέλ – που έγραψαν ιστορία.

download
Ο ελληνικής καταγωγής σχεδιαστής Τζέιμς Γαλανός με ένα από τα κλασικά μοντέλα του τη δεκαετία του 1960

Ο Γαλανός ήταν έναν έξυπνος επιχειρηματίας και ήθελε να έχει καλές πωλήσεις στους υψηλούς κοινωνικούς κύκλους. Σχεδίαζε λοιπόν ρούχα που δεν ήταν εκκεντρικά, που κολάκευαν τα σώματα, που φώτιζαν τα πρόσωπα, που έδειχναν πόσο ακριβά είναι. Και φρόντιζε πάντα οι εκλεκτές πελάτισσές του να νιώθουν ότι τους είναι πλήρως αφοσιωμένος και ότι θα κάνει το παν για τις αναδείξει, μέσα στους χορούς και στις δεξιώσεις, σαν κομψούς κύκνους.

1981-and-1985-nancy-regan-gown-by-james-galanos1
Η Νάνσι Ρίγκαν, ως πρώτη κυρία, με δύο από τα πιο γνωστά ρούχα που της έραψε ο Τζέιμς Γαλανός

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Γαλανός, που καταγόταν από τη Νάουσα και την Πάρο και που οι γονείς του είχαν ένα ταπεινό dinner στο υποβαθμισμένο Νιου Τζέρσεϊ, κατάφερε να μπει στους κύκλους των κυριών που είχαν να ξοδέψουν – συνήθως ο τρόπος να μπεις σε αυτά τα κυκλώματα είναι το να βρεις τη σωστή επαφή και να την εκμεταλλευθείς.

Τέτοια επαφή, στάθηκε ο ενδυματολόγος των σταρ του Χόλιγουντ στα στούντιο της Columbia, Ζαν Λουί. Σε αυτόν εργάστηκε ο Γαλανός το διάστημα 1946-1947 και χάρι σ΄αυτόν απέκτησε ορισμένες πολύτιμες γνωριμίες.

6a01156f47abbe970c0120a617dc36970b
Ο έλληνας σχεδιαστής, πρόασφατα, με την Μπέτσι Μπλούμινγκντεϊλ, γνωστή κοσμική της Νέας Υόρκης, πελάτισσα του Γαλανού. Ο σύζυγός της έχει το γνωστό πολυκατάστημα Bloomingdale’s

Ετσι όταν το 1951, ίδρυσε τον δικό του οίκο prêt-à-porter, στο Λος Άντζελες με την ονομασία James Galanos Originals, οι πρώτες πελάτισσές του ήταν οι ντίβες του σινεμά.

Η Γκρέις Κέλι, η Μαρλένε Ντίτριχ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ αλλά και η Νάνσι Ριγκαν, στα χρόνια που ο σύζυγός της ήταν δευτεροκλασάτος ηθοποιός. Εν συνεχεία η Νάνσι προτίμησε τον Γαλανό και στο Λευκό Οίκο, διότι τα ρούχα του άρεσαν στον «Ρόνι».

ivana_trump_what_you_donrsquot_know_about_donald_trumprsquos_first_wife_toronto_star_m7
Η Ιβάνα Τραμπ επίσης υπήρξε πελάτισσα του Γαλανού – εδώ με τον τότε σύζυγό της, Ντόναλντ Τραμπ το 1987

Και την ίδια φυσικά την ενθουσίαζαν: «Είναι τόσο όμορφα! Μπορείς να τα φορέσεις και ανάποδα!». Από την άλλη διευκρίνιζε η πρώτη κυρία για τον έλληνα μόδιστρο: «Με τον Τζίμι δεν ξεπερνάς ποτέ τα όρια. Είναι εκείνος που καθόρισε τα πρότυπα».

Δεν καθόρισε κανένα πρότυπο ο Γαλανός. Ο ίδιος προφανώς είχε πλήρη επίγνωση. Οταν με αφορμή τη συνταξιοδότησή του το 1998 τον ρώτησαν ποιο ήταν το σημαντικότερο επίτευγμά του, εκείνος απάντησε: «Το ότι υπήρξα για 46 χρόνια». Αυτό ήταν αρκετό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...