335
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τσιόδρας: Μου προκαλεί θλίψη η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη μελέτη για τις ΜΕΘ

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 13:40
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τσιόδρας: Μου προκαλεί θλίψη η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη μελέτη για τις ΜΕΘ

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 13:40

Ως «παλαιότερη» χαρακτήρισε την επιστημονική ανάλυση της μελέτης που συνυπογράφει με τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα για τη θνησιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (εδώ), ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε δήλωσή του την Πέμπτη –και ενώ μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση– ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, ανέφερε ότι του προκαλεί μεγάλη θλίψη να γίνεται η μελέτη του μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η εν λόγω έρευνα δεν περιγράφει απλώς την κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα, αλλά επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Να διευκρινιστεί ωστόσο ότι η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που αναλύθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Μάιο του 2021, τα οποία προφανώς δεν είναι παλιά.

Η δήλωση του καθηγητή Τσιόδρα

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

»Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

»Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ΄ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

»Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορονοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

»Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News