437
To ναυάγιο στη Λάγκο Ματζόρε, ο θλιβερός επίλογος μιας επιτυχημένης κοινής επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας και του Ισραήλ | EPA/PURICELLI

Μια μεγάλη επιχείρηση πίσω από το ναυάγιο των 007;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 20:09
To ναυάγιο στη Λάγκο Ματζόρε, ο θλιβερός επίλογος μιας επιτυχημένης κοινής επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας και του Ισραήλ
|EPA/PURICELLI

Μια μεγάλη επιχείρηση πίσω από το ναυάγιο των 007;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 20:09

Συνέχεια στην κατασκοπευτική περιπέτεια στη Λάγκο Ματζόρε έδωσε η Repubblica, και φυσιολογικότατα, αφού στο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν και ιταλοί μυστικοί πράκτορες μαζί με τους ισραηλινούς συναδέλφους τους. Το ρεπορτάζ της κατέθεσε ότι συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν, όμως υποθέσεις μπορεί να γίνουν για «τα γεγονότα που σημειώθηκαν μεταξύ Πιεμόντε και Λομβαρδίας».

Αυτές οι υποθέσεις του ιταλικού μέσου, λοιπόν, αφορούν κοινή επιχείρηση των δύο υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία στόχευε να σταματήσει μη κατονομασθέντες «Ιππείς της Αποκαλύψεως», δηλαδή «κατασκευαστές όπλων μαζικής καταστροφής, πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών», αλλά και «τεχνολογικών όπλων όπως είναι τα drones, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι βαλλιστικοί πύραυλοι, τα υποβρύχια τσέπης».

Ο συντάκτης έγραψε επί λέξει: «Πάρα πολλοί είναι έτοιμοι να στοιχηματίσουν ότι ο κοινός αντίπαλος των ισραηλινών και ιταλών 007 ήταν οι απεσταλμένοι κάποιας χώρας της Μέσης Ανατολής, άτομα εξαιρετικά επιδέξια με τα στρατιωτικά υλικά». Κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα επειδή ο ισραηλινός μυστικός πράκτορας που πνίγηκε στη λίμνη «κηδεύτηκε στο Ισραήλ με ύψιστες τιμές και άκρα μυστικότητα από τη Μοσάντ». Αυτά «δείχνουν τη σημασία των αποστολών που γίνονται για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Το ρεπορτάζ διασκέδασε τις όποιες αμφιβολίες του αναγνώστη: «Είναι ανώφελο να ψάχνουμε για επιβεβαιώσεις. Οπως συμβαίνει σε όλες τις κατασκοπευτικές ιστορίες, ούτε η υπόθεση του βυθισθέντος τουριστικού σκάφους θα ξεκαθαρίσει πλήρως. Ωστόσο, ο ανεμοστρόβιλος που σκότωσε τέσσερα άτομα αποκάλυψε την κοινή επιχείρηση των δύο μυστικών υπηρεσιών.

»Τα ονόματα των δύο Ιταλών που πνίγηκαν και ο συνολικός αριθμός των 21 κατασκόπων που εμπλέκονται στην ιστορία είναι επαρκή στοιχεία ώστε να υποθέσουμε μια μακρά και πολύπλοκη επιχείρηση, που διήρκεσε έως ότου επετεύχθη ο επιθυμητός στόχος. Πρόκειται για επιτυχία που πρέπει να μείνει στη σκιά. Ολα έγιναν τέλεια, εκτός από το επινίκιο πάρτι».

Υμνοι στην κηδεία από τη Μοσάντ

Ο συντάκτης παρέθεσε τι συνέβη στο Ισραήλ κατά την κηδεία του πράκτορα της Μοσάντ, ονόματι (αν είναι το πραγματικό του) Ερέζ Σιμόνι: «Περιτριγυρισμένος από αξιωματούχους με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ο Νο 1 της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, απέτισε φόρο τιμής στον πράκτορα. “Ο Μεμ ήταν άνθρωπος αξίας, αληθινός φίλος και καινοτόμος στην ειδικότητά του. Ακόμη και μετά τον θάνατό σου, δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις πολυάριθμες και σημαντικές ενέργειες που έχεις κάνει για τη σωτηρία όλων μας”.

»Ηταν πανηγυρικός φόρος τιμής αυτός, που σηματοδοτεί τη σημασία των αποστολών που πραγματοποιούνται από τη Μοσάντ για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη, στην περιοχή της λίμνης, σε στενή συνεργασία με την ιταλική υπηρεσία πληροφοριών».

Ο συντάκτης της Repubblica έδωσε και την πληροφορία ότι η κοινή ιταλοϊσραηλινή επιχείρηση είχε την ονομασία «Αντιπολλαπλασιασμός», σημειώνοντας  ότι «είναι μεν γραφειοκρατική ονομασία, με σκοτεινό νόημα για τους περισσότερους από εμάς, όμως σε γενικές γραμμές ταιριάζει με τη δράση που υπάρχει στα διάφορα φιλμ δράσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...