423
Ο χώρος διεξαγωγής της Μπερλινάλε, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας | Reuters

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου γίνεται… gender-neutral

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 19:11
Ο χώρος διεξαγωγής της Μπερλινάλε, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας
|Reuters

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου γίνεται… gender-neutral

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 19:11

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ακολουθεί τα κελεύσματα των καιρών και γίνεται gender-neutral, δηλαδή ουδέτερο ως προς την διάκριση φύλου.

Η Μπερλινάλε ανακοίνωσε λοιπόν πως δεν θα απονέμει πλέον τα βραβεία βάσει φύλου αλλά καθαρά βάσει ερμηνείας (είτε απονεμηθούν σε άνδρα, είτε σε γυναίκα), σε μια προσπάθεια να είναι πιο «ευαίσθητο στο θέμα του φύλου».

Το φεστιβάλ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση μέσω της οποίας έκανε γνωστό πως από την επόμενη εκδήλωσή του, τον Φεβρουάριο του 2021, θα σταματήσει να διαχωρίζει τα βραβεία υποκριτικής βάσει φύλου.

«Πιστεύουμε ότι ο μη διαχωρισμός των βραβείων στον τομέα της ηθοποιίας ανάλογα με το φύλο, αποτελεί ένα σημάδι για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φύλο στη βιομηχανία του κινηματογράφου» ανέφεραν οι διευθυντές του φεστιβάλ, Μαριέτ Ρίσενμπικ και Κάρλο Σατριάν σε δήλωσή τους τη Δευτέρα.

Ενώ τα βραβεία της «Ασημένιας Άρκτου» δίνονταν προηγουμένως ξεχωριστά σε άνδρες ηθοποιούς και γυναίκες ηθοποιούς, τρόπος που είναι τυπικός σε τελετές απονομής βραβείων για την ψυχαγωγία, οι νέες κατηγορίες πλέον θα βραβεύουν την «καλύτερη κορυφαία ερμηνεία» και την «καλύτερη υποστηρικτική ερμηνεία», δηλαδή τα αντίστοιχα Α’ ρόλου και Β’ ρόλου, αλλά δίχως το «ανδρικού» ή «γυναικείου».

Πλέον, θα είναι ένα το βραβείο και ενιαίο για τα δυο φύλα.

Η Μπερλινάλε είναι το πρώτο σημαντικό φεστιβάλ που έκανε τη μετάβαση σε «άφυλα» βραβεία, με τις Κάννες, το φεστιβάλ της Βενετίας και άλλα να διαχωρίζουν ακόμη τα βραβεία τους ανά φύλο.

​Ωστόσο, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για την κατάργηση του φύλου από τις κατηγορίες υποκριτικής τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης με τα MTV Movie and TV Awards που καθιέρωσαν αυτή την πρακτική το 2017.

Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ για το επόμενο φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εν μέρει με την παρουσία ατόμων, παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Υπερασπιζόμενοι την απόφαση να διοργανώσουν μια εκδήλωση με την παρουσία ατόμων, οι υπεύθυνοι ανέφεραν ότι η «ζωντανή σχέση με το κοινό» είναι ένα «σημαντικό και μοναδικό χαρακτηριστικό» των φεστιβάλ.

«Στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, έχει γίνει ακόμη πιο σαφές ότι εξακολουθούμε να απαιτούμε αναλογικούς χώρους για την εμπειρία στον πολιτιστικό κόσμο» πρόσθεσαν.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή που γίνεται στο φεστιβάλ είναι ότι το βραβείο Ασημένιας Άρκτου Άλφρεντ Μπάουερ, θα αντικατασταθεί με το βραβείο Ασημένιας Άρκτου Κριτικών.

Το βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ είχε ανασταλεί στο παρελθόν, όταν προέκυψε διαμάχη σχετικά με το γεγονός ότι ο βραβευμένος κινηματογραφιστής του οποίου το όνομα δόθηκε στο βραβείο, δηλαδή ο Μπάουερ, ήταν υψηλόβαθμο μέλος του Ναζιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...