277
Ενα Chinook πετά πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στις 15 Αυγούστου | Reuters

Το δίλημμα του Μπάιντεν: Να απομακρύνει Αφγανούς ή ελικόπτερα;

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2021, 12:10
Ενα Chinook πετά πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στις 15 Αυγούστου
|Reuters

Το δίλημμα του Μπάιντεν: Να απομακρύνει Αφγανούς ή ελικόπτερα;

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2021, 12:10

Ενα δίλημμα που ακούγεται απάνθρωπο αλλά είναι αληθινό, αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί στην Καμπούλ: να απομακρύνουν όσο περισσότερους Αφγανούς μπορούν στις ελάχιστες ημέρες της επιχείρησης εκκένωσης που έχουν απομείνει ή να κάνουν χώρο στα μεταγωγικά αεροσκάφη για τα πανάκριβα στρατιωτικά ελικόπτερά τους και άλλο εξοπλισμό;

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Times, που σημειώνουν ότι οι στρατιωτικοί διοικητές έχουν ήδη πει ότι όσος εξοπλισμός μείνει πίσω, θα καταστραφεί για να μην πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. Ηδη κατέστρεψαν ελικόπτερα και οχήματα στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ είχαν κάνει το ίδιο με πολύ εξοπλισμό που βρισκόταν στη βάση Μπαγκράμ, όταν αποχώρησαν.

Από τις 14 Αυγούστου, όταν άρχισε η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο, έχουν απομακρυνθεί περίπου 90.000 άνθρωποι, πολίτες διάφορων χωρών, οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς, και οι υπόλοιποι από τους συμμάχους τους. Σε ένα 24ωρο, έχουν φυγαδευτεί έως και 23.000 άνθρωποι με δεκάδες πτήσεις στρατιωτικών και εμπορικών αεροσκαφών.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, όμως τις δύο τελευταίες ημέρες, θα δοθεί προτεραιότητα στους 6.000 αμερικανούς πεζοναύτες που βρίσκονται στο αεροδρόμιο.

Περίπου 15 ελικόπτερα κάθε μεγέθους και κατηγορίας χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από τα στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανάμεσά τους, CH-47F Chinooks, UH-60 Black Hawks and AH-64 Apaches.

Το C-17 Globemaster, που σε μία μόνο πτήση μετέφερε 830 Αφγανούς, θα χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των ελικοπτέρων, αν τελικά δεν τα καταστρέψουν.

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει ένα Chinook και δύο Black Hawks ή δύο Apaches σε μία πτήση. Θεωρείται απίθανο οι αρμόδιοι να ριψοκινδυνεύσουν και τη μεταφορά πολιτών στην ίδια πτήση.

Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη στα χέρια τους μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού που είχαν δώσει οι Αμερικανοί στον αφγανικό στρατό, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έχουν τις γνώσεις να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...