549
Η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ | EPA/FELIPE TRUEBA

Το CDU απειλεί το SPD: Μείνετε στην κυβέρνηση ή πάμε σε εκλογές

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 10:13
Η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ
|EPA/FELIPE TRUEBA

Το CDU απειλεί το SPD: Μείνετε στην κυβέρνηση ή πάμε σε εκλογές

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 10:13

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έβαλε στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τονίζοντας ότι η αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου SPD θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Η συζήτηση για τις εκλογές, ενώ δεν έχει περάσει ούτε 1,5 χρόνος μετά από αυτές που έφεραν την Ανγκελα Μέρκελ για τέταρτη φορά στην εξουσία, ως τώρα σε μεγάλο βαθμό περιοριζόταν στα μέσα ενημέρωσης.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα ωμό τόνο και κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Φραγκφούρτη, η Κραμπ-Καρενμπάουερ αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα είχε αυτό. «Εάν αυτή η κυβέρνηση διαλυόταν τώρα, θα προκηρύσσονταν νέες (ομοσπονδιακές) εκλογές», τόνισε.

Καθώς οι συντηρητικοί και το SPD βρίσκονται μπροστά σε νέο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, έπειτα από αυτό της Βαυαρίας, οι εκλογές της Εσσης δεν αποκλείεται να κρίνουν το πώς η Μέρκελ θα οργανώσει το τέλος της 13χρονης παντοδυναμίας της στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Μέλη και στελέχη του SPD εντείνουν την πίεση προς την ηγεσία του να αποχωρήσει από τον μεγάλο συνασπισμό που σχημάτισε με μεγάλο δισταγμό τον Μάρτιο με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Ζητούν ριζική ανανέωση, αφού θεωρούν πως από αυτό θα εξαρτηθεί η ίδια η πολιτική επιβίωσή του.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ, εκλεκτή της Μέρκελ, προαλείφεται, σύμφωνα με αναλυτές και γερμανικά ΜΜΕ, για αντικαταστάτρια της καγκελαρίου.

Από την πλευρά της, σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του ομίλου RND, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες προειδοποίησε τα μέλη του κόμματος να μην αντιδράσουν με υπερβολικό τρόπο σε ενδεχόμενες απώλειες στην Έσση, προσθέτοντας πως μένει να φανεί αν θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν τους τελευταίους μήνες στον μεγάλο συνασπισμό.

Το διακύβευμα της Εσσης για την Μέρκελ

Το ρίσκο για την Μέρκελ είναι διπλό και υπαρκτό. Αν ο επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο Φόλκερ Μπούφιερ δεν τα πάει καλά (ή αν χάσει από μια αριστερή συμμαχία) τότε θα πυκνώσουν οι φωνές εναντίον της.

Από την άλλη πλευρά, η καγκελάριος δεν θέλει να πάει πολύ άσχημα ούτε το SPD, γιατί τότε οι εταίροι θα θελήσουν να αποχωρήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενεργοποιώντας το σενάριο που περιέγραψε η Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η Ανγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του CDU στην Εσση Φόλκερ Μπούφιερ (REUTERS/Fabrizio Bensch)
Το πιθανό μετεκλογικό σκηνικό

Η δημοσκόπηση του Insa δείχνει ότι το CDU θα κερδίσει την Εσση, αλλά με μόλις 26% των ψήφων έναντι του 38% κατά την προηγούμενη αναμέτρηση.  Απογοητευτική και η επίδοση του SPD το οποίο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από το 31% στο 21%.

Αντίθετα, οι Πράσινοι θα επαναλάβουν τον άθλο της Βαυαρίας. Οι προβλέψεις τους φέρνουν στο 21% χωρίς να είναι απίθανο να περάσουν και το SPD.

Η ακροδεξιά AfD υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στο 13% και θα μπει άνετα στην κρατιδιακή Βουλή, την τελευταία από την οποία ήταν ως τώρα εκτός.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το CDU θα χρειαστεί να συνασπιστεί με το SPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο συνασπισμός «Τζαμάικα» που δεν υλοποιήθηκε στο Βερολίνο, ίσως εμφανιστεί στην Εσση. Ελάχιστες πιθανότητες έχει ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Αριστεράς (Linke).

Το κρατίδιο της Εσσης είναι πλούσιο με ποικίλη ανθρωπογεωγραφία. Περιλαμβάνει τη Φρανκφούρτη, αλλά και την λουτρόπολη Βισμπάντεν, το Κάσελ και χωριά μέσα στο δάσος.

Πολιτικά έχει δείξει ότι πρωτοπορεί, γράφουν οι Financial Times. Το 1985 έγινε το πρώτο κρατίδιο όπου σχημάτισαν κυβέρνηση το SPD με τους Πράσινους, με υπουργό Περιβάλλοντος τον νεαρό Γιόσκα Φίσερ. Εδώ και 19 χρόνια κυριαρχούν οι Χριστιανοδημοκράτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...