299
Οι σημαίες της Νέας Ζηλανδίας (επάνω αριστερά) και της Αυστραλίας σε ένα γραφιστικό σφιχταγκάλιασμα | Shutterstock

Τα «ξαδελφάκια» της Ωκεανίας μαλώνουν για τις σημαίες τους

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2018, 08:40
Οι σημαίες της Νέας Ζηλανδίας (επάνω αριστερά) και της Αυστραλίας σε ένα γραφιστικό σφιχταγκάλιασμα
|Shutterstock

Τα «ξαδελφάκια» της Ωκεανίας μαλώνουν για τις σημαίες τους

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2018, 08:40

O ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού στη Νέα Ζηλανδία Ουίνστον Πίτερς κατηγορεί την Αυστραλία ότι αντιγράφει τη σημαία της χώρας του, και ισχυρίζεται αυτό πρέπει πλέον να σταματήσει. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, όπως γράφει ο Guardian, έχουν ψυχρανθεί τα τελευταία χρόνια και βαίνουν προς το χειρότερο. Οι ειδικοί στα ζητήματα της Ωκεανίας και της Κοινοπολιτείας αποφαίνονται ότι η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο κρατών θα μεταβάλλει την πάλαι ποτέ «στενή και ρωμαλέα» σχέση τους.

Ο Πίτερς, γνωστός για την ωμότητα του δημόσιου λόγου του, ζητεί από την Αυστραλία να αλλάξει σημαία. Και αυτή του η θέση, εκπεφρασμένη από το 2016, υποστηρίζεται από τον νεοζηλανδικό λαό – στα γκάλοπ, τουλάχιστον, με μεγάλα πλειοψηφικά ποσοστά. Ο Πέτερς ζητεί αμέσως αλλαγή σημαίας από την Αυστραλία που κόπιαρε τη νεοζηλανδική. «Είναι θέμα τιμής» λέει. «Πρέπει να επανακτήσουμε τη μοναδικότητα της σημαίας μας».

Οι δύο σημαίες είναι αλήθεια ότι μοιάζουν πολύ: βαθύ μπλε φόντο, η βρετανική σημαία στην άνω αριστερή γωνία τους και ο Σταυρός του Νότου (λευκοί αστέρες στην αυστραλιανή εκδοχή, κόκκινοι στη νεοζηλανδική). Η ιστορικότητά τους είναι η εξής: παλαιότερη κατά 52 έτη η νεοζηλανδική σημαία (από το 1902), αφού η αυστραλιανή υιοθετήθηκε το 1954. Εξαιτίας της ομοιότητας των δύο σημαιών δεν είναι και λίγα τα περιστατικά λαθών σε διεθνείς συναντήσεις, κυρίως αθλητικές (όπως συνέβη σε απονομή μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο).

Δεν κούνησαν τη φτέρη
Shutterstock
Η σημαία που απέρριψαν οι Νεοζηλανδοί στο δημοψήφισμα του 2016. Η ασημένια φτέρη έχει εκτοπίσει τη βρετανική από το κάδρο (Shutterstock)

Προ διετίας η κυβέρνηση του Ουέλινγκτον προχώρησε σε δημοψήφισμα για να δει τι θα γίνει και με τη δική της σημαία. Ωστόσο οι Νεοζηλανδοί προτίμησαν την παράδοση, έτσι μειοψήφησε η πρόταση να καθιερωθεί μια νέα σημαία που έφερε το σύμβολο της ασημένιας φτέρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...