479
Σύροι αντάρτες που πολεμούν τους Κούρδους στο πλευρό των Τούρκων, πυροβολούν κατά κουρδικών θέσεων στην Ρας αλ Αϊν | Turkish Security Handout/Reuters TV

Συρία: Στην αντεπίθεση οι Κούρδοι, ανακατέλαβαν την πόλη Ρας αλ Αϊν

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2019, 12:13
Σύροι αντάρτες που πολεμούν τους Κούρδους στο πλευρό των Τούρκων, πυροβολούν κατά κουρδικών θέσεων στην Ρας αλ Αϊν
|Turkish Security Handout/Reuters TV

Συρία: Στην αντεπίθεση οι Κούρδοι, ανακατέλαβαν την πόλη Ρας αλ Αϊν

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2019, 12:13

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι Κούρδοι της Συρίας και ανακατέλαβαν την Κυριακή την πόλη Ρας αλ-Αϊν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Σάββατο, τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η πόλη είχε καταληφθεί από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων, έχουν ανακαταλάβει τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών της αναφερόμενης πόλης, καθώς συγκεντρώνουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης.

Τουλάχιστον 17 αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τέσσερις μαχητές του SDF σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση, όπως ανακοίνωσε το παρατηρητήριο.

Καπνός από πλήγματα του τουρκικού πυροβολικού στην Ρας αλ Αϊν, όπως φαίνεται από την τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ

Η πόλη Ρας αλ-Αϊν είναι σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού μεταξύ των αστικών κέντρων της Ταλ Αμπιάντ προς τα δυτικά και της πόλης Καμισλί στα ανατολικά που ελέγχονται από τις δυνάμεις SDF.

Νωρίς το πρωί ακούστηκαν ξανά πυρά γύρω από την Ρας αλ Αϊν, μια από τις δύο συριακές πόλεις που είναι στο επίκεντρο της τουρκικής επιχείρησης, ενώ η περιοχή συνέχισε να αποτελεί στόχο του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Συρία κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της πόλης Σουλούκ στα βόρεια της χώρας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, στα νοτιοανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 480 μαχητές του YPG -των δυνάμεων των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού- έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση. Το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 74 μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις, 48 μαχητές από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και 30 άμαχοι.

Κτίριο στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε επλήγη από ρουκέτες που προήλθαν από τη συριακή πλευρά των συνόρων

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Eθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν λόγω των συγκρούσεων.

Το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA), καθώς και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκτιμούν πως έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.

Εκατό άτομα δραπέτευσαν από στρατόπεδο με οικογένειες μελών του ISIS

Περίπου 100 γυναίκες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και τα παιδιά τους δραπέτευσαν από ένα στρατόπεδο το οποίο φρουρούνταν από συριακές δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία στα βόρεια της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επικαλούμενο πηγές στην πόλη Αϊν Ίσα, ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι υπήρχε ένα «καθεστώς αναρχίας» στο εσωτερικό του στρατοπέδου.

Η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας είχε δηλώσει ότι μερικά μέλη οικογενειών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, κατάφεραν να διαφύγουν από το στρατόπεδο, μετά από βομβαρδισμό τουρκικών και των συριακών ανταρτικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από την Αγκυρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...