569
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Είχα προβλέψει ύφεση 10-15% υπενθύμισε προς την κυβέρνηση | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Συμμαχία» Βαρουφάκη – Βελόπουλου για Εξεταστική για τα μνημόνια

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 17:27
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Είχα προβλέψει ύφεση 10-15% υπενθύμισε προς την κυβέρνηση
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Συμμαχία» Βαρουφάκη – Βελόπουλου για Εξεταστική για τα μνημόνια

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 17:27

Ο Γιάνης Βαρουφάκης που κατά καιρούς έχει προκαλέσει να γίνει ακόμα και ειδικό δικαστήριο (ή και στρατοδικείο, όπως έχει πει ειρωνικά) για το τραγικό πρώτο εξάμηνο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 με την περιβόητη «περήφανη διαπραγμάτευση», τώρα ζήτησε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για τη χρεοκοπία το 2009! Και επειδή το κόμμα του, το ΜέΡΑ25 δεν έχει τους απαραίτητους βουλευτές, προσεφέρθη –μαντέψτε– ο Κυριάκος Βελόπουλος να δώσει τους δικούς του βουλευτές…

Μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ζήτησε τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Οσο δεν ανοίγει ο φάκελος αυτός, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη Μεταπολίτευση και πέρα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010.

Οπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός. Στόχος της επιτροπής, που προτείνουμε είναι η καταγραφή, πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν τη χώρα και το λαό, στη χρεοκοπία των τραπεζών, του ιδιωτικού τομέα, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, στα μνημόνια».

Είναι ιερό καθήκον της Βουλής, όπως οι προκάτοχοι μας άνοιξαν τον φάκελο της Κύπρου, κι εμείς να ανοίξουμε τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Εξηγώντας «γιατί τώρα», είπε: «Επειδή η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό μας εισόδημά μας χαμηλότερα από εκεί που ήταν, σε οποιαδήποτε στιγμή των πέτρινων χρόνων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το χρέος είναι υψηλότερο από ποτέ. Επειδή κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010».

Τόνισε επίσης ότι «πέραν των διαφωνιών μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στο λαό, να προσυπογράψουμε, ώστε αυτή η Βουλή, να αφήσει έναν προσβάσιμο φάκελο στις επόμενες γενιές, για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλιώς θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ: Το παρελθόν διεγράφη, η διαγραφή ξεχάστηκε, το ψέμα έγινε αλήθεια».

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αίτημα για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές 10 βουλευτών. Πέραν λοιπόν των εννέα βουλευτών του ΜέΡΑ25 που συνυπογράφουν το αίτημα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα του θα συνυπογράψει το αίτημα.

Κατά τα άλλα και αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είπε ότι πρόκειται για «έργο αντιεπιστημονικής φαντασίας». Πέρσι, είχα χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2020 «Μυθοπλασία». «Στην μυθοπλασία του περσινού προϋπολογισμού, που κρύφτηκε στα απόνερα της πανδημίας έρχεστε να προσθέσετε ένα Έργο Αντιεπιστημονικής Φαντασίας, που θα ακυρωθεί από τη ζωή την ίδια στιγμή που θα τον ψηφίζετε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2021, «αλλά σιγά-σιγά σύρεται προς την πραγματικότητα εκείνου που από την πρώτη στιγμή σας έλεγα, δηλαδή 10 προς 15% ύφεση».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά τον μακροοικονομικό πολλαπλασιαστή της οικονομίας, στον οποίο προστέθηκαν η αποτυχία της να δει (1) ότι το δεύτερο κύμα της υγειονομικής πανδημίας θα έφερνε δεύτερο κύμα οικονομικής πανδημίας, (2) πως το άνοιγμα του τουρισμού ήταν πράξη ανευθυνότητας, (3) πως αν δεν στήνατε δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ, η οικονομική μαύρη τρύπα θα ήταν δυσθεώρητη.

«Δεν μας ακούσατε. Αποτέλεσμα; Δημιουργήσατε μια μαύρη τρύπα τόσο βαθιά που ακόμα κι ο μακαρίτης Στίβεν Χόκινγκ, αν ήταν ακόμα μαζί μας, θα δυσκολευόταν να υπολογίσει το μέγεθός της», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...