579
| CreativeProtagon

Στις ΗΠΑ η πανδημία «θάβεται», για τον υπόλοιπο κόσμο βλέπουμε

Δέσποινα Κουκλάκη Δέσποινα Κουκλάκη 2 Φεβρουαρίου 2023, 19:15

Στις ΗΠΑ η πανδημία «θάβεται», για τον υπόλοιπο κόσμο βλέπουμε

Δέσποινα Κουκλάκη Δέσποινα Κουκλάκη 2 Φεβρουαρίου 2023, 19:15

Η Ουάσινγκτον «μίλησε»: η πανδημία τελειώνει στις 11 Μαΐου. Μέχρι τότε, το σύστημα περίθαλψης και οι αμερικανοί πολίτες έχουν περιθώριο να προετοιμαστούν για τη μεταπανδημική εποχή.

Η νόσος Covid-19 ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από το 2020 έως τα μέσα του 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία που επικαλείται ο Λευκός Οίκος, δεν είναι πλέον μεταξύ των πέντε βασικότερων αιτίων θανάτου. Ο κορωνοϊός, πάντως, σκοτώνει κατά μέσο όρο 500 αμερικανούς ασθενείς ημερησίως – διπλάσιους από όσους πεθαίνουν σε μια «κακή» χρονιά γρίπης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία κηρύχθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε 90 ημέρες. Ανανεώθηκε για τελευταία φορά μέσα στον Ιανουάριο.

Με τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολλά θα αλλάξουν και πολλοί Αμερικανοί θα πρέπει να πληρώνουν για τα τεστ τους και για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, που μέχρι και σήμερα διατίθενται δωρεάν. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πρόβλεψη για Covid στα συμβόλαιά τους και η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει επίσης κάποια πράγματα. Οχι όμως όλα, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι δεν έχουν ασφάλιση. Αντίστοιχα, θα μειωθούν οι αποζημιώσεις των δομών υγείας για την περίθαλψη περιστατικών Covid-19.

Η λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τελευταία μιας σειράς κινήσεων των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, οι οποίες έδειχναν καθαρά πως ο κορωνοϊός δεν βρίσκεται πια ψηλά στην ατζέντα του Λευκού Οίκου. Για τη διοίκηση είναι ξεκάθαρο, για τους επιστήμονες όμως… όχι.

Η επικείμενη λήξη της πανδημίας, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα υπερβολικής χαλάρωσης στους Αμερικανούς, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια απότομη αύξηση κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, η οικονομική επιβάρυνση ίσως  αποτρέψει πολλούς από το να κάνουν τεστ ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και θεραπεία.

Αλλά και η πρόταση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, κατ’ αναλογία με τον αντιγριπικό εμβολιασμό κάθε φθινόπωρο, έχει διχάσει τους επιστήμονες.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία και άρα να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, που μέχρι σήμερα πολλοί Αμερικανοί «σνομπάρουν».

Αλλοι, όμως, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά γενετικά και άλλα απαραίτητα δεδομένα ικανά να οδηγήσουν σε ένα αποτελεσματικό ετήσιο εμβόλιο, όπως αυτό που διατίθεται κάθε χρόνο για τη γρίπη.

Τι θα πει ο ΠΟΥ

Δεν αποκλείεται, πάντως, οι ΗΠΑ να δίνουν αυτή την ώρα τον «τόνο» για το μέλλον της πανδημίας. Στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της, η αρμόδια Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, άνοιξε τη συζήτηση για μείωση του επιπέδου συναγερμού μέσα στους επόμενους (αδιευκρίνιστο πόσους) μήνες.

Η κατάσταση στην Κίνα δεν επιτρέπει βιαστικές αποφάσεις: Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μισοί παγκοσμίως από τους θανάτους λόγω κορωνοϊού σημειώνονται την Κίνα. Οι εβδομαδιαίοι θάνατοι σε όλον τον κόσμο ξεπερνούν τις 40.000. Συνολικά, τους δύο τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 170.000 θάνατοι, με τον ΠΟΥ να υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης για τη νόσο Covid-19 θέτει συγκεκριμένους όρους για να μειώσει το επίπεδο συναγερμού, να κηρύξει δηλαδή τη λήξη της πανδημίας. Θεωρείται δεδομένο ότι ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, αλλά θα πρέπει να περιοριστεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα που προκαλεί.

Οι χώρες του ΠΟΥ πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουν για τη συνέχιση των εμβολιαστικών προγραμμάτων, να εγγυηθούν την επάρκεια και την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα και να συνεχίσουν την επιδημιολογική και γονιδιακή επιτήρηση του ιού. Και κάτι ακόμη: Να πατάξουν την παραπληροφόρηση, που εξακολουθεί να «ανθεί», βάζοντας τρικλοποδιές σε μια σειρά από καλές πρακτικές διαχείρισης της νόσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...