830
Ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη βάση της Ανδραβίδας | SOOC

Στην Ανδραβίδα ο Πρωθυπουργός για τη διεθνή διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 13:52
Ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη βάση της Ανδραβίδας
|SOOC

Στην Ανδραβίδα ο Πρωθυπουργός για τη διεθνή διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 13:52

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει σταθερά ότι ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική. Ενισχύει τις παλιές και δημιουργεί νέες συμμαχίες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Εργάζεται για την ειρήνη και επιδιώκει τη συνεργασία με γείτονες της χώρας».

Ηταν η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη για την κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις μορφές, με την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με μία σειρά από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και με πολυμερή σχήματα.

Η  ενίσχυση και διεύρυνση των περιφερειακών σχημάτων στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί συστηματική επιλογή της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που επισκέφθηκε δις -μέσα σε έναν χρόνο- την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Άμπου Ντάμπι, όπως και το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρουσία σήμερα, του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην Ηλεία (δείτε το βίντεο πάνω) προκειμένου να παρακολουθήσει σκέλος της διεθνούς διακλαδικής άσκησης «Ηνίοχος 2021», παρουσία ξένων αξιωματούχων, ανάμεσά τους οι πρέσβεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

O γάλλος πρεσβευτής Πατρίκ Μεζονάβ στο C-130 που τον μετέφερε στη βάση της Ανδραβίδας / Γαλλική Πρεσβεία

Ο αμερικανός πρεσβευτής (στο βίντεο πάνω) πέταξε μάλιστα με αμερικάνικο F16 πάνω από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, την Καλαμάτα και τη Μάνη.

«Ευχαριστώ τη USAFE-AFAFRICA που μου έδειξε απίστευτες εναέριες εικόνες της Ελλάδας από το πιλοτήριο ενός F-16! Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες συμμετέχουν στην άσκηση “Ηνίοχος 2021”, η οποία αναδεικνύει τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την διευρυνόμενη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, η οποία φτάνει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα», έγραψε στη σχετική ανάρτησή του ο κ. Πάιατ.

Συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει τη σημερινή «Ημέρα Επισήμων Προσκεκλημένων» (VIP Day) της σπουδαίας άσκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 Απριλίου σε ολόκληρο το FIR Αθηνών.

Στην πολυεθνική άσκηση συμμετέχουν εκτός των ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων, αεροπορικές δυνάμεις από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Κύπρο, την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Ισραηλινό F-15 λίγο πριν την απογείωσή του από τη βάση της Ανδραβίδας/SOOC
Από τη διεθνή αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 21» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας,  20 Απριλίου 2021/ SOOC

«Η συμμετοχή τόσων πολλών αεροπορικών δυνάμεων από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Κύπρο αλλά και από την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και συνεκπαίδευσης που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις των χωρών μας, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών μεταξύ των ασκουμένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσία του στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Ο στρατηγός Φλώρος ενημερώθηκε από αρμόδιους Επιτελείς για την εξέλιξη της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21, ενώ μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας:

«Η ισχυρή παρουσία σας εδώ τεκμηριώνει τις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ φίλων και συμμάχων και στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης δίνοντας κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο και να σχεδιάσουμε μια πολύ ανταγωνιστική άσκηση, που κάθε χρόνο θα βελτιώνεται με την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή σας».

Η 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, είναι αυτές τις μέρες -λόγω της πολυεθνικής άσκησης- το πιο ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ευρώπης.

Σχεδόν κάθε πέντε λεπτά, μέρα νύχτα καταγράφει και μια απογείωση ή μια προσγείωση μαχητικού αεροσκάφους, με πλήθος ασκήσεων κοντά στο Καστελόριζο, και σε ορισμένες νησίδες με σημειολογική σημασία, όπως η Παναγιά, οι Φούρνοι, οι Ανθρωποφάγοι.

Συνεργασία με Αναστασιάδη και Patriot στη Σαουδική Αραβία

Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Nίκο Αναστασιάδη, εν όψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη τη Μεγάλη Τρίτη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, για την υπογραφή της πολύ σημαντικής συμφωνίας μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στο βασίλειο (οι βάσεις της συμφωνίας για τη μεταφορά μιας πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και 100-120 στελεχών της Π.Α. είχαν μπει κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ στις αρχές του 2020).

Οι δύο υπουργοί είχαν συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ (Nayef bin Falah Al Hajraf) στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι στενοί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών και ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News