423
O Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ανατολικής Λιβύης είναι υποψήφιος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού | EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT

Στη Γενεύη η λιβυκή αντιπροσωπεία για την εκλογή υπηρεσιακής κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 13:06
O Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ανατολικής Λιβύης είναι υποψήφιος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού
|EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT

Στη Γενεύη η λιβυκή αντιπροσωπεία για την εκλογή υπηρεσιακής κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 13:06

Ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής υπηρεσιακού πρωθυπουργού και προεδρικού συμβουλίου στη Λιβύη, που θα παραμείνουν στη θέση τους έως τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αντιπροσωπεία 70 ατόμων μετέβησαν στη Γενεύη, καθώς η επιλογή βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, γεγονός για το οποίο κάποιοι στη χώρα διαμαρτύρονται. Παράλληλα, οι καταγγελίες για δωροδοκία των μελών του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο της Λιβύης, που θα ψηφίσουν, ρίχνουν σκιές στη διαδικασία.

Υποψήφια για τη θέση του πρωθυπουργού είναι 21 άτομα, και 24 για το προεδρικό συμβούλιο. Ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις γυναίκες, κάτι που αποτελεί πρωτιά για τη Λιβύη, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ομως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα θα αποδεχθούν τους νικητές της ψηφοφορίας.

Κάποιοι από τους υποψήφιους είναι τεχνοκράτες και έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να βάλουν υποψηφιότητα στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου, άλλοι όμως έχουν πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον.

Ο Μόιν Κίκια, τεχνοκράτης και υποψήφιος είπε στον Guardian ότι σε προηγούμενες συσκέψεις υπήρξαν καταγγελίες για δωροδοκίες μελών με ένα εκατομμύριο ευρώ για την ψήφο τους. «Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι θα διερευνήσει τις καταγγελίες, όμως δεν έχει δημοσιευθεί κάποιο πόρισμα. Είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες της Λιβύης, που έχουν συνηθίσει στη διαφθορά, να εμπιστευθούν τη διαδικασία, ιδίως όταν οι κανόνες διαμορφώνονται στην πορεία. Κανείς μας δεν θα πρέπει να έχει πολιτικές φιλοδοξίες για τις επόμενες εκλογές. Ρόλος μας είναι να προετοιμάσουμε τη χώρα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μέσα σε ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον. Οταν γίνει αυτό, η δουλειά μας θα έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το φόρουμ αντιπροσωπεύει όλη τη Λιβύη και περιλαμβάνει μέλη και των δύο παράλληλων κυβερνήσεων, του Φαγέζ αλ Σαράζ και του Χαλίφα Χαφτάρ. Τα 49 μέλη του φόρουμ επελέγησαν από τον ΟΗΕ και τα 36 από τα δύο αντίπαλα κοινοβούλια.

Στους υποψήφιους περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Ανατολής, Αγκίλα Σάλεχ, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάλεχ Ναμρούς, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός στην Τρίπολη Μούσα αλ-Κόνι και άλλοι νυν και πρώην υπουργοί.

Η ψηφοφορία θα κρατήσει πέντε ημέρες στη Γενεύη. Λόγω Covid, κάποια μέλη θα ψηφίσουν εξ αποστάσεως.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ -που ενδιαφέρονται ξανά για την κατάσταση στη Λιβύη, μετά την εκλογή Μπάιντεν- είναι υπέρ της διαδικασίας, ενώ Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία δεν έχουν δηλώσει ξεκάθαρα τη στάση που θα κρατήσουν.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν παραβιάσει εξίσου το εμπάργκο 80 φορές.

Η εκεχειρία στη χώρα εξακολουθεί να ισχύει από τις 23 Οκτωβρίου, όμως η προθεσμία της περασμένης εβδομάδας, που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές για την αποχώρηση των 20.000 μισθοφόρων και στρατιωτών από άλλες χώρες, δεν είχε αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...