296
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας | Intime

Σταϊκούρας: Ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 21:06
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
|Intime

Σταϊκούρας: Ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 21:06

Στην επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και της ταχύτερης δυνατής εκταμίευσης των πόρων του, εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin που έγιναν σήμερα Παρασκευή.

Ενδεχόμενες καθυστερήσεις, προειδοποίησε ο κ. Σταϊκούρας, θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάκαμψη και παράλληλα θα στείλουν αρνητικό σήμα ως προς τις ικανότητες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ταχύτητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας προχωρήσει σημαντικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές σχέδιο, όπως το χαρακτήρισε.

Η ατζέντα των συνεδριάσεων αφορούσε την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την τραπεζική ένωση, την ένωση των κεφαλαιαγορών και στην προετοιμασία του ευρώ ως ψηφιακού νομίσματος.

Για την τραπεζική ένωση, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε την καθοριστική σημασία που έχει η ενδυνάμωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω της επιτάχυνσης της τραπεζικής ένωσης. Πρόκειται, είπε, για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, η πανδημία και οι κίνδυνοι που αυτή έχει δημιουργήσει για τον τραπεζικό τομέα, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για κοινή προστασία των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων (EDIS), θα διαμόρφωνε ένα πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Τέλος, για την ενδεχόμενη κυκλοφορία ψηφιακού ευρώ, ο έλληνας υπουργός δήλωσε ότι αυτή μπορεί να αποφέρει οφέλη, αλλά ενέχει και προκλήσεις. Γι’ αυτό, η θέση της Ελλάδας είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό του εγχειρήματος και πως πιθανή ψηφιοποίηση του ευρώ θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΕΕ και να διατηρεί την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...