513
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο βήμα της Βουλής | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Σταϊκούρας: Οι μύθοι που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:02
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο βήμα της Βουλής
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Σταϊκούρας: Οι μύθοι που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:02

Με απάντηση στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα «μπινελίκια» με τους τραπεζίτες ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Όπως είπε, προτιμά τους σκληρούς διαλόγους, παρά την επιβολή capital controls. Παράλληλα, μίλησε για τους μύθους που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία.

Αναλυτικά η απαντήσεις του υπουργού στους «μύθους» της αντιπολίτευσης:

Πρώτο μύθος: «Η Οικονομία καταρρέει». Αυτό θα είχε καταγραφεί στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς δείκτες.

Μύθος δεύτερος: «Κακώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση, εμείς τα κάναμε όλα». Βγήκαμε το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ένα επιπλέον μνημόνιο. Για πρώτη φορά σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Τρίτος μύθος: «Η ΝΔ άφησε άδεια ταμεία». Τότε πώς πληρώνατε μισθούς και συντάξεις; Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ήταν 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Συνολικά ήταν 28 δισ. ευρώ. Τι παρέδωσε; Παραδώσατε την περιουσία στο ύψος που την παραλάβατε. Σήμερα έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα που παραλάβαμε, βγήκαμε στις αγορές, κερδίσαμε εμπιστοσύνη στο εξωτερικό.

Τέταρτος μύθος: «Aυξήθηκαν οι φόροι». Εμείς μειώνουμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους, Είμαστε η μόνη χώρα που το κάνει στην ευρωζώνη. Οι μισθωτοί είχαν μείωση 4% την τελευταία τριετία. Επιστρέφουμε στην κοινωνία τα παραπάνω έσοδα. Λέει ο κ. Τσίπρας που πήγαν τα λεφτά. Αν άνοιγε τον προϋπολογισμό θα έβλεπε.

Κι άλλος μύθος: «Η Ελλάδα δεν ενισχύει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις». Η στήριξη που παρέχει αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο γενναία σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης.

Μύθος «η Ελλάδα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό» Τι θα πει για την ΕΕ, τη Λαγκάρντ, τον ESM; Κι αυτοί έπεσαν πίσω. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει εξωγενής κρίσεις και υψηλότατη αβεβαιότητα. Με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου έχουμε τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός είναι ψηλός, επίμονος, αλλά αποδεικνύεται ότι κάνουμε το καλύτερο εφικτό για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία.

Μύθος «η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση πλειστηριασμών και ασυλία σε τραπεζικά στελέχη». Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, Μάιος του 2017. Το 2018 υπάρχει έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, μιλά για ασυλία στελεχών. Το νομοθετήσατε εσείς. Υπογραφή Τσίπρα: Οι εταιρείας διαχειρίσεις νομιμοποιούνται σε κάθε ενέργεια. Εσείς το ψηφίσατε το 2015. Οριζόντια άρση της πρώτης κατοικίας είχαμε στις αρχές τοτ 2019. Μετά φτιάξατε σχήμα για τα κόκκινα δάνεια έως το 2018. Την επεκτείναμε, την κατοχυρώσαμε.

Μύθος «tweet του κ. Τσίπρα, 23/10/2022»: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά γιατί να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να ρυθμίσει το κόκκινο δάνειό του. Του απαντά ο κ. Τσακαλώτος, γιατί αυτό δεν είναι λογικό.

Μύθος «η σύγκριση των δύο περιόδων». Ποια είναι η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και ποια η δική μας. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει ενισχυθεί από αυτήν την κυβέρνηση. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Κάτι πήγε να πει για ανάπτυξη ο κ. Τσίπρας; Είμαστε σοβαροί; Είχε το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...