886
Ο Βινίσιους στο φιλικό με την Ισπανία | REUTERS/Carl Recine

Βινίσιους Τζούνιορ: Οπου και να ταξιδέψει η Ισπανία τον πληγώνει

Sportscaster Sportscaster 28 Μαρτίου 2024, 16:08
Ο Βινίσιους στο φιλικό με την Ισπανία
|REUTERS/Carl Recine

Βινίσιους Τζούνιορ: Οπου και να ταξιδέψει η Ισπανία τον πληγώνει

Sportscaster Sportscaster 28 Μαρτίου 2024, 16:08

Η φιλική αναμέτρηση Ισπανίας – Βραζιλίας, που φιλοξενήθηκε την περασμένη Τρίτη στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, είχε συμφωνηθεί από πέρυσι. Σκοπός της ήταν «να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του ποδοσφαίρου στον αγώνα κατά της βίας και του ρατσισμού στα γήπεδα». Και κεντρικό της πρόσωπο, ο Βινίσιους Τζούνιορ.

Τα τελευταία χρόνια ο 23χρονος βραζιλιάνος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης έχει αναδειχθεί σε σύμβολο αυτής της μάχης. Επειδή έχει δεχθεί τις περισσότερες ρατσιστικές επιθέσεις από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ισπανία, το 2017 σε ηλικία 16 ετών, για να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με τη «Βασίλισσα»: 18 στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Athletic, και 10 την τελευταία διετία, σύμφωνα με τους Times. Αλλά και γιατί δεν διστάζει να τις καταγγείλει. Ο κανονισμός που θεσπίστηκε πέρυσι στη Βραζιλία για προσωρινή ή οριστική διακοπή ενός αγώνα εφόσον σημειωθεί κρούσμα ρατσισμού, πήρε το όνομά του: «Vini Jr law».

Ηταν ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου για αυτό το παιχνίδι. «Με προσβάλλουν για το χρώμα του δέρματός μου. Το παλεύω όσο μπορώ εδώ και πολύ καιρό, όμως νιώθω μόνος σε αυτό. Κανείς δεν τιμωρείται. Η διάθεσή μου να παίξω μπάλα μειώνεται όλο και περισσότερο. Αλλά θα συνεχίσω να μάχομαι, δεν θα δώσω στους ρατσιστές αυτό που θέλουν», είπε, μεταξύ άλλων, με δάκρυα στα μάτια, κάνοντας κάποιους από τους εκπροσώπους των media, που βρίσκονταν στην αίθουσα, να βουρκώσουν.

Στο συγκεκριμένο ματς η εθνική ομάδα της Βραζιλίας τον τίμησε με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Οι παίκτες της βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση με jackets που έγραφαν «One Skin» και «One Identity». Δηλαδή, «ένα δέρμα» και «μια ταυτότητα». Αυτά τα δυο μότο δέσποζαν και στον τοίχο πίσω από τον Βινίσιους στη συνέντευξη Τύπου. Οι Ισπανοί, όμως, δεν ακολούθησαν. Στη δική τους συνέντευξη Τύπου ο Ντάνι Καρβαχάλ, συμπαίκτης του Βινίσιους στη Ρεάλ, μάλλον επιχείρησε να υποβαθμίσει τον λόγο για τον οποίο διοργανώθηκε αυτό το παιχνίδι. Αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στα γήπεδα της La Liga.

Την ίδια μέρα, ισπανικά media ισχυρίζονταν ότι ο φταίει ο Βινίσιους για τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχεται, επειδή προκαλεί με τη συμπεριφορά του. «Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Μπέλιγχαμ, τον Ροντρίγκο, ή τον Καμαβινγκά, τους συμπαίκτες του που, επίσης, είναι μαύροι;», αναρωτήθηκε ένας αρθρογράφος. Μια πιθανή απάντηση είναι ότι ο Βινίσιους έχει γίνει στόχος επειδή αντιδρά, ενώ οι άλλοι, όχι. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ο μόνος που υποφέρει στα ισπανικά γήπεδα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ακόμη μεγαλύτερο (πρόβλημα) είναι η απροθυμία των Αρχών να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Τον Μάιο του 2023 ο Βινίσιους δέχτηκε μαζική ρατσιστική επίθεση στο «Μεστάγια». Εκατοντάδες θεατές, οπαδοί της Βαλένθια, έκαναν ήχους μαϊμούδων και φώναζαν προσβλητικά συνθήματα. Ο ρέφερι δεν διέκοψε τον αγώνα, παρά μόνο τη στιγμή που ο ποδοσφαιριστής στάθηκε μπροστά από την εξέδρα πίσω από το ένα τέρμα, και έδειξε με το χέρι του έναν οπαδό που τον κορόιδευε. Κατόπιν συστάσεων του διαιτητή, από τα μεγάφωνα του γηπέδου ακούστηκε μια έκκληση προς τους θεατές να σταματήσουν. Και σε λίγα λεπτά, η μπάλα κύλησε πάλι στο χορτάρι. Ο προπονητής της Ρεάλ, Κάρλο Αντσελότι, δικαιολόγησε την οργή του παίκτη του. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, καταδίκασε το περιστατικό από τη Χιροσίμα όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο της G7. Οι Ισπανοί, όμως, «τα έβαλαν» με το θύμα.

Οταν ο Βινίσιους έγραψε στο Instagram ότι ο ρατσισμός είναι σύνηθες φαινόμενο στη La Liga, ο πρόεδρός της, Χαβιέ Τέμπας, τον κατηγόρησε ότι δεν εμφανίζεται στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται για να συζητηθεί το θέμα. Οταν κατέθεσε στην πειθαρχική επιτροπή (που ασχολήθηκε με το συμβάν έξι μήνες αργότερα) ότι τον προσέβαλε όλο το γήπεδο, και όχι μεμονωμένοι θεατές, η Βαλένθια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τον καλούσε να πάρει πίσω τους ψευδείς ισχυρισμούς του. Την επόμενη μέρα η τοπική εφημερίδα Superdeporte τον παρομοίασε με τον Πινόκιο, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Ο Βινίσιους δεν είναι ο μόνος μαύρος ποδοσφαιριστής που υποφέρει στα γήπεδα της Ισπανίας. Αλλά η La Liga δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες λίγκες της Ευρώπης, η ισπανική δεν έχει την εξουσία να τιμωρήσει όσους εκδηλώνουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Δεν της έχει δοθεί τέτοια αρμοδιότητα, αλλά και δεν την έχει ζητήσει. Η αντι-ρατσιστική της καμπάνια για την τρέχουσα σεζόν εξαντλείται στο σλόγκαν «La Liga vs Racismo», το οποίο αναγράφεται στις διαφημιστικές πινακίδες των γηπέδων. Ούτε η RFEF (ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας) έχει προσεγγίσει την Κυβέρνηση για να την πείσει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους κανονισμούς, παρά το γεγονός ότι διεκδικεί (μαζί με την Πορτογαλία και το Μαρόκο) τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030.

Η La Liga μπορεί μόνο να καταγγείλει τις ρατσιστικές επιθέσεις στις τοπικές εισαγγελικές Αρχές. Η χώρα έχει ψηφίσει νόμο «κατά της βίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας στα σπορ», όμως η ισπανική δικαιοσύνη δείχνει απρόθυμη να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές. Τον Δεκέμβριο του 2022 η εισαγγελία της Μαδρίτης έθεσε μια τέτοια υπόθεση στο αρχείο (το θύμα ήταν, πάλι, ο Βινίσιους Τζούνιορ), κρίνοντας ότι η επίθεση από οπαδούς της Ατλέτικο Μαδρίτης διήρκεσε μόνο μερικά δευτερόλεπτα και εκδηλώθηκε στο πλαίσιο μιας έντονης αντιπαλότητας μεταξύ συλλόγων, επομένως δεν συνιστούσε προσβολή της προσωπικότητας ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Ακόμη και οι τέσσερις άνδρες που τον Ιανουάριο του 2023 κρέμασαν από γέφυρα της Μαδρίτης μια κούκλα με τη φανέλα του Βινίσιους, «τη γλίτωσαν» με πρόστιμο και αποκλεισμό από τα γήπεδα για δυο χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...