467
Ο Ακης Σκέρτσος σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του. Τώρα βγήκε στον Αυτιά για να εξηγήσει γιατί πρέπει να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα | INTIMEnews/Δελτίο τύπου / POOL

Σκέρτσος: Με ψήφους 15-8 η απόφαση των επιστημόνων για το πανελλαδικό κλείσιμο των δημοτικών

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 10:55
Ο Ακης Σκέρτσος σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του. Τώρα βγήκε στον Αυτιά για να εξηγήσει γιατί πρέπει να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα
|INTIMEnews/Δελτίο τύπου / POOL

Σκέρτσος: Με ψήφους 15-8 η απόφαση των επιστημόνων για το πανελλαδικό κλείσιμο των δημοτικών

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 10:55

Το παρασκήνιο της πολύωρης σύσκεψης της επιτροπής των επιστημόνων για το κλείσιμο από τη Δευτέρα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα, αποκάλυψε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, επιβεβαιώνοντας τόσο τις διαφωνίες για την καθολικότητα του μέτρου, όσο και το ακανθώδες του όλου ζητήματος για την κυβέρνηση. Και αυτό διότι εκτός των άλλων προβλημάτων υπάρχει η ευρύτερη παραδοχή ότι τα παιδιά δεν έφταιγαν σε τίποτα, δεν δημιουργούν πρόβλημα στη διασπορά του κορονοϊού, αλλά την πληρώνουν με αναγκαστική αποχή από το σχολείο, επειδή δεν μπορεί το κράτος να ελέγξει τις μετακινήσεις των γονιών τους.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε πως 15 μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων εισηγήθηκαν το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα ενώ οκτώ αντιπρότειναν να περιοριστούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος επανέλαβε το γνωστό: ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη της τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

«Συνεδρίασε χθες η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων και η εισήγηση ήταν 15-8: 15 επιστήμονες εισηγήθηκαν να κλείσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα και οκτώ ότι θα πρέπει να περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές τις εισηγήσεις επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, οπότε θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς αργότερα μέσα στη μέρα. Η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Μάλιστα, εξήγησε τους λόγους που θα ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων σημειώνοντας ότι παρόλο που το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, η οποία πρέπει να μειωθεί για να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.

«Εχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια. Σε ένα σύνολο 1,36 εκατ. μαθητών κι εκπαιδευτικών έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες 1.329 κρούσματα, ένα ποσοστό 0,1% του συνολικού πληθυσμού. Εφαρμόζεται αυστηρό πρωτόκολλο στα σχολεία και αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το να μένουν ανοιχτά τα σχολεία σημαίνει ότι υπάρχει μια πρόσθετη κινητικότητα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού, του λεγόμενου δείκτη Rt. Άρα, αυτή η κινητικότητα πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να έχουμε συντομότερο lockdown, το οποίο είναι ένα ανεπιθύμητο μέτρο, γιατί επιφέρει μεγάλες ζημιές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ψυχολογία των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος. Αυτό βέβαια δεν εξηγεί γιατί έπρεπε να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και στην περιφέρεια, αλλά αυτό ίσως το εξηγήσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πιο απλά το περιέγραψε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας: «Τα παιδιά συμπεριφέρονται άψογα. Παρατηρήθηκαν όμως έντονοι συγχρωτισμοί γονέων και πυκνές μετακινήσεις τους. Επρεπε να ανακοπούν»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...