838
Χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Τιενανμέν, ντυμένοι ομοιόμορφα, ακούν τον πρόεδρο Σι | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Σι Τζινπίνγκ: Θα σπάσουν τα κεφάλια τους όσοι θέλουν να εκφοβίσουν την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2021, 11:30
Χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Τιενανμέν, ντυμένοι ομοιόμορφα, ακούν τον πρόεδρο Σι
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Σι Τζινπίνγκ: Θα σπάσουν τα κεφάλια τους όσοι θέλουν να εκφοβίσουν την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2021, 11:30

Εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι άκουσαν τον Σι Τζινπίνγκ να «τρίζει τα δόντια» στη Δύση, από την Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης, πάνω από το πορτρέτο του Μάο, στην πλατεία Τιενανμέν.

Αφορμή για την ομιλία του κινέζου ηγέτη, η οποία μεταδόθηκε σε ολόκληρο το Πεκίνο από γιγαντοοθόνες, ο εορτασμός των 100 χρόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ο κινεζικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ στις ξένες δυνάμεις «να τον εκφοβίσουν ή να τον υποτάξουν. Οποιος προσπαθήσει να το πράξει, θα σπάσει το κεφάλι του στο μεγάλο, ατσάλινο τείχος που δημιούργησαν 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζοι», είπε ο Σι στους ζητωκραυγάζοντες συγκεντρωμένους, που ήταν ντυμένοι ομοιόμορφα.

«Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στο να καταστρέφει τον παλιό κόσμο, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει έναν νέο», επισήμανε ο Σι, τονίζοντας ότι «μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα».

Σε μια προφανή απάντηση στις διεθνείς επικρίσεις απέναντι στο Πεκίνο, ο κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί «το φαρισαϊκό κήρυγμα όσων πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας δίνουν μαθήματα».

Ο Σι χαιρετά τους οπαδούς του ΚΚΚ

Ο Σι Τζινπίνγκ εξήρε τη μη αναστρέψιμη «άνοδο» της χώρας του, που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως.

Στην ομιλία του, που διήρκεσε μία ώρα, προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να «εκφοβίσουν» τη χώρα του, δεσμεύθηκε να ενισχύσει τον στρατό της Κίνας, να προχωρήσει στην επανένωση της Ταϊβάν και παράλληλα επισήμανε ότι θα διασφαλιστεί η κοινωνική σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ και θα προστατευθούν η κυριαρχία και η ασφάλεια της Κίνας.

Κάτω από τον Σι και τους αξιωματούχους του, το πελώριο πορτρέτο του Μάο, στον εξώστη της Πύλης της Ουράνιας Ειρήνης, στην Απαγορευμένη Πόλη
Αποψη του πλήθους που παρακολουθεί την ομιλία στην Πλατεία Τιενανμέν

Η Κίνα θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία της, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, πρόσθεσε. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό της εθνικής μας άμυνας και των ενόπλων δυνάμεών μας».

Ορισμένα από τα μέλη του κόμματος που πήραν μέρος στον εορτασμό
Αποψη της Πλατείας Τιενανμέν κατά την ομιλία του Σι -cnsphoto via REUTERS

«Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν και η υλοποίηση της πλήρους επανένωσης της μητέρας πατρίδας αποτελούν τα απαρέγκλιτα καθήκοντα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κοινή προσδοκία όλου του κινεζικού λαού», σχολίασε ο Σι, προκαλώντας την αντίδραση της Ταϊβάν.

Ο Σι σε γιγαντοοθόνη στο Πεκίνο  / REUTERS/Thomas Peter

«Ολοι οι γιοι και οι κόρες της Κίνας, περιλαμβανομένων των συμπατριωτών μας και στις δύο πλευρές των στενών της Ταϊβάν, πρέπει να εργαστούν από κοινού και να προχωρήσουν με αλληλεγγύη, καταστέλλοντας με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε συνωμοσία για την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”», είπε.

Σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, ο Σι επισήμανε ότι «η Κίνα θα παραμείνει πιστή στο γράμμα και το πνεύμα της αρχής “Μία χώρα, δύο συστήματα”», βάσει της οποίας οι δύο περιοχές έχουν αυξημένη αυτονομία.

Οι θεατές στην πλατεία, ντυμένοι ομοιόμορφα, έλαβαν όλοι πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την ομιλία του ηγέτη τους

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1921 στη Σαγκάη από μια ομάδα διανοούμενων. Αρχικά το ΚΚΚ στρατολογούσε αγρότες και εργάτες, όμως έχει εξελιχθεί και πλέον αποδέχεται τις αγορές και την επιχειρηματικότητα βάσει ενός «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά». Το 2020 τα μέλη του ΚΚΚ αυξήθηκαν κατά 2,43 εκατομμύρια, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τότε που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος ο Σι. Συνολικά το κόμμα αριθμεί 95,15 εκατομμύρια μέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Κάποιοι κάτοικοι του Πεκίνου δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται και τόσο για τους εορτασμούς του ΚΚΚ – REUTERS/Tingshu Wang

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την πτήση πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων πάνω από την πλατεία Τιενανμέν, ενώ ρίφθηκαν και 100 κανονιοβολισμοί. Ελικόπτερα σχημάτισαν τον αριθμό «100» πάνω από τον ουρανό του Πεκίνου, με τη σημαία του κόμματος, αλλά και συνθήματα να κρέμονται από αυτά.

Την προσεκτικά σχεδιασμένη τελετή παρακολούθησαν 70.000 άνθρωποι που είχαν λάβει πρόσκληση και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τιενανμέν. Στην πλατεία, στο κέντρο του Πεκίνου, είχαν τοποθετηθεί 100 κινεζικές σημαίες, με τους καλεσμένους να κρατούν επίσης από μία. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν εκπρόσωποι του στρατού της Κίνας και μειονοτήτων.

«Είναι πραγματικά μια μεγάλη ημέρα για το έθνος», σχολίασε δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης που μετέδωσε τους εορτασμούς.

«Χάρη στο κόμμα έχουμε μια τέτοια κοινωνία και η χώρα μπόρεσε να αναπτυχθεί γρήγορα. Πρέπει να το ευχαριστούμε», δήλωσε ένας 19χρονος φοιτητής, ο Λι Λουχάο που βρισκόταν στην Τιενανμέν.

«Οταν ήμουν μικρός γίνονταν διακοπές ρεύματος κάθε νύκτα», επισήμανε ο Γουάνγκ, κάτοικος Πεκίνου. «Τροφή, ρούχα, παιδεία, μεταφορές … όλα είναι καλύτερα σήμερα», πρόσθεσε, αποδίδοντας τη βελτίωση αυτή στο ΚΚΚ.

Η εκατονταετηρίδα του Κόμματος αποτελεί εδώ και μήνες αντικείμενο μιας εντατικής εκστρατείας προπαγάνδας στην Κίνα, ενώ τη Δευτέρα διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου μία επιβλητική τελετή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News