1140
Ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ έρχεται να παρουσιάσει τα βιβλία του στην Ελλάδα | sebastianfitzek.de/H.Henkensiefken

Σεμπάστιαν Φίτσεκ: Προσδεθείτε στη θέση 7Α

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 30 Μαρτίου 2019, 19:20
Ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ έρχεται να παρουσιάσει τα βιβλία του στην Ελλάδα
|sebastianfitzek.de/H.Henkensiefken

Σεμπάστιαν Φίτσεκ: Προσδεθείτε στη θέση 7Α

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 30 Μαρτίου 2019, 19:20

«”Πότε μπορούμε να ανακρίνουμε τον δράστη;”

Ο δόκτορ Μάρτιν Ροτ, που εκείνη τη στιγμή βάδιζε προς τη μονάδα εντατικής θεραπείας της Κλινικής Παρκ, στράφηκε προς τον επιθεωρητή του τμήματος ανθρωποκτονιών, ο οποίος είχε το θράσος  να του θέσει ανερυθρίαστα αυτή τη γελοία ερώτηση.

“Να τον ανακρίνετε;”

“Ναι, πότε θα ξυπνήσει;” Ο κοντός, γεροδεμένος αστυνόμος ήπιε την τελευταία γουλιά από τον καφέ που είχε πάρει από το αυτόματο μηχάνημα, έπνιξε ένα ρέψιμο και προέτεινε προκλητικά το πιγούνι του. “Εχουμε δύο πτώματα κι έναν βαριά τραυματία με μάτια που θα αιμορραγούν για όλη του τη ζωή. Πρέπει να πω δύο λογάκια μ’ αυτό το απόβρασμα το συντομότερο δυνατόν”

«Φτηνή απόπειρα μίμησης Μπρους Γουίλις», ο Επιθεωρητής Χιρς θέλει επιτακτικά να ανακρίνει τον ασθενή. Εκείνος όμως μετά από μια σφαίρα που έχει φάει στο κεφάλι είναι κλεισμένος στον εαυτό του και δεν επικοινωνεί, ο εγκέφαλός του δεν είναι πλέον συνδεδεμένος με το υπόλοιπο σώμα του, γράφει ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ, ο μεγάλος σταρ των ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία.

Και μας εισάγει στο μυθιστόρημά του «Η θέση 7Α» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Διόπτρα» σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου) με έναν πολύ φιλόδοξο τρόπο που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα προϊδεάζοντάς τον για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Γιατί ο πρόλογος των μόλις δύο σελίδων είναι στην ουσία η αρχή του επίλογου της ιστορίας που εξελίσσεται σπονδυλωτά με άλματα στον χρόνο.

Οι περιγραφές του Φίτσεκ είναι, όπως συνήθως, αριστοτεχνικές και ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η πλοκή τόσο καταιγιστικός ώστε αποσπά την προσοχή από τη γραφή. Ωστοσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ λογοτεχνικών αξιώσεων, που προχωράει με βιαστικά, τρομακτικά βήματα καθώς κλιμακώνεται το σασπένς.

Η δράση έχει δύο σκέλη, το ένα σκέλος της εκτυλίσσεται στο έδαφος -στο Βερολίνο όπου ζει η Νέλε, η κόρη του Ματς Κρούγκερ-, και το άλλο στον αέρα. Και μοιράζεται σε μικρά κεφάλαια που εναλλάσσονται μεταξύ εδάφους και αέρα. Τα γιατί, ποιος από τους χαρακτήρες είναι σημαντικός και τι πρέπει να αντέξουν οι πρωταγωνιστές αποσαφηνίζονται σταδιακά, ενώ εξίσου σταδιακά και σταθερά χτίζονται ο φόβος και η ένταση, όπως πολύ καλά ξέρει να το κάνει ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ, Σεμπάστιαν Φίτσεκ.

Ο Ματς Κρούγκερ είναι διάσημος γερμανός ψυχίατρος ο οποίος μετά τον θάνατο της γυναίκας του μετανάστευσε στην Αργεντινή. Εκανε το ταξίδι με πλοίο καθώς πάσχει από αεροφοβία, όμως αναγκάζεται να ξεπεράσει τη φοβία του και να επιστρέψει στη Γερμανία με αεροπλάνο όταν η ετοιμόγεννη κόρη του τού ζητά να της συμπαρασταθεί. Μετά από ένα σεμινάριο αντιμετώπισης της αεροφοβίας επιβιβάζεται στην υπερατλαντική πτήση Μπουένος Άιρες-Βερολίνο, όπου όμως σύντομα θα διαπιστώσει ότι προετοιμάστηκε για λάθος φόβους. Και θα βρεθεί μαζί με τους συνεπιβάτες του κάτω από την απειλή ενός όπλου που δεν μπορεί να ανιχνευθεί από κανέναν έλεγχο στον κόσμο και δεν είναι άλλο από τον ανθρώπινο νου…

Όπως συνήθως, ο Φίτσεκ έχει κάνει πολύ καλή έρευνα. Επεξεργάστηκε σε βάθος, όλα τα θέματα που θέτει στο έργο του και πρώτα από όλα τη φοβία του Ματς. Ο ήρωάς του έχει αγοράσει τέσσερις διαφορετικές θέσεις σκοπεύοντας να αλλάζει θέση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ανάμεσά τους και την 7Α στη διακεκριμένη ζώνη, την πιο επικίνδυνη θέση στο αεροπλάνο: «Την έκλεισα από καθαρή δεισιδαιμονία. Διότι ήθελα να μείνει πάση θυσία κενή στη συγκεκριμένη πτήση», εξηγεί στους έκπληκτους συνταξιδιώτες του ο γερμανός ψυχίατρος.

Το να βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι βασανιστικό και η περιγραφή της παρανοϊκών αντιδράσεών του τόσο ακριβής ώστε σε κάνει να συμπάσχεις μαζί του, ωστόσο σύντομα ο Ματς -και μαζί του ο αναγνώστης- θα διαπιστώσει ότι το μαρτύριο που τον περιμένει δεν έχει να κάνει ούτε με αναταράξεις, ούτε με βλάβη στον κινητήρα, ούτε με κάποια τρομοκρατική απειλή.

Κάποιος άγνωστος τού τηλεφωνεί στο κινητό του και τον πληροφορεί ότι στην ίδια πτήση βρίσκεται μια παλιά ασθενής του, που έπασχε από βαριά μετατραυματική διαταραχή άγχους με εκρήξεις επιθετικότητας και βίαιες, δολοφονικές φαντασιώσεις. Και τον καλεί να ξυπνήσει τον δολοφόνο μέσα της αναιρώντας ό,τι κατάφερε με την ψυχοθεραπεία, ώστε να ρίξει το αεροπλάνο με τους 626 επιβάτες του. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή αεροπλάνο και επιβάτες προσγειωθούν σώοι και αβλαβείς στο Βερολίνο, η κόρη του και το μωρό της που εν τω μεταξύ θα έχει γεννηθεί θα βρουν μαρτυρικό θάνατο.

Ο  Φίτσεκ έχει γράψει 18 θρίλερ (photo: sebastianfitzek.de /Gene Glover / Agentur Focus)

Πράγματι η Νέλε φεύγοντας για το μαιευτήριο έπεσε στα χέρια ενός απαγωγέα, που την κρατάει γυμνή και αλυσοδεμένη σε ένα βρωμερό παρατημένο βουστάσιο και βιντεοσκοπεί τις αντιδράσεις της.  Ο νεαρός ψυχοπαθής, ονόματι Φραντς, είναι βίγκαν, και με την πράξη του αυτή θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για «τις συνέπειες που έχει η παρά φύση κατανάλωση γάλακτος» από τον άνθρωπο, «το μοναδικό θηλαστικό στον κόσμο που εξακολουθεί να πίνει γάλα και στην ενήλικη ζωή του»… Θέλει να επιστήσει την προσοχή μας στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι αγελάδες στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.

Εχει κάτι ο Φίτσεκ εναντίον των βίγκαν; Όχι, μας διαβεβαιώνει εμφατικά ο συγγραφέας  στο τέλος του βιβλίου θέλοντας να προλάβει πιθανές οργισμένες διαμαρτυρίες: «Απεναντίας θαυμάζω τους ανθρώπους που καταφέρνουν αυτό που εγώ προς το παρόν αντέχω να κάνω μόνο μία μέρα την εβδομάδα. Κι εγώ θα ήθελα να απέχω τελείως από τα ζωικά προϊόντα αλλά μου λείπει η θέληση», γράφει τονίζοντας ότι μπορεί να κατανοήσει πολύ καλά τα κίνητρα του διαταραγμένου ήρωά του «διότι δυστυχώς όσα λέει δεν είναι ακριβώς αποκυήματα της φαντασίας του». Και συμπληρώνει ότι «Αυτό που, φυσικά, δεν κατανοώ καθόλου είναι οι μέθοδοι με τις οποίες θέλει να αλλάξει αυτή την κατάσταση».

Μας διαβεβαιώνει επίσης ότι ο ίδιος δεν πάσχει από αεροφοβία, απλά φοβάται λιγάκι τα αεροπλάνα. Δεν τον λούζει κρύος ιδρώτας την ώρα της απογείωσης αλλά μπορεί να φανταστεί «πολύ πιο φρόνιμα πράγματα από το να εκτοξεύεται χιλιάδες μέτρα πάνω από το έδαφος με ταχύτητα χιλίων χιλιομέτρων την ώρα μέσα σε έναν σωλήνα που σκίζει τους παγωμένους αιθέρες». Σ’ αυτό συμφωνεί με τον ήρωά του, τον Ματς Κρούγκερ.

Όμως, εσείς ακόμη κι αν δεν νιώθετε φόβο όταν μπαίνετε σε έναν τέτοιο σωλήνα μην διαβάσετε τη «Θέση 7Α» μέσα σε αεροπλάνο… Πάρτε το βιβλίο σε ένα ταξίδι με τρένο ή απλά διαβάστε το στην στην ασφάλεια του σπιτιού σας.

Info

Ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ θα παρουσιάσει τα βιβλία του στα Public, στις 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στο Public της Τσιμισκή, και στις 3 Απριλίου στην Αθήνα, στο Public Συντάγματος.

Ο συγγραφέας της «Θέσης 7Α» γεννήθηκε το 1971 στο Βερολίνο, όπου ζει με τη γυναίκα του Σάντρα και τα τρία τους παιδιά, και μέχρι στιγμής έχει γράψει 18 θρίλερ από τα οποία τα περισσότερα έχουν γίνει bestsellers. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 29 χώρες (όπου μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί 12 εκατ. αντίτυπα), ενώ πέντε από αυτά έχουν μεταφερθεί στην οθόνη. Ακόμη, ο Φίτσεκ έχει γράψει πολλά δοκίμια αλλά και ένα παιδικό βιβλίο.

Aπό τη «Διόπτρα» κυκλοφορούν επίσης τα έργα του «Το δέμα» και «Η θεραπεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...