230
(φωτ. αρχείου) | REUTERS/Nick Oxford/File Photo

Σε υψηλό τετραετίας το πετρέλαιο, ορατό το ενδεχόμενο να φτάσει στα 100 δολάρια

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 10:34
(φωτ. αρχείου)
|REUTERS/Nick Oxford/File Photo

Σε υψηλό τετραετίας το πετρέλαιο, ορατό το ενδεχόμενο να φτάσει στα 100 δολάρια

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 10:34

Το όριο των 81 δολαρίων το βαρέλι ξεπέρασε το πετρέλαιο για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, την ώρα που οι χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες απέρριψαν τις προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσουν την παραγωγή.

Χθες Δευτέρα το μπρεντ έκλεισε στα 81,39 δολάρια/βαρέλι στη Νέα Υόρκη (+3,3%), με τις αγορές να κινούνται ανοδικά μετά την συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ από την οποία δεν προέκυψε απόφαση για την αύξηση της παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Νοεμβρίου προγραμματίζεται από τις ΗΠΑ η εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, κάτι που με τη σειρά του θα περιορίσει τις διαθέσιμες ποσότητες και θα αυξήσει την τιμή του βαρελιού.

Η πρόβλεψη είναι ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 δολάρια ως το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2019, σημειώνουν οι Times του Λονδίνου που μεταφέρουν τις απόψεις των trader.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ είχε ζητήσει να μειώσουν άμεσα τις τιμές αυξάνοντας τις διαθέσιμες ποσότητες του μαύρου χρυσού. Εξέφρασε μέσω Twitter και το παράπονο ότι «προστατεύουμε τις χώρες στη Μέση Ανατολή και δεν θα ήταν για πολύ ασφαλείς χωρίς εμάς, ωστόσο πιέζουν για όλο και μεγαλύτερες τιμές».

Παρά ταύτα, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία εμφανίζονται επιφυλακτικές. Εχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή κατά 1,5 εκατ βαρέλια την ημέρα, αλλά αυτό δεν χρειάζεται ακόμη, εξηγεί ο σαουδάραβας υπουργός. Απρόθυμη είναι και η Ρωσία, άλλος ένας από τους μεγάλους παραγωγούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...