431
Ο Βασίλης Κικίλιας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας για την προετοιμασία θωράκισης της χώρας απέναντι στον κορονοϊό | Nick Paleologos / SOOC

Σε συναγερμό για τον κορονοϊό έθεσε τη χώρα ο Κικίλιας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 3 Φεβρουαρίου 2020, 16:41
Ο Βασίλης Κικίλιας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας για την προετοιμασία θωράκισης της χώρας απέναντι στον κορονοϊό
| Nick Paleologos / SOOC

Σε συναγερμό για τον κορονοϊό έθεσε τη χώρα ο Κικίλιας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 3 Φεβρουαρίου 2020, 16:41

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κρούσμα του κορονοϊού.

Ωστόσο, μία πολύ σημαντική δομή, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν επαρκούν σήμερα ούτε για τους ήδη υπάρχοντες ασθενείς και μετά την αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.

Ο Βασίλης Κικίλιας προήδρευσε τη Δευτέρα του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.) και όρισε ειδικό συντονιστή του υπουργείου τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, αποφασίστηκε επίσης να γίνουν 200 προσλήψεις, για να ενισχυθούν τα εργαστήρια και τα νοσοκομεία με γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες.

Μάλιστα, οι προσλήψεις θα γίνουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε το συντομότερο δυνατόν να καλυφθούν τα κενά.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας συνέστησε στους πολίτες να μη δίνουν σημασία στις φήμες και να ακολουθούν τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

«Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να ακούμε όλοι τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές πανεπιστημίου, τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και αυτά τα οποία ανακοινώνουν, που είναι τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν πάντα με τους κανόνες υγιεινής, με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, με τα νοσοκομεία της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας», τόνισε.

Την Κυριακή, πάντως, ο κ. Κικίλιας παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να θωρακιστεί απολύτως η χώρα μας από τον κορονοϊό. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κορονοϊού και στη χώρα μας, όμως είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό, να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης» είπε στον ΣΚΑΪ (εδώ).

29 άτομα έχουν ελεγχθεί

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί για κορονοϊό στη χώρα μας 29 άτομα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, εκ των οποίων 28 ψευτο-ύποπτα περιστατικά και ένα αληθινά ύποπτο. Κανένα από αυτά δεν είχε τη νόσο. Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέκλεισε τις επόμενες τρεις εβδομάδες να καταγραφεί περιστατικό στην Ελλάδα.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται για την ενδεχόμενη έλευση και αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε πως «η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών θα πρέπει να είναι μειωμένη, διότι και η θνητότητα του συγκεκριμένου ιού είναι σχετικά μικρή, αλλά και γιατί κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι οι γιατροί έχουν λάβει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση που μπορεί να έχουν ύποπτο περιστατικό και είναι έτοιμοι.

Συμβούλευσε επίσης τους ασθενείς, «από τη δεύτερη ημέρα να απευθύνονται στους γιατρούς, δηλαδή εγκαίρως, ειδικά εάν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν ταξιδέψει στη συγκεκριμένη περιοχή και να μη λαμβάνουν σε καμία περίπτωση από μόνοι τους αντιβιοτικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...