506
Γιώργος Περιστέρης και Μαριάννα Λάτση θα αποκτήσουν το αποδεσμευόμενο ποσοστό των Ολλανδών |

Σε Λάτση και Περιστέρη μεγάλο μέρος του ποσοστού της Reggeborgh στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 11:40
Γιώργος Περιστέρης και Μαριάννα Λάτση θα αποκτήσουν το αποδεσμευόμενο ποσοστό των Ολλανδών
|

Σε Λάτση και Περιστέρη μεγάλο μέρος του ποσοστού της Reggeborgh στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 11:40

Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση του mega-deal για την πώληση μέρους του ποσοστού που κατέχει η Reggeborgh Invest στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τους Ολλανδούς να επιβεβαιώνουν την Πέμπτη τις σχετικές πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από την Τετάρτη.

Η Reggeborg ανακοίνωσε και επίσημα ότι έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έπειτα από μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα (τριετή) επενδυτική παρουσία στην ελληνική εταιρεία, αποκομίζοντας σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη που υπολογίζονται σε περίπου 120-125 εκατ. ευρώ.

Η ολλανδική πλευρά αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στις σχετικές, λεπτομερείς ενημερώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που σήμερα ανέρχεται σε 30.256% (κατά άλλους 28,181%).

Υπογραμμίζει τέλος ότι θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις λοιπές επενδύσεις της στην Ελλάδα, καθώς πιστεύει βαθύτατα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

Ετσι λοιπόν, οι Ολλανδοί της Reggeborgh επιβεβαίωσαν ότι ετοιμάζονται να αποεπενδύσουν στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία κατέχουν 31.292.010 μετοχές, ήτοι  30,256%. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής (στα 9,29 ευρώ) το προς διάθεση «πακέτο» αποτιμάται στα 290,7 εκατ. ευρώ – με άλλα λόγια έχουμε να κάνουμε με ένα «mega-deal».

Σημειώνεται ότι επίσης ότι στις 11 Δεκεμβρίου το ολλανδικό fund πούλησε ποσοστό 2,7% των μετοχών που κατείχε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έναντι τιμήματος 38,5 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος της Reggeborgh είναι διττός: αφενός μεν να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από την πώληση για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, αφετέρου να μειώσει το ποσοστό της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώστε να μην εγείρονται θέματα ανταγωνισμού λόγω της συμμετοχής της στην Ελλάκτωρ.

Οπως έλεγαν πηγές της αγοράς, δεν ήταν δυνατόν οι Ολλανδοί να ελέγχουν το 30,26% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ταυτόχρονα το 14,5% του Ελλάκτορα, υπό το βλέμμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πού θα πάει το ποσοστό της Reggeborgh

Kατα πληροφορίες ποσοστό έως και 10% από το 30,26% των Ολλανδών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πάει στα χέρια του Γιώργου Περιστέρη που θα καταστεί αυτομάτως βασικός μέτοχος της εταιρείας (το 10% αποτιμάται σε περίπου 96 εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχο είναι το ποσοστό που φέρεται να αποκτά η  Μαριάννα Λάτση επιστρέφοντας έτσι στην επένδυση του Ελληνικού όπου η Lamda Development είναι ο βασικός μέτοχος –  επένδυση από την οποία σημειωτέον είχε αποχωρήσει μόλις πριν από έναν χρόνο, με την πώληση του μεριδίου της στη Lamda.

Eνα ακόμα σενάριο κάνει λόγο και για εμπλοκή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στη συναλλαγή μέσω της Motor Oil, με την υποσημείωση ότι Γιώργος Περιστέρης συμμετείχε με 4 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank των 80,13 εκατ. ευρώ, η οποία ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Με την -όπως όλα δείχνουν- ολοκλήρωση του mega-deal, η Reggeborgh θα στρέψει την προσοχή της στο μέτωπο του Ελλάκτορα, όπου έχει δαπανήσει 53,8 εκατ. ευρώ για το 14,176% της εταιρείας.

Ηδη, μετά τα «μαντάτα» για τη πώληση του ποσοστού της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η μετοχή της Ελλάκτωρ  έκανε άλμα 14,29% κλείνοντας στα 1,60 ευρώ και ενώ αναμένονται οι αποφάσεις των Ολλανδών στο θέμα της κεφαλαιακής αύξησης, αλλά και στο δικαίωμα αγοράς του 12,54% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας στην εταιρεία, στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...