541
Ο πρόεδρος της Lyktos Group Mιχάλης Σάλλας | φωτ. αρχείου

Σάλλας: Μεγάλος ασθενής της ΕΕ οι ελληνικές τράπεζες – ανάγκη άμεσης στήριξης στους μικρομεσαίους

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 16:35
Ο πρόεδρος της Lyktos Group Mιχάλης Σάλλας
|φωτ. αρχείου

Σάλλας: Μεγάλος ασθενής της ΕΕ οι ελληνικές τράπεζες – ανάγκη άμεσης στήριξης στους μικρομεσαίους

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 16:35

Παρά την όποια βελτίωση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων, το πιστωτικό σύστημα της χώρας παραμένει ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος της Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, κατά την ομιλία του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Ελληνικές τράπεζες: Πυλώνας ανάπτυξης ή μεγάλος ασθενής;».

Περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, ο γνωστός τραπεζίτης σημείωσε ότι «το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνον η επαναφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων στην κανονικότητα αλλά και η ανάκτηση του επί μία δεκαετία χαμένου εδάφους και η ταυτόχρονη προσαρμογή τους στη Νέα Κανονικότητα. Αυτήν δηλαδή που έχει δημιουργηθεί, αλλά και δημιουργείται διεθνώς, με τις ραγδαίες αλλαγές που ήδη δρομολογούνται στο τραπεζικό σύστημα».

«Χωρίς τράπεζες η οικονομία δεν θα τα καταφέρει»

Το στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι διπλό, τόνισε ο κ. Σάλλας: από τη μία πλευρά πρέπει να εξυγιανθούν και να ενισχυθούν και από την άλλη να εναρμονισθούν με μεγάλη ταχύτητα στα δεδομένα της νέας εποχής.

Πρόκειται είπε, για μία μεγάλη πρόκληση, για την οποία απαιτούνται όραμα και ειδικές δεξιότητες που θα πρέπει οι μέτοχοι των τραπεζών να τις αναζητήσουν σε αυτούς που τις διοικούν.

«Δεν έγιναν όσα έπρεπε με τα κόκκινα δάνεια»

Οσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε πως παρά την όποια βελτίωση, «ίσως δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν, και πλέον απαιτούνται άμεσες λύσεις».

«Προτάσεις για τα κόκκινα στεγαστικά όπως αυτή του “sales and lease back”, που θα προσέφεραν προστασία στις τράπεζες και κοινωνική αλληλεγγύη, κυρίως προς αυτούς που υπέστησαν βαριές συνέπειες από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση, δεν συζητήθηκαν καν, λόγω μιας αντίληψης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τιμωρητική σε ορισμένες περιπτώσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορά έκανε και στην πρότασή του για τη δημιουργία μιας “Bad Bank”, ενός δηλ. ειδικού φορέα για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, τόνισε, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν όλα τα καταγγελμένα δάνεια σε μια ενιαία πλατφόρμα, δίνοντας τη δυνατότητα να ξεκαθαριστούν πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά και με μικρότερο κόστος.

Με τον τρόπο αυτό, κατέληξε, «η εκκαθάριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα και με μικρότερο κεφαλαιακό κόστος. Η λύση αυτή εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες με επιτυχία. Τώρα συζητάται πια η εφαρμογή της και σε εμάς. Μόνον που χάθηκε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα στις συζητήσεις».

«Να στηρίξουμε τις ΜμΕ»

Ειδική αναφορά τέλος έκανε ο κ. Σάλλας στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων που δεν έχουν άλλη πρόσβαση σε δανεισμό.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αναπτυχθούν, χρειάζονται τις τράπεζες, χρειάζονται χρηματοδότηση και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του πιστωτικού συστήματος, υπογράμμισε στην ομιλία του, καθώς όπως είπε, «τόσο το τραπεζικό όσο και το πολιτικό σύστημα της χώρας χρωστά πολλά σε όλον αυτόν τον κόσμο που τον «αγκαλιάζει» ο τίτλος των μικρομεσαίων. Είναι η μικρή και μεσαία επιχείρηση, αυτή που συνέχισε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης να δραστηριοποιείται εντός επικράτειας σε πολύ δύσκολες συνθήκες (υψηλή φορολογία, γραφειοκρατία κλπ), είναι η μεσαία τάξη εκείνη που κράτησε τις καταθέσεις της στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το οποίο συνεχίζει να υπάρχει χάρη σε αυτήν».

Η ανάπτυξη δεν είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Απαραίτητη προϋπόθεση για το επόμενο βήμα του τόπου είναι ένα σοβαρό επενδυτικό κλίμα και ένα τραπεζικό σύστημα που μπορεί να στηρίξει την αγορά, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Lyktos Group.

Διαβάστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί, το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μιχάλη Σάλλα στην ημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...