273
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στουρνάρας: Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα οι δηλώσεις Ντράγκι για πιθανό νέο QE

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 11:41
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στουρνάρας: Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα οι δηλώσεις Ντράγκι για πιθανό νέο QE

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 11:41

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με τις οποίες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (με επαναγορές ομολόγων) συνιστούν μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη για την Ελλάδα, τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και τη βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών.

Πρακτικά εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση, αυτή που προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να υλοποιήσει τις πολιτικές που θα επιτρέψουν την ένταξη της Ελλάδας.

Σε δήλωσή του στο liberal.gr ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «τόσο από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στο Βίλνιους όσο και  -κυρίως- από την ομιλία του στη Σίντρα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

» Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα αυτών των δυο παραμέτρων νομισματικής πολιτικής.

» Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η Ελλάδα ακολουθήσει τη σωστή οικονομική πολιτική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, μπορεί να αναβαθμιστούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα  και να είναι έτσι δυνατή η αγορά τους από το Ευρωσύστημα, μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις τους, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών».

Οπως είχε τονίσει χθες Τρίτη ο Μάριο Ντράγκι, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει εκ νέου το «βαρύ όπλο» της ποσοτικής χαλάρωσης για να διαθέσει στις αγορές φθηνό χρήμα με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη.

Κατά τον προηγούμενο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα είχε μείνει εκτός του προγράμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...