646
Ο Ρενάτο Μόρντο προσελήφθη από την Εθνική Λυρική Σκηνή έπειτα από σύσταση του Μανώλη Καλομοίρη στον Κωστή Μπαστιά και σκηνοθέτησε το πρώτο έργο που ανέβηκε, τη «Νυχτερίδα» και την πρώτη όπερα, τη «Μαντάμα Μπάτερφλάι» |

«Ρενάτο Μόρντο, η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 17:31
Ο Ρενάτο Μόρντο προσελήφθη από την Εθνική Λυρική Σκηνή έπειτα από σύσταση του Μανώλη Καλομοίρη στον Κωστή Μπαστιά και σκηνοθέτησε το πρώτο έργο που ανέβηκε, τη «Νυχτερίδα» και την πρώτη όπερα, τη «Μαντάμα Μπάτερφλάι»
|

«Ρενάτο Μόρντο, η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 17:31

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) και η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνδιοργανώνοντας την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Ελληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στο Μαρούσι.

Στα εγκαίνια της έκθεσης (5/11, 19:00) θα παραβρεθούν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ο Hendrik Hering, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση, καθώς και ο Δρ Denis Alt, Υφυπουργός στο Υπουργείο για τις Επιστήμες και την Υγεία του κρατιδίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας, Ρενάτο Μόρντο. Με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Eλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– ο Ρενάτο Μόρντο εγκατέλειψε στα τέλη του 1932 τη Γερμανία λόγω αντισημιτικών επιθέσεων από εθνικοσοσιαλιστές και διέφυγε το 1939 στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.

Η γερμανική Κατοχή

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο.

Ο Πέτερ Μόρντο, γιος του σκηνοθέτη Ρενάτο Μόρντο και της ηθοποιού Τρούντε Βέσσελυ, αποφοίτησε το 1941 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Καθίσταται το λοιπόν σαφής η σύνδεση της θεματικής της έκθεσης με την ιστορία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κατά την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και της γερμανικής Κατοχής, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά και παρουσιαστεί στο βραβευμένο πρόγραμμα «Η ΓΣΑ θυμάται». Ως εκ τούτου στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται δυο ακόμα προγράμματα που είναι σημαντικά για την ελληνογερμανική κουλτούρα μνήμης –το πρόγραμμα της Σχολής dsa erinnert.org, το οποίο διερευνά την ιστορία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και έχει βραβευθεί σε διεθνή διαγωνισμό, και το διμερές πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU).

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ελληνιστής Torsten Israel (Μάνχαιμ και Αθήνα) ενώ η έκθεση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Uwe Bader (τόπος μνήμης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Οστχόφεν – Gedenkstätte KZ Osthofen) και την Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο). Ολες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).

Ημερίδα

Την έκθεση πλαισιώνει ημερίδα με παρουσιάσεις επιστημόνων ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2021 από τις 10:00 έως τις 16:00 στη DSA. Την έναρξη της Ημερίδας θα σηματοδοτήσει η παρουσίαση Θεατρικού Αναλογίου με αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Χαϊδάρι», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από μαθητές και μαθήτριες της DSA, υπό τη διεύθυνση του Αυστριακού σκηνοθέτη Martin Scharnhorst.

  • Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 19:00, ενώ από τις 6 έως τις 26 Νοεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτ.-Παρ. 15:30-18:00 και Σάβ. 10:00-14:00.
  • Στα εγκαίνια και στην ημερίδα θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα.
  • Ακολουθώντας τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του Covid-19, είναι απαραίτητη η προεγγραφή των επισκεπτών μέσω της ιστοσελίδας της Σχολής www.dsathen.gr τόσο για τα εγκαίνια της έκθεσης και την Ημερίδα όσο και για την επίσκεψή τους. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News