401
Αμερικανικό υποβρύχιο Seawolf - η παρουσία τους στα νορβηγικά νερά αποσκοπεί στη συγκράτηση των σχεδίων της Ρωσίας για την Αρκτική | US Navy

Πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ στην Αρκτική λόγω των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 13:30
Αμερικανικό υποβρύχιο Seawolf - η παρουσία τους στα νορβηγικά νερά αποσκοπεί στη συγκράτηση των σχεδίων της Ρωσίας για την Αρκτική
|US Navy

Πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ στην Αρκτική λόγω των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 13:30

Η υπερβόρεια πόλη Τρόμσο της Νορβηγίας, στον Αρκτικό Κύκλο, θα είναι το καινούργιο σημείο ελλιμενισμού αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εκεί, στα παγωμένα νερά των Βίκινγκς, μεταφέρεται η ψυχροπολεμικού τύπου τριβή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία σε αυτή τη φάση και για το συγκεκριμένο μέρος της Γης αποσκοπεί στον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας χώρου της Αρκτικής.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τρόμσο ανακαινίζονται ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν τα αμερικανικά επιθετικά υποβρύχια τύπου Seawolf, πυρηνικά φυσικά. Αυτά θα έχουν ως κύριο μέλημά τους την εκτέλεση ειδικών αποστολών στον Βορρά, με βασικότερη την παρακολούθηση της ρωσικής ναυτικής δραστηριότητας.

Η νορβηγική κυβέρνηση επιδιώκει στενότερη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την περίπτωση αιφνίδιας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των υπερδυνάμεων.

Η περιοχή του Τρόμσο εδώ και πολύ καιρό έχει μετατραπεί σε κόμβο στρατιωτικής δραστηριότητας, δεδομένης της εγγύτητάς της με τη ρωσική χερσόνησο Κόλα στην οποία ναυλοχεί ο ισχυρός Βόρειος Στόλος της Ρωσίας. Η παρουσία του τόσο κοντά στη Νορβηγική Θάλασσα ανησυχεί, όπως είναι επόμενο, το Οσλο.

Μέρος του Τρόμσο που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο του Αρκτικού Κύκλου | Wikipedia

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα Seawolf εμφανίστηκε στα νερά του Τρόμσο, θέλοντας να σταλεί ένα μήνυμα στη Μόσχα και να υπογραμμιστεί η δέσμευση του Πενταγώνου για προστασία της συμμάχου Νορβηγίας η οποία φιλοξενεί σε προστατευμένα καταφύγια αμερικανικό πολεμικό υλικό αλλά και προσωπικό. Αυτό το ήδη εγκατεστημένο «σετ» έχει βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί περαιτέρω.

Η ένταση που υπάρχει στην ατμόσφαιρα γίνεται αντιληπτή και από τη νέα χρήση μιας παλιάς εγκατάστασης που βρίσκεται κρυμμένη κάτω από ένα βουνό. Από το 2015 έχει περάσει στη χρήση του υπουργείου Αμυνας της Νορβηγίας και διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο για την υλικοτεχνική υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Τα Seawolf, πάντως, λόγω του μεγέθους τους, δεν είναι δυνατόν να σταθμεύσουν εκεί. Το γεγονός όμως ότι και αυτή η προφυλαγμένη βάση αναβαθμίζεται, πιστοποιεί τη συμμαχική κινητικότητα στην Αρκτική.

Τα βλέμματα των Δυτικών στη Αρκτική είναι στραμμένα στις κινήσεις της Ρωσίας, ειδικά όσον αφορά το γιγάντιο παγοθραυστικό σκάφος, πυρηνικό και αυτό, με την ονομασία «Αρκτικα».

Το θηριώδες ρωσικό παγοθραυστικό «Αρκτικα» | Wikipedia

Αν και φημολογείται ότι το 33.000 τόνων πλοίο έχει πρόβλημα στους κινητήρες του, παρά ταύτα μία νέα αποστολή του ανακοινώθηκε από τη Μόσχα. Τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν, προέδρου της Ρωσίας, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δεκατριών τέτοιων «ετοιμοπόλεμων» σκαφών στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...