550
Με μάσκες του προέδρου της χώρας Νίκου Αναστασιάδη πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά | REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Διαδηλώσεις στη Λευκωσία για τα «χρυσά» διαβατήρια – Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 12:40
Με μάσκες του προέδρου της χώρας Νίκου Αναστασιάδη πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά
|REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Διαδηλώσεις στη Λευκωσία για τα «χρυσά» διαβατήρια – Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 12:40

Οι μετασεισμοί από το πολιτικό σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» στην Κύπρο συνεχίζονται. Εστω και με καθυστέρηση ημερών, ο Δημήτρης Συλλούρης, εκ των πρωταγωνιστών στο αποκαλυπτικό βίντεο του Al Jazeera, στο οποίο εμφανιζόταν να διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους ενός υποτιθέμενου εγκληματία κινέζου επενδυτή την έκδοση κυπριακού διαβατηρίου, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου.

Ο κ. Συλλουρής σημείωσε βέβαια ότι διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση ότι «με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο». Προσέθεσε δε ότι με την παραίτησή του αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο «ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

«Σε προηγούμενη δήλωσή μου είχα αναφέρει ότι δεν θα υπέβαλλα παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγονται από την Πολιτεία. Είχα επίσης σημειώσει, ότι έχω ήδη λάβει τις αποφάσεις μου για το τι θα πράξω μετά την ολοκλήρωση των ερευνών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Συλλούρης.

«Eίχα γνωστοποιήσει, λέει, «ότι σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κρίνει ότι πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, δεν προτίθεμαι να υποβάλω οποιαδήποτε ένσταση με ό,τι αυτό υποδηλοί».

«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου», σημειώνει.

Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί».

«Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», ανακοινώνει.

Ο ίδιος σημειώνει «διατηρώ ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο. Με την παραίτησή μου αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

Καταλήγοντας τονίζει «ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν το ταχύτερο στην εξέταση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων, περιλαμβανομένης και της καταγγελίας που έχω ήδη υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα, σχετικά με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εις βάρος μου και την παραβίαση συνταγματικών μου δικαιωμάτων, ώστε τελικά να καταδειχθεί ποιοι πραγματικά ενέχονται και ποιοι όχι».

«Αέρα, αέρα να φύγει η χολέρα!»

Η παραίτηση του κ. Συλλούρη ήρθε τρεις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera και ενώ αυτές έχουν συνταράξει το πολιτικό σκηνικό στη Μεγαλόνησο. Ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανώς ενοχλημένος απαιτούσε από τους δημοσιογράφους να μην τον ρωτούν για το θέμα, ενώ ανακοίνωσε την παύση του αμαρτωλού Επενδυτικού Προγράμματος που είχε μετατραπεί εδώ και χρόνια σε φάμπρικα παροχής διαβατηρίων Κύπρου (και ΕΕ), ενώ η Λευκωσία έζησε το βράδυ της Τετάρτης διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς.

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, εκεί όπου συνεδριάζει τους τελευταίους μήνες η Βουλή των Αντιπροσώπων, φωνάζοντας «αέρα αέρα να φύγει η χολέρα» και επιμένοντας ότι «δεν είναι αυτό η Κύπρος», δεν είναι δηλαδή η Κύπρος η εικόνα που πρόβαλε το Al Jazeera στην αποκαλυπτική έρευνά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News