639
Ο Εδουάρδος με τη Γουόλις Σίμπσον: για χάρη της εγκατέλειψε τον θρόνο του |

Πώς το Megxit εκτόξευσε σε £1.000.000 την τιμή ενός σπάνιου νομίσματος

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 11:10
Ο Εδουάρδος με τη Γουόλις Σίμπσον: για χάρη της εγκατέλειψε τον θρόνο του
|

Πώς το Megxit εκτόξευσε σε £1.000.000 την τιμή ενός σπάνιου νομίσματος

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 11:10

Ο πρίγκιπας Χάρι δεν είναι ο πρώτος που εγκαταλείπει το Μπάκιγχαμ, θέλοντας να ζήσει τον έρωτά του και μία «φυσιολογική» ζωή. Και ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος είχε εγκαταλείψει τον θρόνο του τον Δεκέμβριο του 1936 για τα μάτια της Γουόλις Σίμπσον. Μάλιστα, οι δύο γυναίκες είχαν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον ένα διαζύγιο.

Ενόψει της στέψης του Εδουάρδου, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο είχε κόψει τη χρονιά εκείνη «δοκιμαστικά» νομίσματα της μίας στερλίνας. Η μία όψη του νομίσματος είχε την κεφαλή του Εδουάρδου του 8ου, ενώ η άλλη απεικόνιζε τη δρακοντοκτονία του Αγίου Γεωργίου και είχε σχεδιαστεί από τον μεγάλο ιταλό χαράκτη Μπενεντέτο Πιστρούτσι.

Ωστόσο, το νόμισμα που ήταν να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 1937 δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή, καθώς ο Εδουάρδος εγκατέλειψε τον θρόνο, για να παντρευτεί την αγαπημένη του Γουόλις Σίμπσον.

Οι έξι κεφαλές των βασιλιάδων στα βρετανικά νομίσματα από το 1837 μέχρι σήμερα. Το νόμισμα με τον Εδουάρδο τον 8ο δεν βγήκε ποτέ στην κυκλοφορία

Ετσι, κόπηκαν ελάχιστα νομίσματα και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτελούν διακαή πόθο των συλλεκτών του είδους. Μία έκδοση της συγκεκριμένης στερλίνας δημοπρατήθηκε τελευταία φορά το 1978 και βρέθηκε στις ΗΠΑ.

Τώρα, βρετανός συλλέκτης, όπως αποκαλύπτει το BBC που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, έδωσε 1 εκατ. στερλίνες για να «επαναπατρισθεί» το νόμισμα που μόλις ξεκίνησε να γράφει Ιστορία, λόγω της ταύτισης των δύο γαλαζοαίματων.

Βασιλιάς για ένα χρόνο

Ο Εδουάρδος ο 8ος υπήρξε βασιλιάς για έναν μόνο χρόνο, από τον Ιανουάριο του 1936 ως τον Δεκέμβριο του 1936. Ως πρίγκηπας συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν διάσημος για την άσωτη ζωή του και είχε προτίμηση στις παντρεμένες γυναίκες και μεγαλύτερές του.

Οταν ανέβηκε στον θρόνο απαίτησε να παντρευτεί την κοσμική αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον, η οποία είχε πάρει διαζύγιο από τον πρώτο σύζυγό της και βρισκόταν σε διάσταση με τον δεύτερο.

Πρωθυπουργός και υπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας αρνήθηκαν να δεχθούν την απαίτησή του. Ηταν ανεπίτρεπτο για έναν βασιλιά που ήταν ταυτόχρονα και υπέρτατος άρχων της Εκκλησίας της Αγγλίας, να παντρευτεί μια γυναίκα της οποίας οι δύο προηγούμενοι σύζυγοι βρίσκονταν στη ζωή. Οπότε ο Εδουάρδος επέλεξε να εγκαταλείψει τον θρόνο για χάρη του έρωτα.

Δύο κοινές ιστορίες

Η είσοδος της Μέγκαν Μαρκλ στη βρετανική βασιλική οικογένεια «χτύπησε καμπανάκια» στο παλάτι, θυμίζοντας σε όλους την περίπτωση της Γουόλις Σίμπσον, της πρώτης διαζευγμένης Αμερικανίδας που μπήκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ πριν από πολλές δεκαετίες, όπως γράφει το Insider.

Βέβαια, η Μέγκαν δεν πέρασε τέτοιες περιπέτειες, αφού πλέον το παλάτι έχει εκσυγχρονιστεί ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα περνάει προς τα έξω, αν και υπήρχαν κάποια «μηνύματα» από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι η Ιστορία θα επαναλαμβανόταν σε τέτοιο βαθμό, που ο Χάρι και η Μέγκαν θα αποχωρούσαν από το παλάτι, όπως είχαν κάνει ο Εδουάρδος και η Σίμπσον.

Η Σίμπσον ήταν παντρεμένη τρεις φορές. Η σχέση της με τον Εδουάρδο ήταν επεισοδιακή. Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1931 όταν ήταν ακόμα παντρεμένη και έγιναν γρήγορα εραστές, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στο παλάτι. Σε ένα πάρτι στο Μπάκιγχαμ, την παρουσίασε στη μητέρα του και ο πατέρας του εξοργίστηκε, κυρίως λόγω του πρότερου βίου της.

Και ζήσανε αυτοί καλά… Ο Εδουάρδος ο 8ος με τη σύζυγό του Γουόλις Σίμπσον

Oταν ο Εδουάρδος ανέβηκε στον θρόνο θέλησε να την παντρευτεί επίσημα. Ο πρωθυπουργός Στάνλεϊ Μπάλντουιν προειδοποίησε τον Εδουάρδο ότι δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία ως βασίλισσα.

Ετσι, ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από τον θρόνο στις 11 Δεκεμβρίου του 1936, προκειμένου να παντρευτεί την Γουόλις. Μετά την παραίτησή του έφυγαν από τη χώρα και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και στις 3 Ιουνίου 1937 παντρεύτηκαν.

Το 1972 ο Εδουάρδος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα, και η Γουόλις παρέμεινε στο Παρίσι μέχρι τον θάνατό της, στις 24 Απριλίου 1986 σε ηλικία 89 ετών. Θάφτηκε δίπλα στον σύζυγό της, στο Φρόγκμορ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...