771
H Ελισάβετ Β' και οι φωτογραφίες που επέλεξε πέρυσι και εφέτος | Steve Parsons/Pool via REUTERS/The Times/CreativeProtagon

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα: Η Ελισάβετ Β’ θέτει τον Χάρι και τη Μέγκαν εκτός κάδρου

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2019, 12:03
H Ελισάβετ Β' και οι φωτογραφίες που επέλεξε πέρυσι και εφέτος
|Steve Parsons/Pool via REUTERS/The Times/CreativeProtagon

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα: Η Ελισάβετ Β’ θέτει τον Χάρι και τη Μέγκαν εκτός κάδρου

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2019, 12:03

H βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έχει ζήσει πολλά Χριστούγεννα στην περίοδο της 67ετούς μοναρχίας της. Ωστόσο η χρονιά που τελειώνει ήταν αρκετά ταραχώδης και αυτό παραδέχεται στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της: όντως το 2019 είχε ήταν μια χρονιά με δύο πρωθυπουργούς, με τον Μπόρις Τζόνσον να της λέει ουσιαστικά ψέματα, να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, να μπερδεύει και να ξεμπερδεύει το Brexit αλλά και με τον γιο της, πρίγκιπα Αντριου να αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση Τζέφρι Eπστάιν. Αλλά τελικά το ενδιαφέρον είναι άλλο: στην επιλογή των οικογενειακών φωτογραφιών δίπλα στην βασίλισσα…

Το μήνυμα καταγράφηκε ήδη και θα προβληθεί το πρωί των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί, η Ελισάβετ Β’ αναφέρεται εμμέσως στο Brexit: η βασίλισσα προτρέπει το έθνος που είναι διχασμένο λόγω Ευρώπης να «αφήσει πίσω τις διαφορές» και «να τιμήσει την ελευθερία και τη δημοκρατία» που κέρδισε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναφερόμενη στο παράδειγμα του Ιησού, η βασίλισσα λέει «πως τα μικρά βήματα προς την πίστη και την ελπίδα μπορούν να ξεπεράσουν τις διαχρονικές διαφορές». Και προσθέτει: «Το μονοπάτι, φυσικά, δεν είναι πάντα ομαλό και μπορεί κάποιες φορές φέτος να έμοιαζε αρκετά ανώμαλο». Το τι εννοεί με τη λέει «ανώμαλο», δεν διευκρινίζεται.

Το μήνυμα της Ελισάβετ Β’ μαγνητοσκοπήθηκε σε αίθουσα του κάστρου των Γουίνσδορ, προτού ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Η βασίλισσα κάθεται σε ένα γραφείο με φωτογραφίες της οικογένειάς της προσεκτικά τοποθετημένες δίπλα της. Σε ένα κάδρο είναι ο Φίλιππος. Σε ένα άλλο ο πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και σε ένα άλλο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, δούκας και δούκισσα του Κέμπριτζ αντίστοιχα, και τα παιδιά τους, τον πρίγκιπα Τζορτζ, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις. Επίσης υπάρχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του βασιλέα Γεωργίου Στ’, πατέρα της Ελισάβετ.

Οι παρατηρητικοί Times επεσήμαναν ότι πέρυσι η βασίλισσα είχε άλλες φωτογραφίες στο γραφείο, αποτύπωναν μια ευρύτερη εκδοχή της οικογενείας της, σε αντίθεση με εφέτος.

Πέρυσι (πάνω) με τον Χάρι και την Μέγκαν στην κεντρική φωτογραφία και εφέτος (κάτω) χωρίς το «επαναστατημένο» ζευγάρι

Φαίνεται σαν να στέλνει ένα μήνυμα η Ελισάβετ. Πού είναι ο Χάρι και η Μέγκαν; Το ότι δεν υπάρχουν στο κάδρο είναι η έκφραση μιας δυσφορίας της βασίλισσας για το ζευγάρι που δεν θέλει να υπακούει στους κανόνες και στα πρωτόκολλα –και που επέλεξε να κάνει χριστουγεννιάτικες διακοπές στον Καναδά;

Ο Ντίκι Αρμπιτερ, παλιός εκπρόσωπος Τύπου του Μπάκιγχαμ, σχολίασε για την απουσία του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ: «Ο γιος τους ο Αρτσι γεννήθηκε εφέτος και θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια φωτογραφία. Είναι μια απουσία. Με εκπλήσσει αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μήνυμα».

Με τη βασίλισσα όμως τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Και άλλοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν την εφετινή επιλογή των φωτογραφιών όχι ως ένα μήνυμα προς τον Χάρι και τη Μέγκαν αλλά ως μια εικονογράφηση της γραμμής διαδοχής του θρόνου.

Καθώς η 93ετής μονάρχης ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία, είναι σαφές ότι πρέπει να δοθεί προς τους υπηκόους η αίσθηση τού τι θα ακολουθήσει. «Είναι σαν ο Κάρολος να υπαγόρευσε την επιλογή των φωτογραφιών» σχολίασε παρατηρητής στους Times.

Ετσι, η βασίλισσα «παύει» να έχει άλλα παιδιά –δεν υπάρχει βέβαια ο σκανταλιάρης Αντριου, αλλά ούτε και η πριγκίπισσα Αννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος. Επίσης «παύει» να έχει και άλλα εγγόνια ή δισέγγονα. Είναι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, δεύτερος στη γραμμή διαδοχής και τα παιδιά που έχει αποκτήσει με την Κέιτ, ο πρίγκιπας Γεώργιος του Κέιμπριτζ (γεν. 22 Ιουλίου 2013, τρίτος στη σειρά διαδοχής), η πριγκίπισσα Καρλότα του Κέιμπριτζ (γεν. 2 Μαΐου 2015, τέταρτη στη σειρά διαδοχής) και ο πρίγκιπας Λουδοβίκος του Κέιμπριτζ (γεν. 23 Απριλίου 2018, πέμπτος στη σειρά διαδοχής).

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο άλλωστε, ότι το περασμένο Σάββατο δόθηκε μια άλλη φωτογραφία στη δημοσιότητα: ήταν η Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος, ο Γουίλιαμ και ο μικρούλης Γεώργιος να φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα γλυκά στο Μπάκιγχαμ. Θα περίμενε κανείς ότι στο event θα μπορούσαν να χωρέσουν και τα άλλα παιδιά, ίσως η τετράχρονη Σάρλοτ, όμως η εικόνα είναι εύγλωττη: η γραμμή διαδοχής του θρόνου της Αγγλίας είναι αυτή.

Γουίλιαμ, Γεώργιος, Ελισάβετ Β’ και Κάρολος φτιάχνουν πουτίνγκα (Chris Jackson/Handout via REUTERS )

Οσο για τον Χάρι, τον έκτο στη σειρά διαδοχής και την αμερικανίδα σύζυγό του; Αυτοί έστειλαν μια χριστουγεννιάτικη κάρτα (κάτω) από τον Καναδά με τον Αρτσι, έβδομο στη σειρά διαδοχής, στο επίκεντρο.

Αλλα στο σύμπαν της βρετανικής μοναρχίας, το ζευγάρι των Σάσεξ και ο γιος τους, μικρή σημασία έχουν πια καθώς η Ελισάβετ Β’ παραδίδει σιγά σιγά τα σκήπτρα…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...