303
Πρόσκοποι σε τελετή στη Νέα Υόρκη | EPA/PETER FOLEY

Πτώχευσαν οι Πρόσκοποι στις ΗΠΑ υπό το βάρος αγωγών για σεξουαλική κακοποίηση

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:50
Πρόσκοποι σε τελετή στη Νέα Υόρκη
|EPA/PETER FOLEY

Πτώχευσαν οι Πρόσκοποι στις ΗΠΑ υπό το βάρος αγωγών για σεξουαλική κακοποίηση

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:50

Το συσσωρευμένο οικονομικό βάρος από εκατοντάδες αγωγές για σεξουαλική παρενόχληση οδήγησε την οργάνωση των Προσκόπων της Αμερικής στη χρεοκοπία, αν και η αίτηση υπαγωγής δεν θα επηρεάσει τις συνήθεις δραστηριότητές της υπεραιωνόβιας οργάνωσης.

Οι Πρόσκοποι, που εδρεύουν στο Αϊρβινγκ του Τέξας, έχουν ζητήσει συγγνώμη προς όποιον έχει θιγεί. Τονίζουν ακόμη ότι πιστεύουν τις καταγγελίες και ενθαρρύνουν τα θύματα να κάνουν καταγγελίες.

Η οργάνωση του Προσκοπικού Κινήματος στις ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1910, κατακλύστηκε από εκατοντάδες καταγγελίες όταν πολλές Πολιτείες, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, ήραν τα νομικά εμπόδια που απαγόρευαν τις αγωγές για παλιά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία συνέπεσαν με την εμφάνιση του κινήματος #MeToo, αλλά και με τη μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία είναι πλέον περισσότερο υποστηρικτική απέναντι στους καταγγέλλοντες.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει ένα κύμα από αγωγές εις βάρος ιερωμένων, γιατρών και καθηγητών, καθώς και σε βάρος του κινήματος των προσκόπων.

Η αίτηση, η οποία κατατέθηκε στο Ντελαγουέρ, θα επιτρέψει στους Προσκόπους να συγκεντρώσουν όλες τις αγωγές για να εξεταστούν από ένα δικαστήριο και να προσπαθήσουν να κλειστεί μια εξωδικαστική συμφωνία, αντί να χρησιμοποιήσουν οικονομικούς πόρους της οργάνωσης για να αντικρούσουν καθεμία χωριστά, κάτι που μπορούσε να αφήσει κάποια θύματα χωρίς αποζημίωση.

Για τον λόγο αυτόν, μέχρι οι Πρόσκοποι να συγκεντρώσουν τους πόρους που θα χρειαστούν, οι αγωγές παγώνουν.

Στα έγγραφα που κατατέθηκαν αναφέρεται ότι οι αποζημιώσεις ενδέχεται να φτάσουν συνολικά το 1 δισ. δολάρια, ενώ οι πόροι της οργάνωσης προσεγγίζουν τα 10 δισ.

Μια παρεμφερής στρατηγική πτώχευσης για τη διευθέτηση αγωγών σεξουαλικής κακοποίησης, είχε επιλεγεί από περισσότερες από 20 καθολικές επισκοπές και από αθλητές της ενόργανης γυμναστικής στις ΗΠΑ.

Στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή τους, από το 2018, οι Πρόσκοποι ανέφεραν ότι μέσα σε μια εξαετία (ως το τέλος του 2018) ο αριθμός των μελών της οργάνωσης, Λυκόπουλα και Πρόσκοποι, είχε μειωθεί κατά 13%. Εξακολουθεί πάντως να έχει γύρω στα 2 εκατομμύρια μέλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...