881
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη στη Βιέννη | Reuters

Αρνητικό μήνυμα από τον Μάριο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 17:44
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη στη Βιέννη
|Reuters

Αρνητικό μήνυμα από τον Μάριο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 17:44

Ουδείς είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι το προσωρινό «όχι» του Μάριο Ντράγκι για την επαναφορά του waiver των ελληνικών ομολόγων. Κι όμως, είναι σημαντικό. Επίσης, ουδείς οφείλει να γνωρίζει τι είναι το waiver. Σε απλά ελληνικά είναι η εξαίρεση, από πλευράς ΕΚΤ, με την οποία θα γίνονται δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

Με την αξιολόγηση να πλησιάζει προς το τέλος της, η ελληνική κυβέρνηση περίμενε πως ο κεντρικός τραπεζίτης θα έκανε μια κίνηση καλής θέλησης και θα τοποθετούσε τα ελληνικά ομόλογα ξανά στις… ράγες. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης που ήταν προγραμματισμένο για τις τρεις το μεσημέρι, καθυστέρησε κατά δύο ώρες έτσι ώστε να είναι γνωστές οι αποφάσεις της ΕΚΤ.

Φευ, ο Μάριο Ντράγκι έδειξε άλλη μια φορά πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μέχρι τέλους το γράμμα του νόμου. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν θέλησε ούτε να πάρει θέση, αλλά ούτε και να κρατήσει την «καυτή πατάτα» του ελληνικού ζητήματος στα χέρια του. Ετσι και τώρα, θέλησε να είναι οι πολιτικοί αυτοί που θα αποφασίσουν για την τύχη της αξιολόγησης και όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επί του παρόντος, ο Μάριο Ντράγκι είπε ένα μεγαλοπρεπές «ευχαριστώ, αλλά όχι ακόμη». Τουτέστιν, η ΕΚΤ θα συζητήσει την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, μόνο μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και τις αποφάσεις του ESM. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι εξήγησε πως έγινε μια παρουσίαση της κατάστασης, αλλά δεν λήφθηκε καμία απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα.

Ακολούθως, σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα. Μετάφραση: αυτό δεν είναι αρκετό για να ανοίξει την πόρτα στα ελληνικά ομόλογα. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόλις εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα και όταν αυτό συμβεί θα χρειαστεί να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο για να πάρει νέα απόφαση.

H οικονομική και ψυχολογική επίπτωση

Η μετάθεση της επαναφοράς του waiver έχει ελάχιστη οικονομική επίδραση -το ετήσιο όφελος για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος είναι 150 εκατ. ευρώ- ωστόσο η ψυχολογική επίπτωση είναι αξιοσημείωτη καθώς μεταδίδει ένα αρνητικό μήνυμα για την αποφασιστικότητα της χώρας να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και να επιταχύνει τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός.

Σημειώνεται ότι με το waiver ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 10 δισ. ευρώ που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιά τους, θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας με επιτόκιο 0,05%. Σήμερα τα ομόλογά αυτά δεν γίνονται δεκτά από το ευρωσύστημα, παρά μόνο μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) που χορηγείται με επιτόκιο 1,55%. Έτσι με την επαναφορά του waiver χρηματοδότηση μέσω ELA ύψους 10 δισ. ευρώ θα αντικατασταθεί με την κανονική, και φθηνότερη, χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η ολιγοήμερη μετάθεση της απόφασης δεν αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα.

Nέα μείωση του ELA

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε την μείωση του ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στα 68,1 δισ. ευρώ έως έναντι 69,1 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι τώρα το όριο. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Τα επιτόκια της ΕΕ

Πέραν του ελληνικού ζητήματος, η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι έβγαλε και άλλες ειδήσεις που έχουν να κάνουν άμεσα με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα τόνισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού. Επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η Ευρωζώνη συνεχίζει να ανακάμπτει, καθώς «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι μέτριος, αλλά σταθερός». «Οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν εξισορροπηθεί χάρη στα νομισματικά μέτρα» πρόσθεσε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ευάλωτη απέναντι σε μία σειρά προκλήσεων, όπως το Brexit και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κάλεσε στη συνέχεια, τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθήσουν και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όπως διευκρίνισε, διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Απηύθυνε έκκληση μάλιστα, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ιδίως στον κλάδο των υποδομών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να τονωθεί η εγχώρια οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης:

2016: Στο 1,6% από 1,4% τον Μάρτιο

2017: Στο 1,7% από 1,7% τον Μάρτιο

2018: Στο 1,7% από 1,8% τον Μάρτιο

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής:

2016: 0,2% από 0,1% τον Μάρτιο

2017: 1,3% από 1,3% τον Μάρτιο

2018: 1,6% από 1,6% τον Μάρτιο

Οχι στο Brexit

Ο Μάριο Ντράγκι πήρε ανοιχτά θέση και στο θέμα του Brexit. Είπε για το θέμα: «Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η Βρετανία θα ωφεληθούν αμοιβαίως από την παραμονή». Πάντως, κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, ενώ διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμη για κάθε αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...