1016
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου | ΙΝΤΙΜΕnews

Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου σε Μητσοτάκη: Στην Ελλάδα νιώθουμε σαν στο σπίτι μας

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 15:42
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου σε Μητσοτάκη: Στην Ελλάδα νιώθουμε σαν στο σπίτι μας

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 15:42

Τη  στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του  το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάσιτς (Milojko Spajić).

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων.

Ο Πρωθυπουργός, όπως προαναφέρθηκε, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και συνεχάρη τον ομόλογό του για την πρόοδο που έχει πετύχει το Μαυροβούνιο προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους μήνες.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία και κάθε βοήθεια στο Μαυροβούνιο για να στηρίξει την πρόοδο αυτή που είναι σημαντική τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και για την ευρύτερη ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακολουθούν οι δηλώσεις κατά την έναρξη της συνάντησης (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χαίρομαι που σας γνωρίζω, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη χαρά που σας υποδέχομαι. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να παραστώ στους Δελφούς φέτος, καθώς θα ταξιδεύω αύριο. Είναι χαρά μου που σας συναντώ, ώστε να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί στις διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια και καταλαβαίνω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα όσον αφορά στην οικονομική συνεργασία. Και να σας συγχαρώ για τη δέσμευσή σας να εφαρμόσετε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να έρθετε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε σε αυτή την πορεία. Ξέρουμε ότι είναι περίπλοκο και δύσκολο, αλλά βλέπουμε εσάς και τη χώρα σας ως ένα θετικό παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια όσον αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεών σας και πιστεύω ότι η επιτυχία σας αποτελεί ευρύτερη επιτυχία για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και πάλι, καλώς ήρθατε».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ανέφερε: «Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή. Εμείς, οι Μαυροβούνιοι, νιώθουμε πραγματικά σαν στο σπίτι μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην Ελλάδα. Νιώθουμε ότι έχουμε κοινούς δεσμούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς και σε άλλους τομείς.

Θεωρώ την Ελλάδα στρατηγικό σύμμαχο για το Μαυροβούνιο. Είναι μία χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και θέλουμε να συνεργαστούμε στο πεδίο του εμπορίου. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για εμένα. Εστιάζω πολύ στην οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου. Είναι ένα από τα πρωταρχικά θέματα για τα οποία βρισκόμαστε εδώ».

Στόχος να γίνουμε το 28ο μέλος της ΕΕ το 2028

Στην  ομιλία του κατά την έναρξη του «9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών», ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Γιακόβ Μιλάτοβιτς, αναφέρθηκε εκτενώς στο όραμα της χώρας του αποτελέσει το 28ο μέλος της ΕΕ το 2028.

Ο κ. Μιλάτοβιτς μίλησε για τον πολιτικό μετασχηματισμό της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια και στην ιστορία ωρίμανσης και εξυγίανσης της δημοκρατίας, από το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 και τη διεθνή αναγνώριση της χώρας, μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, τον Β’ ΠΠ και την πτώση του Βερολίνου. «Τα τελευταία 150 χρόνια της περήφανης και σπουδαίας ιστορίας μας, η χώρα βασικά κυβερνήθηκε από τέσσερα καθεστώτα και στην ουσία, όλα τους είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, καθώς λίγο-πολύ ήταν ένας αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι μετά τις εκλογές του 2020 το Μαυροβούνιο εισήλθε σε ένα νέο στάδιο της δημοκρατικής του ανάπτυξης.

«Έκτοτε, η χώρα έχει ήδη τρεις κυβερνήσεις, ενώ η ολοκλήρωση της μετάβασης της εξουσίας ήρθε με τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, όταν εκλέχθηκα Πρόεδρος, ενώ οι εκλογές στο Μαυροβούνιο δεν συνιστούν πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου, αλλά απλώς την τακτική έκφραση της λαϊκής βούλησης», είπε ο κ. Μιλάτοβιτς.

Μιλώντας για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ και τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη δέσμευση αυτή, σημείωσε ότι «έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της διατήρησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Επισήμανε, δε, τη σημασία της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και το δικαστικό σύστημα.

Ο κ. Μιλάτοβιτς παραλλήλισε την οικονομική ύφεση που γνώρισε το Μαυροβούνιο το 2020 με την κρίση που πέρασε η Ελλάδα τα πιο προηγούμενα χρόνια. «Τότε έγινα υπουργός Οικονομίας και ήταν πράγματι μια δύσκολη δουλειά», ανέφερε, σημειώνοντας πως τότε «μπόρεσα να δω ποιες είναι οι πολιτικές που έχουν νόημα και οι οποίες λειτουργούν προς όφελος του λαού».

«Μαζί με τον συνάδελφό μου, τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι σήμερα πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, σχεδιάσαμε μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς θέλαμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία οικονομικής σύγκλισης του Μαυροβουνίου με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο και νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει αυτό […] Έτσι σήμερα η χώρα βρίσκεται περίπου στο 60% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ», εξήγησε ο κ. Μιλάτοβιτς.

Σχετικά με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημείωσε ότι «από το 2012 διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρούμαστε πάντα πρωτοπόροι, αλλά ο στόχος είναι η πρωτοπορία να φτάσει πια στον τερματισμό της διαδικασίας».

Όπως διευκρίνισε, από τις δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, «το Μαυροβούνιο είναι η πιο προηγμένη οικονομικά, χρησιμοποιεί το ευρώ από το 2001, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ», ενώ κυβερνάται από «μια νέα γενιά πολιτικών που πραγματικά δεν θυμούνται τα άσχημα της δεκαετίας του ΄90 και τους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας», αλλά και είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2017, «ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα σε αυτή τη περίπλοκη γειτονιά της Ευρώπης».

«Οπότε τώρα στόχος μας είναι να γίνουμε ένα νέο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 28o κράτος μέλος το 2028 […] Τώρα λοιπόν υπάρχει μια νέα δυναμική στο Μαυροβούνιο, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει επίσης μια νέα δυναμική και στις Βρυξέλλες, η οποία δυστυχώς προέκυψε από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», ανέφερε, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος λειτούργησε ως αφύπνιση «γιατί πλέον είναι κατανοητό ότι η διεύρυνση της ΕΕ αφορά επίσης την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου».

«Η ιστορία του Μαυροβουνίου και της ένταξής του στην ΕΕ είναι μια ιστορία που ξεπερνά το ίδιο το Μαυροβούνιο, γιατί θα έδινε πραγματικά ένα θετικό μήνυμα, αλλά και ένα δευτερεύον προς τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες είναι σε λίγο πιο περίπλοκο στάδιο σε σχέση με το Μαυροβούνιο, όμως θα έστελνε το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, ότι η νέα πολιτική κουλτούρα αποδίδει καρπούς, ότι οι κοινές αξίες αποδίδουν», κατέληξε ο κ. Μιλάτοβιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...